Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Με νέα πρόταση ο Michel για να γεφυρώσει τις διαφορές μετά το αδιέξοδο

Σύνοδος Κορυφής: Με νέα πρόταση ο Michel για να γεφυρώσει τις διαφορές μετά το αδιέξοδο
Aν και δύσκολο, δεν είναι απίθανη μια συμφωνία μέχρι την Κυριακή 19/7, εκτιμούν ορισμένες πηγές
«Nέα πρόταση» για το σχέδιο ανάκαμψης αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα, Σάββατο 18/7, δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ώστε να πειστούν οι λεγόμενες "οικονόμες" χώρες, με επικεφαλής την Αυστρία και την Ολλανδία, και έτσι, οι συζητήσεις να προχωρήσουν προς μια συμφωνία ανάμεσα στους 27.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφουν το μεσημέρι του Σαββάτου 18/7 οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση και να καταλήξουν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, με την Ολλανδία να διατηρεί τη σκληρή της στάση.  
Ωστόσο, ορισμένες πηγές εκτιμούν ότι αν και δύσκολο, δεν είναι απίθανη μια συμφωνία μέχρι την Κυριακή 19/7.
Σύμφωνα με πηγές, ο Charles Michel, ο οποίος ξεκινά σήμερα συναντώντας τη Γερμανίδα καγκελάριο A. Merkel,  τον Γάλλο Πρόεδρο Ε. Macron, τον Ισπανό πρωθυπουργό Pedro Sanchez, τον Ιταλό πρωθυπουργό Giuseppe Conte, και την πρόεδρο της Κομισιόν  Ursula von der Leyen, φαίνεται ότι θα παρουσιάσει νέα πρόταση για  γεφυρώσει τις διαφορές.      
Σημειώνεται ότι  οι διαβουλεύσεις της πρώτης ημέρας της Συνόδου την Παρασκευή 17/7 σταμάτησαν μετά το δείπνο, το οποίο ολοκληρώθηκε περίπου στις 23:30 το βράδυ ώρα Βρυξελλών.
Πάντως, η ελληνική πλευρά εμμένει στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε, όπως ανέφερε αρμόδια πηγή.
Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα, αλλά και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων.
Η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του επιμερισμού 70-30 , όπως η πλειονότητα των χωρών, αλλά και, σύμφωνα με πηγές,  υπέρ της μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.
Σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης