Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματική προειδοποίηση Oliver Wyman για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Στα 800 δισ. ευρώ η αύξηση των NPEs λόγω Covid 19

tags :
Δραματική προειδοποίηση Oliver Wyman για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Στα 800 δισ. ευρώ η αύξηση των NPEs λόγω Covid 19
Στο βασικό σενάριο εκτιμάται ότι τα επισφαλή χρέη θα αυξηθούν στα 400 δισ. ευρώ, περίπου 2,5 φορές υψηλότερα από το επίπεδο των προηγούμενων τριών ετών
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να αντιμετωπίσουν απώλειες δανείων έως και 800 δισ. ευρώ και ένα πλήγμα 30 δισ. ευρώ στα έσοδά τους τα επόμενα τρία χρόνια ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με έκθεση του Oliver Wyman.
Στο βασικό σενάριο - μια αργή οικονομική ανάκαμψη με τις περισσότερες χώρες να αποφεύγουν ένα δεύτερο lockdown - η ανάλυση εκτιμά ότι τα επισφαλή χρέη θα αυξηθούν στα 400 δισ. ευρώ, περίπου 2,5 φορές υψηλότερα από το επίπεδο των προηγούμενων τριών ετών.
Στο δυσμενές σενάριο - ένα σοβαρό δεύτερο κύμα του ιού - ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται και οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών αυξάνονται στο 10% του συνολικού δανεισμού τους.
«Η πανδημία είναι απίθανο να παραλύσει τον κλάδο, ωστόσο πολλές τράπεζες θα φτάσουν σε κατάσταση αδράνειας με πολύ αδύναμες αποδόσεις», δήλωσε ο Christian Edelmann, συν-επικεφαλής των ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Oliver Wyman.
«Θα είναι πολύ ευαίσθητες σε περαιτέρω σοκ, θα τείνουν να αποφεύγουν τον κίνδυνο δανεισμού και θα αγωνίζονται να χρηματοδοτήσουν τις προσπάθειες μετασχηματισμού».
Οι ηπειρωτικές ευρωπαϊκές και βρετανικές τράπεζες προσπάθησαν να ανακάμψουν από την οικονομική κρίση του 2008, υποφέροντας για περισσότερο από μια δεκαετία από τη μείωση των κερδών σε ένα υπερβολικά ανταγωνιστικό και κατακερματισμένο τοπίο.
Είναι, κατά μέσο όρο, μισές κερδοφόρες από τις τράπεζες στις ΗΠΑ και πολλοί στο νότο όπως η Ιταλία και η Ελλάδα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλους όγκους προϋπάρχοντων επισφαλών χρεών.
Οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ έχουν ήδη δεσμεύσει 55 δισ. δολάρια για πιθανές απώλειες δανείων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από το υψηλότερο εισόδημα συναλλαγών σε μια δεκαετία, αλλά στελέχη προειδοποίησαν ότι η τάση θα εξαφανιστεί στο δεύτερο εξάμηνο.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αρχίσουν να αναφέρουν τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου αυτή την εβδομάδα και ορισμένες από τους μεγαλύτερες όπως η Deutsche Bank έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι το επίπεδο των προβλέψεων θα αυξηθεί από τα 50 δισ. δολάρια που είχαν το πρώτο τρίμηνο.
Η κρίση του Covid-19 θα επηρεάσει επίσης τα κέρδη, κυρίως μέσω μακροπρόθεσμων, εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων.
Τα έσοδα, μετά από αναμενόμενες πιστωτικές απώλειες, θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 180 δισ. ευρώ φέτος στα 385 δισ. ευρώ, ακόμη και αν αποφευχθεί μια δεύτερη καραντίνα.
Δεν θα έχει ακόμη ανακάμψει στα επίπεδα του 2019 έως το 2022, παραμένοντας περίπου 30 δισ. ευρώ χαμηλότερα εκείνο το έτος στα 535 δισ. ευρώ, εκτιμά η Oliver Wyman.
Το καθαρό εισόδημα από τόκους, η διαφορά μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανεισμού, προβλέπεται να μειωθεί κατά 8% το 2021 από ό,τι το 2019.
Αυτό θα επηρεάσει δυσανάλογα τις τράπεζες που βασίζονται στον καταναλωτικό και εμπορικό δανεισμό και δεν έχουν λιγότερο επενδυτική τραπεζική ή όπλα διαχείρισης πλούτου.
Οι επιχειρηματικές γραμμές όπως οι πληρωμές, η εμπορική χρηματοδότηση και οι πιστωτικές κάρτες δείχνουν ήδη πτωτική τάση καθώς η δραστηριότητα σταματά.
Η αύξηση σημειώνεται επίσης στις χρεοκοπίες των μικρών επιχειρήσεων μετά το τέλος κυβερνητικών προγραμμάτων στήριξης το φθινόπωρο, ανέφερε η έκθεση.
Η αύξηση των επισφαλών δανείων και των απωλειών εσόδων θα μειώσει τον μέσο όρο των κοινών ιδίων κεφαλαίων - μέτρηση της βασικής χρηματοοικονομικής δύναμης - από 15% σε 13,8% τα επόμενα τρία χρόνια.
Πολλοί θα καταλήξουν σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτό.
Η ήδη χαμηλή μέση απόδοση 6% των ιδίων κεφαλαίων τους θα μειωθεί στο μηδέν φέτος και θα ανακάμψει μόνο στο 5,3% έως το 2022.
«Η χαμηλή κερδοφορία δεν είναι μόνο πρόβλημα για τους μετόχους.
Μια επακόλουθη κρίση, πιθανώς ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, ή άλλο σοκ, θα προκαλούσε απώλειες κατευθείαν στις κεφαλαιακές βάσεις αυτών των τραπεζών», αυξάνοντας το φάσμα των αυξήσεων κεφαλαίων έκτακτης ανάγκης ή κυβερνητικών παρεμβάσεων, πρόσθεσε η έκθεση.
Η έκθεση προειδοποιεί ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν χειρότερα.
Ο τομέας έχει προστατευτεί από περίπου το ένα τρίτο των πιθανών εταιρικών χρεοκοπιών λόγω κυβερνητικών προγραμμάτων στήριξης.
Οι τράπεζες επενδύσεων επωφελήθηκαν επίσης από τη βοήθεια των εταιρειών να συγκεντρώσουν περίπου μισό τρισ. ευρώ χρέους κατά τη διάρκεια της κρίσης μέχρι στιγμής.
Για να επιβιώσει, η βιομηχανία πρέπει να ξεκινήσει σημαντική μείωση κόστους, μείωση ισολογισμού και ανάπτυξη ομάδων για την αντιμετώπιση πελατών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης