Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμπρηστικός Erdogan στην επέτειο της εισβολής στην Κύπρο: Δίκαιη λύση μόνο με αποδοχή ισότιμου καθεστώτος για τους Τουρκοκύπριους

tags :
Εμπρηστικός Erdogan στην επέτειο της εισβολής στην Κύπρο: Δίκαιη λύση μόνο με αποδοχή ισότιμου καθεστώτος για τους Τουρκοκύπριους
Οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να αναγνωρίσουν την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων είπε ο Erdogan
Εμπρηστικούς τόνους και τη θέση ότι για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για τον Κύπρο θα πρέπει οι Ελληνοκύπριοι να αναγνωρίσουν ένα ισότιμο καθεστώς στους Τουρκοκυπρίους διατύπωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan σε δήλωση του με αφορμή τη συμπλήρωση 46 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
«Μια δίκαιη και μόνιμη λύση για την Κύπρο είναι δυνατή μόνο με αποδοχή ισότιμου καθεστώτος για τους Τουρκοκύπριους.
Οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να αναγνωρίσουν την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, τα ίσα δικαιώματά τους επί των φυσικών πόρων του νησιού χωρίς καθυστέρηση» ανέφερε ο Erdogan.
Στο μήνυμα του ο Erdogan αφού συνεχάρη τους Τουρκοκύπριους για τη «γιορτή ειρήνης και ελευθερίας με την ευκαιρία της 46η επετείου της "ειρηνευτικής επιχείρησης" της 20ης Ιουλίου του 1974, η οποία εξάλειψε τελικά την απόπειρα ενάντια στο δίκαιο των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες της Κύπρου, της ελευθερίας και της ύπαρξής τους», φρόντισε να διαμηνύσει πως η μητέρα - πατρίδα Τουρκία θα είναι πάντα δίπλα στον αποφασιστικό αγώνα τους.
Ο Erdogan υποστήριξε ότι αυτή η «επιχείρηση» το 1974 έδειξε στον κόσμο τι μπορεί να συμβεί αν παραβιαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και απειληθεί η ελευθερία και συνέχειά τους, ενώ κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να «παραδώσει χωρίς καθυστέρηση την πολιτική ισότητα και τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πόρων του νησιού».
«Η επιχείρηση ειρήνη είναι το όνομα της αναγέννησης ενός λαού που τον ήθελαν να διαγραφεί από την ιστορία.
Αυτή η επιχείρηση έχει δείξει σε όλο τον κόσμο τι μπορεί να συμβεί όταν παραβιαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, όταν απειληθεί η ελευθερία τους και η συνέχειά τους.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα υπομονής και δεξιοτεχνίας από εκείνη των Τ/κ, οι οποίοι δίνουν αγώνα ισότητας για πάνω από 50 χρόνια» είπε ο Erdogan, διαμηνύοντας ότι ο τουρκοκυπριακός λαός «παρά τις όποιες πιέσεις και απειλές διεκδίκησε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του».
«Η μητέρα πατρίδα Τουρκία η οποία είναι πάντοτε δίπλα στον αποφασιστικό αγώνα των Τ/κ, όπως και πριν 46 χρόνια έτσι και σήμερα αποτελεί την εγγύησης της ειρήνης και της σταθερότητας των Τ/κ και θα συνεχίσει να είναι
Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο νησί μόνο με την αποδοχή ενός καθεστώτος ισότητας για τους Τ/κ είναι δυνατόν να επιτευχθεί.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει χωρίς καθυστέρηση να παραδώσει την πολιτική ισότητα των Τ/κ και τα ίσα δικαιώματά τους επί των φυσικών πόρων του νησιού.
Η Τουρκία και η τ/κ πλευρά έχει επιδείξει καθαρή πολιτική βούληση για λύση παίρνοντας πάντα θέση υπέρ της ειρήνης και του συμβιβασμού.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα θυσιαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Η Τουρκία όπως και μέχρι σήμερα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την προστασία των δικαιωμάτων και του δικαίου του ‘τουρκοκυπριακούι λαού’» υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης