Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης - Στα 312 δισ. οι καθαρές επιχορηγήσεις ή μεικτές 390 δισ. δάνεια 360 δισ. και κρυφό μνημόνιο - Τι ισχύει για το veto

Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης - Στα 312 δισ. οι καθαρές επιχορηγήσεις ή μεικτές 390 δισ. δάνεια 360 δισ. και κρυφό μνημόνιο - Τι ισχύει για το veto
Βασική προυπόθεση για να μπορέσει μια χώρα να πάρει κεφάλαια είναι να υποβάλλει σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
(upd19) Συμβιβαστική πρόταση η οποία περιλαμβάνει συνολική κεφαλαιακή στήριξη 1,8 τρισεκ. ευρώ με 1,074 τρισεκ. που αφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 και 750 δισεκ. για το Ταμείο Ανάκαμψης εκ των οποίων 319 δισεκ. θα αφορούν επιχορηγήσεις και 78 δισ για συγκεκριμένους σκοπούς ή 52% του συνόλου των 750 δισεκ. και δάνεια 360 δισεκ. ή 48% έφερε ο πρόεδρος του συμβουλίου της Ευρώπης, Charles Michel.
Το βασικό ερώτημα είναι εάν το σχέδιο 66 σελίδων εγκριθεί.
Βασική προυπόθεση για να μπορέσει μια χώρα να πάρει κεφάλαια είναι να υποβάλλει σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που όπως αποκάλυψε ο Salvini της Lega στην Ιταλία αφορούν μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό και στα Εργασιακά.
Από τα 750 δισεκ. τα 360 δισεκ. θα είναι τα δάνεια και οι καθαρές επιχορηγήσεις θα είναι 312 δισεκ. ευρώ, το 70% των κεφαλαίων θα καταβληθούν το 2021 και 2022 και το 2023 το υπόλοιπο 30%, επίσης το 2021 θα υπάρξει μέριμνα προχρηματοδότησης έως και 10% των κεφαλαίων που αναλογούν στις χώρες. 
Οι κατανομές θα λαμβάνουν όχι την ανεργία αλλά την απώλειεα σε ΑΕΠ κατά το διάστημα 2020 και 2020 με 2021.

Η πρόταση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη καθώς έχει διαρρεύσει ήδη από τις 19 Ιουλίου 2020 στην μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε στις 17 και συνεχίζεται έως τις 20 Ιουλίου 2020 δηλαδή 4 ημέρες.
Όπως προκύπτει από το έγγραφο που δημοσίευσε το Συμβούλιο της Ευρώπης, στα 750 δισεκ. ευρώ οριστικοποιήθηκε το ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης για την καταπολέμηση των συνεπειών του κορωνοϊού στην ΕΕ, με τα 390 δισεκ. να αφορούν επιχορηγήσεις και τα 360 δισεκ. ευρώ να αφορούν δάνεια.
Η πρόταση τίθεται πλέον προς έγκριση από τους ηγέτες και προήλθε έπειτα από τις δύο σχετικές προτάσεις που κατέθεσε νωρίτερα ο πρόεδρος του συμβουλίου της Ευρώπης, Charles Michel.
Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2017, το ύψους του ορίστηκε στα 1,074 τρισεκ. ευρώ.

Τα ποσά του Ταμείου προτείνεται να μοιραστούν για τα παρακάτω προγράμματα:
Image
Πρωτίστως να τονιστεί ότι μια χώρα για να πάρει κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να υποβάλλει σχέδια Ανάκαμψης και Ανθετικότητας.
Κατά τον Ιταλό επικεφαλής της Lega M. Salvini τα σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δηλαδή μνημόνιο.
Κάθε χώρα θα πρέπει να υποβάλλει σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που για πολλούς εμπεριέχουν κρυφούς μνημονιακούς όρους.

Συν τοις άλλοις δεν μπορεί μια χώρα να λαμβάνει οικονομική στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης και να προβαίνει σε μείωση φορολογικών συντελεστών.
Εφόσον εγκριθούν τα σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο θα βρεί τα κεφάλαια από τις αγορές θα κατανείμει ως εξής τα χρήματα.
Από τα 750 δισεκ. τα 360 δισεκ. είναι δάνεια και 312 δισεκ. επιχορηγήσεις.
Τα υπόλοιπα 78 δισεκ. είναι κεφάλαια που θα δοθούν για συγκεκριμένους σκοπούς, πράσινη ανάπτυξη, ενέργεια κ.α.
Με κριτήριο την πτώση του ΑΕΠ θα κατανεμηθούν τα κεφάλαια μεταξύ 2021 με 2023 και με πλήρη καταβολή έως το 2026.
Το 70% των επιχορηγήσεων θα δοθεί στο διάστημα 2021 με 2022 δηλαδή 218 δισεκ. και το υπόλοιπο 30% ή 94 δισεκ. θα καταβληθούν το 2023.
Υπάρχει σχέδιο προχρηματοδότησης το 2021 με 10% επί των κεφαλαίων που θα διατεθούν
Tο Just Transition Fund (JTF) μειώνεται κατά 20 δισ. ευρώ.
Το JTF δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις χώρες να απαλλαγούν από τον άνθρακα και να ενισχύσουν τις πράσινες επενδύσεις.
Αρχικά θα ελάμβανε 7,5 δισ. ευρώ από τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ και επιπλέον 30 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκτησης, το οποίο τώρα μειώνεται σε 10 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, ο κ. Michel μένει αμετακίνητος ως προς την πρότασή του να διατεθεί το 30% του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την κλιματική δράση.
Επίσης, στην τελευταία πρότασή του ο Charles Michel διατηρεί δαπάνες 11,4 δισ. ευρώ για υποδομές και τον κλάδο των μεταφορών, ενώ θα προβλέπει 13,2 δισ. ευρώ για τα διαστημικά προγράμματα της ΕΕ.
Επιπροσθέτως, προβλέπονται νέες πηγές εσόδων.
Αυτές είναι η εισφορά βάσει της ποσότητας μη ανακυκλωμένων πλαστικών απορριμμάτων, ένας μηχανισμός προσαρμογής των ορίων άνθρακα και μια ψηφιακή εισφορά.
Η πρόταση του Charles Michel περιλαμβάνει μια σειρά από προνόμια για χώρες μέλη.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης, το σχέδιο περιλαμβάνει επιπλέον 1 δισ. ευρώ για την Τσεχική Δημοκρατία, 500 εκατ. ευρώ για τη Γερμανία, 300 εκατ. ευρώ για τη Σλοβενία, 200 εκατ. ευρώ για το Βέλγιο και 100 εκατ. ευρώ για την Κύπρο.
Οι βόρειες, αραιοκατοικημένες περιοχές της Φινλανδίας θα λάβουν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ.
Το νέο αυτόνομο πρόγραμμα υγείας Health4EU, που θα είχε συνολικό προϋπολογισμό 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ, καταργεί τα κονδύλια ανάκτησης 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν για το πρόγραμμα, προβλέποντας μόνο 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το RescEU, ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για ιατρικό εξοπλισμό, θα χάσει μόλις 100 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκτησης, λαμβάνοντας συνολικά 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή ΕΕ: Κοντά σε ιστορική συμφωνία – Κερδισμένες οι χώρες υπέρ της λιτότητας

Μία «ιστορική» συμφωνία κρίνεται πλέον «πιθανή», δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος -σύμφωνα με το Politico- για τη Σύνοδο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, αποκλείοντας τυχόν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής στην τρέχουσα ολομέλεια.
Ο αξιωματούχος χαιρέτισε την τρέχουσα συμβιβαστική πρόταση ως «αλλαγή μοντέλου σε δημοσιονομικό επίπεδο» με συμφωνία για αύξηση του κοινού χρέους και σχέδιο ανάκαμψης που παρέμεινε στα 750 δισεκ. ευρώ, το οποίο ήταν το συνολικό ποσό που πρότειναν Γαλλία και Γερμανία στην κοινή τους πρωτοβουλία τον Μάιο 2020.
«Μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, καταφέραμε να κάνουμε 27 χώρες να συγκλίνουν με επιχορηγήσεις περίπου 400 δισεκ. ευρώ και ένα σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκ. ευρώ.
Είναι ένα άλλο σύμπαν σε σύγκριση με ό, τι έλεγαν ορισμένοι ακόμη και πριν από δύο εβδομάδες», δήλωσε.
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte «πήρε πράγματα που, από δημοσιονομικής άποψης, είναι καλά για την Ολλανδία».
Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι οι παραχωρήσεις που κέρδισαν οι λεγόμενες χώρες υπέρ της λιτότητας είναι «πάρα πολλές» από την οπτική της Γαλλίας, «μας κοστίζει χρήματα και επειδή πιστεύουμε, ως ζήτημα αρχής, αυτές οι συνήθειες έθιμα και οι εκπτώσεις πρέπει σταδιακά να εξαφανίζονται ή τουλάχιστον να μειωθούν».
Παρ' όλα αυτά, ο αξιωματούχος επεσήμανε επίσης ότι οι συνεισφορές των τεσσάρων αυτών χωρών «θα αυξηθούν περισσότερο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό σε σύγκριση με το προηγούμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο».

Στο προσκήνιο το veto στο Ταμείο Ανάκαμψης - Πώς ένα κράτος μπορεί να εμποδίσει τις εκταμιεύσεις

Ένα από τα σημαντικά σημεία διαμάχης στη σύνοδο κορυφής ήταν η διακυβέρνηση του ταμείου ανάκαμψης - πώς να αποφασίσει πότε μια χώρα πληροί τα κριτήρια για τις εκταμιεύσεις, με βάση τα «σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» που πρέπει να παρουσιάσει κάθε κυβέρνηση.
Ουσιαστικά προτείνεται η δυνατότητα veto αλλά η διαδικασία δεν μπορεί να διαρκεί πάνω από 3 μήνες.

Η νέα συμβιβαστική πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel προτείνει την ακόλουθη διαδικασία για το veto:

«Η Επιτροπή ζητά τη γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής για την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων.
Η Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή προσπαθεί να επιτύχει συναίνεση.
Εάν, κατ 'εξαίρεση, ένα ή περισσότερα κράτη μέλη θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις από την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων, μπορούν να ζητήσουν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να παραπέμψει το θέμα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η Επιτροπή εκδίδει απόφαση σχετικά με την αξιολόγηση της ικανοποιητικής εκπλήρωσης των σχετικών ορόσημων και στόχων και για την έγκριση πληρωμών σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης.
Εάν το ζήτημα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν θα ληφθεί απόφαση της Επιτροπής σχετικά με την ικανοποιητική εκπλήρωση των ορόσημων και των στόχων και για την έγκριση πληρωμών έως ότου το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητήσει αποφασιστικά το θέμα.
Η διαδικασία αυτή δεν θα διαρκέσει περισσότερο από τρεις μήνες αφότου η Επιτροπή ζήτησε τη γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής.

Τα ποσά του Ταμείου προτείνεται να μοιραστούν για τα παρακάτω προγράμματα:

«Καθώς η Ευρώπη θρηνεί την απώλεια ανθρωπίνων ζωών από την πανδημία COVID-19, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθύτατη συμπάθειά του στα θύματα και τις οικογένειές τους.
Καθώς οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εξαιρετικές προκλήσεις και αβεβαιότητα στην καθημερινή τους ζωή, όλες οι προσπάθειές μας θα παραμείνουν επικεντρωμένες στην προστασία των πολιτών και στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Η κρίση COVID-19 παρουσιάζει στην Ευρώπη μια πρόκληση ιστορικών διαστάσεων.
Η ΕΕ και τα κράτη - μέλη πρέπει να λάβουν επείγοντα μέτρα για τη διατήρηση της υγείας των πολιτών και να αποτρέψουν την κατάρρευση της οικονομίας.
Βγαίνουμε αργά από την οξεία κρίση υγείας.
Ενώ το καλύτερο απαιτείται επαγρύπνηση για την υγειονομική κατάσταση, η έμφαση μετατοπίζεται τώρα στο μετριασμό της κοινωνικοοικονομικής ζημίας.
Αυτό απαιτεί μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια και μια καινοτόμο προσέγγιση,
προώθηση της σύγκλισης, της ανθεκτικότητας και του μετασχηματισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. (…)
Ο εξαιρετικός χαρακτήρας της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης λόγω της κρίσης COVID-19 απαιτεί εξαιρετικά μέτρα για την υποστήριξη της ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας των οικονομιών της.
Το σχέδιο για την ευρωπαϊκή ανάκαμψη θα απαιτήσει μαζικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να θέσει την Ένωση σταθερά στο δρόμο προς μια βιώσιμη και ανθεκτική ανάκαμψη, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και επισκευάζοντας τις άμεσες ζημίες που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα και τις ψηφιακές προτεραιότητες», αναφέρεται στο έγγραφο.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα σήμερα 20/7 το ΒankingΝews:

Εν όψει του νέου γύρου σκληρών διαπραγματεύσεων, οι ηγέτες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Merkel, o Macron και η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, βλέπουν πιθανό έναν συμβιβασμό, ωστόσο τα εμπόδια είναι σημαντικά.
Εάν δεν επιτευχθεί σήμερα 20 Ιουλίου η τελική συμφωνία, τότε οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν στο τέλος Ιουλίου 2020.
Είναι πρώτη φορά που Σύνοδος Κορυφής κρατάει 4 ημέρες και θα ξεκινήσει εκ νέου στις 19:00 ώρα Ελλάδος σήμερα 20 Ιουλίου 2020, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, μέχρι την ώρα εκείνη θα διανεμηθεί στις αντιπροσωπείες των 27 χωρών μελών της ΕΕ νέα πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, η οποία θα προβλέπει ότι το ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης θα ανέρχεται σε 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 390 δισ. ευρώ θα αποτελούν επιχορηγήσεις δηλαδή 52% του συνόλου των 750 δισ και τα υπόλοιπα 360 δισ. δάνεια ή 48%.
Σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το Politico, έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Charles Michel ετοιμάζεται να παρουσιάσει δύο προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ειδικότερα, το πρώτο σενάριο αφορά ένα Ταμείο Ανάκαμψης με επιχορηγήσεις 400 δισεκ. ευρώ και το δεύτερο σενάριο αφορά 390 δισεκ. ευρώ.
Υπό το σενάριο του Ταμείο Ανάκαμψης των 390 δισεκ. ευρώ, θα δοθούν επιχορηγήσεις 312,5 δισεκ. ευρώ, ενώ το ReactEU θα μειωθεί κατά 2,5 δισεκ. ευρώ σε 47,5 δισεκ. ευρώ.
Η προγραμματισμένη χρηματοδότηση 7,7 δισεκ. ευρώ του προγράμματος υγείας θα μειωθεί πλήρως, ενώ η χρηματοδότηση για το ερευνητικό πρόγραμμα Horizon θα μειωθεί σε 5 δισεκ. ευρώ (περικοπή 8,5 δισεκ. ευρώ σ σύγκριση την αρχική πρόταση).
Τα χρήματα για το Just Transition Fund θα μειωθούν κατά 20 δισεκ. ευρώ, υπογραμμίζεται.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά θέματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι:
-Μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και εργασιακά
-Ρήτρα Veto στις χώρες που δεν είναι συνεπείς με τις μεταρρυθμίσεις
-Χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δανείων
-Μηχανισμός κατανομών των κεφαλαίων στις χώρες
-Εταιρική διακυβέρνηση και δημοκρατικοί κανόνες 
«Για να υπάρξει τελική συμφωνία, πρέπει να υπάρξει σύγκλιση σε όλα τα ανοικτά μέτωπα, καθώς και στους κανόνες δικαίου και διακυβέρνησης, οπότε δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Politico.
Διπλωμάτης ωστόσο της ΕΕ εξέφρασε την αισιοδοξία του.
Το αρχικό σχέδιο, το οποίο είχαν χαρακτηρίσει απαράδεκτο οι 4+1 βασικές χώρες του Βορρά (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία), προέβλεπε το ότι ποσό των επιχορηγήσεων που θα μπορούσαν να λάβουν οι χώρες μέλη να ανέρχεται σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Γαλλία και η Γερμανία άσκησαν πιέσεις ώστε το ποσό να παραμείνει γύρω στα 400 δισ. ευρώ.
«Πλέον υπάρχει πεδίο συμφωνίας», σχολίασε ευρωπαϊκή πηγή.
«Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μόλις έφθασαν στο τέλος τους και μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το σημερινό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα», ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz μέσω Twitter.
Και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte εκτίμησε ότι σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Υπήρξαν στιγμές που τα πράγματα δεν έμοιαζαν καλά χθες βράδυ, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι συνολικά κάνουμε πρόοδο», είπε ο Rutte..
Δήλωσε ακόμη πως είναι ευτυχής με τις τρέχουσες προτάσεις πάνω στο τραπέζι για το Tαμείο Aνάκαμψης και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.

Πηγαίνοντας στη Σύνοδο, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Charles, είπε:
«Αυτή η πρόταση είναι καρπός πολλών συλλογικών εργασιών με όλους τους ηγέτες.
Γνωρίζω ότι τα τελευταία βήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα, αλλά είμαι βέβαιος, νομίζω ότι ακόμα κι αν [είναι] δύσκολο, ότι μια συμφωνία είναι απολύτως εφικτή».

Merkel: Έχουμε το πλαίσιο για μια συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης – Δεν θα είναι εύκολο να γεφυρώσουμε το χάσμα

Τη θέση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν το πλαίσιο για να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης διατύπωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel.
«Χθες το βράδυ, ύστερα από μακρές διαπραγματεύσεις, επεξεργαστήκαμε το πλαίσιο για μια πιθανή συμφωνία.
Αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός που μας δίνει ελπίδα ότι μπορεί να φτάσουμε σε μια συμφωνία σήμερα ή τουλάχιστον ότι μια συμφωνία είναι πιθανή» είπε η καγκελάριος της Γερμανίας, η οποία εμφανίστηκε πιο αισιόδοξη σήμερα από τις προηγούμενες ημέρες.
«Η πρόταση για επιχορηγήσεις 500 δις ευρώ που παρουσιάσαμε από κοινού με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron τον περασμένο Μάιο έδωσε την ώθηση για ένα πραγματικά ουσιαστικά πρόγραμμα σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση.
Για αυτό το λόγο, ήταν δυνατό να συμφωνήσουμε σε ένα σημαντικό ποσοστό επιχορηγήσεων
Αυτή είναι η απάντηση που χρειαζόμαστε σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση.
Ήταν ξεκάθαρο ότι θα υπήρχαν πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και σήμερα.
Αλλά οι πρωτόγνωρες καταστάσεις απαιτούν επίσης και πρωτόγνωρες προσπάθειες
Έχουμε συμπεριφερθεί με δίκαιο τρόπο έως τώρα και ελπίζω ότι το χάσμα που απομένει, θα το γεφυρώσουμε, κάτι όμως που δεν είναι εύκολο» είπε η καγκελάριος της Γερμανίας.
Image

Conte: Συγκρατημένα αισιόδοξος για τη Σύνοδο Κορυφής

"Συγκρατημένα αισιόδοξος" σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte.
"Την περασμένη νύχτα έγινε μια στροφή.
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά θα έλεγα ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος.
Δεν αστειευόμαστε, προσφέρουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση και δεν μπορούμε να αστειευτούμε άλλο.
Το οφείλουμε στους πολίτες μας που έχουν πληγεί από τις σοβαρές συνέπειες της κρίσης.
Δεν είναι περίοδος κατάλληλη για αμφιταλαντεύσεις", είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι "εξήγησε πως πρέπει να τεθεί ένα όριο, για την αξιοπρέπεια της Ιταλίας και των άλλων χωρών", διότι "αν το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης γεμίσει εμπόδια, τα οποία ακυρώνουν την αποτελεσματικότητά του, αχρηστεύεται".
"Προσφέρουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση, δεν μπορούμε μόνον να ομφαλοσκοπούμε, ο καθένας μέσα στα εθνικά του όρια", κατέληξε.
Image

Macron: Πιθανός ο συμβιβασμός για το Ταμείο Ανάκαμψης, διατηρώ επιφυλάξεις

Συγκρατημένα αισιόδοξοες εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας για το ενδεχόμενο συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης στη Σύνοδο Κορυφής.
«Υπάρχουν οι ελπίδες για μία συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, πριν από την επανάληψη των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.
«Υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά τα πράγματα προχώρησαν και ένας συμβιβασμός είναι πιθανός», πρόσθεσε.
«Αρχίζω την σημερινή ημέρα με μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να καταγραφεί πρόοδος στην σύνοδο».

Sanchez: Ελπίζω σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης τις επόμενες ώρες

Tην ελπίδα του για την επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης τις επόμενες ώρες, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας  Pedro Sanchez.
O Iσπανός πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχουν κυβερνήσεις περισσότερο ή λιγότερο ευρωπαϊκές.
«Όλες οι κυβερνήσεις είναι ευρωπαϊκές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Sanchez, η ισπανική κυβέρνηση στηρίζει τον διάλογο, την ενσυναίσθηση και την υπερυθυνότητα κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Ursula von der Leyen (Κομισιόν): Δεν έχουμε ακόμα συμφωνία αλλά κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση

Τη θέση ότι ακόμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση διατύπωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
«Ύστερα από τρεις ημέρες και τρεις νύχτες ενός διαπραγματευτικού μαραθώνιου, μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη φάση.
Έχω την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν πραγματικά μια συμφωνία.
Έδειξαν ξεκάθαρα ότι θέλουν να βρουν μια λύση, ότι έχουν ανάγκη μια λύση.
Είμαι θετική για σήμερα.
Δεν έχουμε ακόμα συμφωνία, αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» τόνισε η von der Leyen.

Costa (Πρωθ. Πορτογαλίας): Ιστορικό βήμα για την ΕΕ η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης

Ως «ιστορικό βήμα» για την ΕΕ χαρακτήρισε τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης «μέσω χρηματοδότησης κοινού χρέους», ο Πορτογάλος πρωθυπουργός António Costa, κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι με βάση την πρόταση που συζητείται, η Πορτογαλία θα λάβει 15,3 δισεκ. ευρώ για το σχέδιο ανάκαμψης.
«Νομίζω ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε (εχθές 19/7) είναι μια καλή συμφωνία.
Και, σε συνδυασμό δανείων και επιχορηγήσεων, νομίζω ότι θα έχουμε ένα ταμείο που θα έχει 700 δισεκ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα ιστορικό βήμα για τη δημιουργία ενός τέτοιου Ταμείου με βάση την κοινή έκδοση χρέους», δήλωσε ο κ. Costa.
Υποθέτοντας ότι αυτό είναι «ένα ποσό που επιβάλλει τεράστια ευθύνη» και δίνει «μια πολύ σημαντική ευκαιρία για τη χώρα να ανταποκριθεί ενεργά στην πολύ βαθιά οικονομική κρίση», δίνοντάς της μια «ικανότητα αντίδρασης» που διαφορετικά δεν θα είχε η Πορτογαλία, António εξήγησε ότι η Πορτογαλία έχει πλέον «χάσει» στο Ταμείο λόγω της μείωσης του ποσού της, αλλά θα «αποζημιωθεί» στον προϋπολογισμό της Ένωσης για το 2021-2027, στον επόμενο διαπραγματευτικό «μαραθώνιο».

«Θα διαπραγματευόμαστε για όσο διάστημα χρειαστεί» είπε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Μarin

Την ελπίδα της για ευτυχή κατάληξη στις διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης εξέφρασε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sana Marin.
«Θα διαπραγματευόμαστε για όσο διάστημα χρειαστεί» προσέθεσε η κυρία Μarin.
Να σημειωθεί πως η Φινλανδία συντάσσεται με το μπλοκ των σκληρών καθ' όλη τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, που θέλει να μειωθεί ο όγκος των επιχορηγήσεων.

Plenkovic (πρωθ. Κροατίας): Οδεύουμε προς συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Την ελπίδα του για την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Andrej Plenković.
«Η εντύπωση που έχω είναι ότι μετά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις και τους συμβιβασμούς», οδεύουμε προς συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας, σύμφωνα με το Politico.
«Πολίτες και επιχειρήσεις αναμένουν ένα ισχυρό μήνυμα.
Ακριβώς για αυτό οφείλουμε ως ηγέτες α δείξουμε ωριμότητα και υπευθυνότητα στον υπέρτατο βαθμό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Κροατίας.

Rutte (πρωθυπουργός Ολλανδίας): Κάνουμε πρόοδο – Επί τάπητος νέα συμβιβαστική πρόταση

Μήνυμα αισιοδοξίας ότι κατά τις σημερινές διαπραγματεύσεις οι αρχηγοί των κρατών – μελών της ΕΕ μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία επί του Ταμείου Ανάκαμψης έστειλε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte.
Σε δηλώσεις του και αφού ανακοινώθηκε ότι η Σύνοδος θα επαναληφθεί αργότερα σήμερα το απόγευμα, ο Rutte υποστήριξε ότι έχει γίνει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel ετοιμάζει μια νέα συμβιβαστική πρόταση.
Μάλιστα ο Rutte τόνισε ότι η ολλανδική πλευρά είναι ικανοποιημένη με τις νέες αυτές προτάσεις για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ.
Ωστόσο, επιβεβαίωσε και το θρίλερ στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι «ήμασταν πολύ κοντά στην αποτυχία» και ότι ακόμα υπάρχει πιθανότητα οι συνομιλίες να καταρρεύσουν και να μην υπάρξει συμφωνία.

Martin (Ιρλανδία): Ο κορωνοϊός απαιτεί μια ευρωπαϊκή απάντηση

Για μια άνευ προηγουμένου κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία λόγω κορωνοϊού έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Micheál Martin, στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης που γίνεται στις Βρυξέλλες.
«Η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί δεν είχε προηγούμενο.
Ως εκ τούτου πρέπει και η ευρωπαϊκή απάντηση να είναι αναλόγου ύφους.
Πρέπει να δοθεί μια σωστή, κοινή ευρωπαϊκή απάντηση».
Όπως μάλιστα εκτίμησε, η Ιρλανδία περιμένει στο εξής να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος και να ληφθούν αποτελεσματικές αποφάσεις, ιδίως για τα κράτη μέλη που τελούν υπό ιδιαίτερη πίεση λόγω Covid-19, εκτίμησε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός
«Όλοι επωφελούμαστε από την ενιαία αγορά, όλοι επωφελούμαστε από τις ευκαιρίες που ανοίγει η ΕΕ.
Για αυτό η Ευρώπη μπορεί να συνεργαστεί συλλογικά» κατέληξε.

Sassoli: Το ευρωκοινοβούλιο θα θέσει βέτο, εάν η συμφωνία της Συνόδου δεν ικανοποιεί τους όρους

Εάν οι Ευρωπαίοι δεν παρουσιάσουν μια συμφωνία που θα ικανοποιεί τους όρους που έχουν τεθεί, τότε το ευρωκοινοβούλιο θα θέσει βέτο στην ψήφισή της.
Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli, σε ανακοίνωσή του ενόψει της τέταρτης ημέρας της Συνόδου.
Το Ευρωκοινοβούλιο «έχει καθορίσει τις προτεραιότητές του και αναμένει ότι θα τηρηθούν», ανέφερε ο Sassoli, ασκώντας επί της ουσίας πίεση στους ευρωπαίους ηγέτες να βρουν συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ.
«Εάν οι προϋποθέσεις αυτές δεν πληρούνται επαρκώς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή του», δήλωσε ο Sassoli, προσθέτοντας ότι οι προτεραιότητες του Κοινοβουλίου επικεντρώνονται στην εισαγωγή ιδίων πόρων και στην «αποτελεσματική υπεράσπιση του κράτους δικαίου, μεταξύ άλλων θεμάτων.
«Ανησυχούμε για ένα μέλλον όπου η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και το κοινοτικό κεκτημένο χαθούν», είπε.

Le Maire (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας): Εφικτή και απαραίτητη μια συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής


Την θέση πως μια συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι εφικτή αλλά και απαραίτητη διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire.
«Μια συμφωνία είναι εφικτή και απαραίτητη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, που υπέστη σοβαρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το διακύβευμα των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται σήμερα στις Βρυξέλλες είναι η παρουσία ή μη της Ευρώπης μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων τον 21ο αιώνα.
Είναι το μέλλον της Ευρώπης στον 21ο αιώνα που διακυβεύεται τις επόμενες ώρες στις Βρυξέλλες» επεσήμανε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, απήχωντας τη βαρύνουσα σημασία που αποδίδει η Γαλλία στη Σύνοδο.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Emmanuel Makron και η καγκελάριος Angela Merkel δεν έχουν σταματήσει να μάχονται ώστε να γίνει κατανοητό το διακύβευμα αυτών των διαπραγματεύσεων» τόνισε ο Le Maire, ο οποίος αναφερόμενος στις «σκληρές» χώρες (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία και Αυστρία) ευχήθηκε «αυτές οι χώρες να καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εθνικά τους συμφέροντα για να κατανοήσουν ότι υπάρχει ένα γενικό, ευρωπαϊκό συμφέρον το οποίο είναι να έχουμε δικές μας τεχνολογίες, τη δική μας τεχνητή νοημοσύνη απέναντι στην Κίνα και τις ΗΠΑ, τη δική μας τεχνολογία για αυτόνομα οχήματα».
«Αν δεν βγούμε πιο ισχυροί από αυτή την οικονομική κρίση συσπειρώνοντας τις δυνάμεις μας, έχοντας αυτά τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις που θα επιτρέψουν στις οικονομίες μας να επανεκκινήσουν, θα καθυστερήσουμε τόσο πολύ που δεν θα καταφέρουμε να καλύψουμε ποτέ το κενό» είπε ο Le Maire.

Οργή Macron κατά του Αυστριακού Kurz

Tα πνεύματα ήταν ιδιαίτερα οξυμένα, κατά τη χθεσινή τρίτη ημέρα - 19 Ιουλίου - διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής.
Μάλιστα, η  συμπεριφορά του καγκελάριου της Αυστρίας Sebastian Kurz προκάλεσε την οργή του προέδρου της Γαλλίας Emmanuel Macron.
Κάποια στιγμή ο καγκελάριος Kurz βγήκε από την αίθουσα συσκέψεων για να κάνει ένα τηλεφώνημα, γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη του Γάλλου προέδρου, όπως μεταδίδει το Politico.
«Βλέπετε; Δεν τον ενδιαφέρει, δεν θέλει να ακούσει τους άλλους, η συμπεριφορά του είναι άσχημη», ανέφερε ο Macron απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Οργή Πολωνίας για τις «ανένδοτες» και «εγωπαθείς» χώρες της Συνόδου Κορυφής

Την οργή του για τις «ανένδοτες» και «εγωπαθείς» χώρες της Συνόδου Κορυφής εξέφρασε ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι η μείωση του Ταμείου Ανάκαμψης από 500 δισεκ. ευρώ σε 390 δισεκ. ευρώ είναι «μεγάλη διαφορά».
Βέβαια, η Βαρσοβία έχει τις δικές της κόκκινες γραμμές -δηλαδή την άρνηση οποιασδήποτε σύνδεσης μεταξύ πληρωμών προς την Πολωνία και του κράτους δικαίου, καθώς και την αναγκαστική αποδοχή του στόχου του 2050 για την κλιματική ουδετερότητα του μπλοκ.
Σημείωσε ότι η Πολωνία είχε «πολύ κακή εμπειρία» στις συγκρούσεις της με τις Βρυξέλλες, σχετικά με τις ανησυχίες της ΕΕ για το κράτος δικαίου.
Πρέπει να υπάρχει «έλλειψη οποιουδήποτε είδους προϋποθέσεων από την πλευρά των θεσμικών οργάνων της ΕΕ», δήλωσε ο Mateusz Morawiecki.
Υπογράμμισε ότι η χώρα του στοχεύει σε ένα συνολικό πρόγραμμα βοήθειας ύψους 750 δισεκ. ευρώ.

Bettel (Λουξεμβούργο): Αναπόφευκτες οι περικοπές στον κοινοτικό προϋπολογισμό

Για περικοπές στον κοινοτικό προϋπολογισμό έκανε λόγο ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργο Xavier Bettel, στο πλαίσιο εξεύρεσης μια συμβιβαστικής λύσης στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Μιλήσαμε πολλά για περικοπές.
Δεν είναι κάτι ευχάριστο, αλλά ίσως είναι αναγκαίο να γίνουν.
Προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ίσως πρέπει να οπισθοχωρήσουμε» είπε ο Xavier Bettel, προσθέτοντας μια φράση με αποδέκτες την Ουγγαρία και την Πολωνία:
«Δεν μπορούμε να κάνουμε έκπτωση στις αξίες μας.
Οι νόμοι πρέπει να είναι σεβαστοί.
Το κράτος δικαίου δεν είναι δυνατό να καταλύεται.
Έκνομες ενέργειες δεν είναι αποδεκτές».

To Κράτος Δικαίου διχάζει τη γερμανική κυβέρνηση
 
Οι πιθανές επιπτώσεις των παραβιάσεων του Κράτους Δικαίου από κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η διαδικασία λήψης των σχετικών αποφάσεων διχάζει, εκτός από την Σύνοδο Κορυφής, και τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η BILD, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Michael Roth (SPD), προωθούσε το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της γερμανικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, την αντίθετη άποψη από αυτήν που εκφράζει η Καγκελάριος Angela Merkel στις διαπραγματεύσεις με τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Roth φέρεται να τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι η οικονομική βοήθεια προς ένα κράτος - μέλος θα πρέπει να συνδέεται με την τήρηση των κανόνων του Κράτους Δικαίου, κάτι το οποίο, όπως δήλωσε, μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν οι αντίστοιχες αποφάσεις λαμβάνονται με σχετική πλειοψηφία και όχι ομοφωνία.
Όπως εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, στη βάση του σκεπτικού του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται η στάση του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Vikto Orban, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να αποσυνδεθούν τα οικονομικά από τα πολιτικά μέτρα και τυχόν αποφάσεις για κυρώσεις εναντίον κρατών - μελών να λαμβάνονται μόνο με ομοφωνία ώστε να μπορεί να "διασωθεί" από κάποιον ομοϊδεάτη του.
Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Orban απειλεί να εμποδίσει την συμφωνία για το ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης» από την πανδημία του κορωνοϊού.
Με τον Ούγγρο Πρωθυπουργό συντάσσονται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ηγέτες της Πολωνίας και της Σλοβενίας.

Η Μerkel, η οποία είναι γνωστό ότι δεν διατηρεί ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον Βίκτορ Όρμπαν από την εποχή της προσφυγικής κρίσης, έχει επιλέξει --και από τη θέση της προεδρεύουσας-- να υποχωρήσει, προκειμένου να μην τορπιλίσει τις πιθανότητες συμφωνίας στο φλέγον ζήτημα της οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού.
Αντίθετη άποψη εξέφρασαν τόσο ο Oλλανδός Πρωθυπουργός Mark Rutte όσο και ο Aυστριακός Καγκελάριος Sebastian Kurz, οι οποίοι ζητούν οι αποφάσεις για κυρώσεις να λαμβάνονται με σχετική πλειοψηφία ώστε π.χ. χώρες όπως η Πολωνία να μην μπορούν να εμποδίσουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ουγγαρίας.
Παρεμβαίνοντας στην αντιπαράθεση, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn επέκρινε τον Oύγγρο pρωθυπουργό για τη στάση του στην Σύνοδο και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να επιτρέψει στον Orban να παρασύρει προς τα κάτω τα στάνταρντς της σε ό,τι αφορά το Κράτος Δικαίου.
Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) χαρακτήρισε μάλιστα «απερίγραπτη» τη σχετική διαμάχη όπως εξελίσσεται, ενώ επέκρινε την αντιπαράθεση σχετικά με το «ταμείο ανάκαμψης» ως «μικρόνοη».
«Αν είχε επικρατήσει ανάλογη στάση το 1989, η γερμανική επανένωση θα ήταν ανέφικτη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Asselborn και τάχθηκε και κατά των «οικονόμων» (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία), οι οποίες, όπως είπε, δεν είναι καθόλου φειδωλές όταν πρόκειται για τα δικά τους θέματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης