Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Merkel βλέπει αδιέξοδο στην Σύνοδο Κορυφής που έχει παραταθεί 17 με 19/7 για το Ταμείο Ανάκαμψης - Χάσμα Βορρά - Νότου

Η Merkel βλέπει αδιέξοδο στην Σύνοδο Κορυφής που έχει παραταθεί 17 με 19/7 για το Ταμείο Ανάκαμψης - Χάσμα Βορρά - Νότου
Γερμανία και Γαλλία ζητούν οι επιχορηγήσεις να μην μειωθούν κάτω από 400 δισεκ. σε σύνολο 750 δισεκ.
Αδιέξοδο στην Σύνοδο Κορυφής που έχει παραταθεί από 17 Ιουλίου έως 19 Ιουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel.
H Merkel προειδοποιεί για αποτυχία της Συνόδου Κορυφής στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να μην καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με ένα σχέδιο για την δομή του Ταμείου Ανάκαμψης δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος A. Merkel καθώς οι μαραθώνιεες διαπραγματεύσεις στην 3η ημέρα και οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου παραμένουν τεράστιες.
Η Γερμανία και η Γαλλία, οι ισχυρές χώρες της ΕΕ, επιδιώκουν μια συμφωνία για ένα πακέτο οικονομικής ανάκαμψης ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2,06 τρισεκατομμύρια δολάρια) για να σώσουν τις οικονομίες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν τη χειρότερη ύφεση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μετά από δύο εξαντλητικές ημέρες διαπραγματεύσεων, μια «σκληρή» ομάδα βόρειων, πλουσιότερων κρατών με επικεφαλής τις Κάτω Χώρες δεν φαινόταν πλέον πρόθυμες να υποχωρήσουν από τις απαιτήσεις για περικοπές στο πακέτο, υπογραμμίζοντας το βάθος της διαίρεσης Βορρά-Νότου της ΕΕ.
«Υπάρχει πολλή καλή θέληση, αλλά και πολλές θέσεις.
Θα κάνω κάθε προσπάθεια, αλλά είναι πιθανό ότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα », δήλωσε η Merkel στις Βρυξέλλες καθώς έφτασε για την τρίτη ημέρα διαπραγματεύσεων.
Αργά το Σάββατο 18 Ιουλίου, Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος Macron εγκατέλειψαν τις τελευταίες άτυπες συνομιλίες της ημέρας, αρνούμενοι να δεχτούν ότι το επίπεδο των  επιχορηγήσεων σε προβληματικές οικονομίες θα πρέπει να πέσει κάτω από 400 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte είχε προηγουμένως κατηγορήσει τις Κάτω Χώρες και τους συμμάχους της Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία για «εκβιασμό».
Η Σουηδία προτείνει τη μείωση των επιχορηγήσεων σε 155 δισεκατομμύρια ευρώ ή 20% έναντι των δανείων 595 δισεκ. ή 80% στο σύνολο των 750 δισ.
Στην πρώτη τους συνάντηση κορυφής εκ του σύνεγγυς από το  ξέσπασμα του κορωναϊού στην Ευρώπη, οι ηγέτες που φορούσαν μάσκες προσώπου έχουν χαρακτηρίσει τη Σύνοδο Κορυφής ως στιγμή «make-or-break» για τα σχεδόν 70 χρόνια ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η αποτυχία να βρεθεί λύση εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου κρίσης στην υγεία και την οικονομία θα εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη συνεχιζόμενη βιωσιμότητα της ΕΕ, λένε αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες.
Ο Macron είπε ότι υπήρχε προθυμία για συμβιβασμό, αλλά δεν πρέπει να μετριάσει τη φιλοδοξία που πρέπει να έχουμε, αναφερόμενος στο επίπεδο των διαθέσιμων χρημάτων στο προγραμματισμένο Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις  κεφαλαιαγορές.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte, ο οποίος οδεύει σε κοινοβουλευτικές εκλογές έως τον Μάρτιο του 2021, ήταν ειλικρινής για την διάσταση απόψεων και την στάση της Γερμανίας και Γαλλίας.
«Έφυγαν ενοχλημένοι», είπε ο Rutte για την Merkel και τον Macron.
«Εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές», είπε.
Ενώ οι Κάτω Χώρες - Ολλανδία - και οι σύμμαχοί της επέμειναν, τα εμπόδια παρέμειναν, κυρίως επειδή η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ σημαίνει ότι οι άλλοι πρέπει να συγκεντρώσουν περισσότερα χρήματα για να καλύψουν το κενό χρηματοδότησης.
Η Ουγγαρία, υποστηριζόμενη από τον ευρωσκεπτικιστικό σύμμαχό της Πολωνία, απείλησε να θέσει veto σε ένα νέο προτεινόμενο μηχανισμό, υποστηριζόμενο από τις Κάτω Χώρες και τις  άλλες χώρες της ΕΕ, εάν τεθούν θέματα παραβίασης των δημοκρατικών αρχών.
Υπάρχουν πολύ διαφορετικές θέσεις", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας.
«Οι Κάτω Χώρες επιμένουν ότι το κράτος δικαίου πρέπει να είναι μία από τις προϋποθέσεις για την παροχή χρημάτων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης