Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borrell: Merkel και ΕΕ να διαπραγματευτούν νέα συμφωνία με την Τουρκία με ανοικτά όλα τα θέματα

Borrell: Merkel και ΕΕ να διαπραγματευτούν νέα συμφωνία με την Τουρκία με ανοικτά όλα τα θέματα
Στο τραπέζι θα πρέπει να είναι όλα τα ανοικτά θέματα με την Τουρκία όπως η Συρία, οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου και η Λιβύη
Μια νέα συμφωνία με την Τουρκία, στην οποία η ΕΕ θα έχει μια ενιαία φωνή και θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα ανοικτά θέματα, ζητά από την γερμανίδα καγκελάριο που έχει την Ευρωπαική προεδρεία, ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Spiegel, o Καταλανικός Σοσιαλιστής, πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Υπουργός Εξωτερικών στην Ισπανία υποστηρίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με την Τουρκία για την προσφυγική κρίση, στην οποία θα τεθούν εκ νέου ζητήματα όπως οι γεωτρήσεις φυσικού αερίου που επιδιώκει η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο και κάτω από την Κρήτη και τις παραβιάσεις του δικαίου προς την Ελλάδα και την Κύπρο, έως την οικονομική ενίσχυση που λαμβάνει για τα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία έως και το ρόλο που διαδραματίζει στη Λιβύη.
Διαφορετικά, τόνισε ο Borrell, «θα έχουμε ένα δαχτυλίδι τουρκικών ή ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στα ανοικτά των ιταλικών ακτών» κάτι το οποίο δεν είναι προς το συμφέρον της ΕΕ».
Να σημειωθεί ότι χθες (17/7) αποφασίστηκε ομόφωνα από τους ευρωπαίους ηγέτες η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για τις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας τον Σεπτέμβριο. Η απόφαση ήρθε μετά από εισήγηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Michel μετά από τις έντονες πιέσεις του έλληνα πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Σε ερώτησή του γερμανού δημοσιογράφου «εάν η στάση της Ελλάδας στον Έβρο όπου έκλεισε τα σύνορα χρησιμοποιώντας δακρυγόνα στα σύνορα, είναι ο σωστός τρόπος για να εκβιάσει η ΕΕ τον Τούρκο πρόεδρο Erdoğan» ο ευρωπαίος διπλωμάτης υπογράμμισε πως ως δημοσιογράφος, μπορείτε να μιλάτε για «εκβιασμό».
Για έναν διπλωμάτη, τέτοιες λέξεις απαγορεύονται.
Όπως γνωρίζετε, η ΕΕ καταδίκασε έντονα το ότι η τουρκική κυβέρνηση άνοιξε στοχευμένα προσωρινά τα σύνορα με την Ελλάδα.
Και η Ελλάδα, όπως κάθε άλλη χώρα σε μία τέτοια κατάσταση, έχει καθήκον να προστατεύει τα σύνορά της. Εάν οι μετανάστες επιδιώκουν με τη βία να διεισδύσουν σε μια χώρα, οι δυνάμεις ασφαλείας της έχουν καθήκον να υπερασπιστούν τα σύνορα με τα κατάλληλα μέσα.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης