Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στάση αναμονής στις αγορές με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης - Κέρδη +0,28% για S&P 500, στο +0,35% ο DAX

Στάση αναμονής στις αγορές με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης - Κέρδη +0,28% για S&P 500, στο +0,35% ο DAX
Ήπιες μεταβολές στις αγορές με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής
Στάση αναμονής τήρησαν οι επενδυτές στα διεθνή χρηματιστήρια σήμερα 17/7, με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφή των ηγετών της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το κλίμα στη Wall Street διαμόρφωσαν οι προσδοκίες των επενδυτών για πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, την ώρα που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ παραμένει πολύ υψηλός.
Παράλληλα αυξάνονται οι πιέσεις προς τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο να επεκτείνουν το μέτρο των ενισχυμένων επιδομάτων ανεργίας, που είχε εγκριθεί με στόχο τη στήριξη των αμερικανικών νοικοκυριών, το οποίο λήγει στο τέλος του τρέχοντος μήνα.  
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ που έχει προτείνει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού στους κόλπους της ένωσης.
Στο μέτωπο της πανδημίας, ανεξέλεγκτη παραμένει σε παγκόσμιο επίπεδο η επιδημία του κορωνοϊού καθώς νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε στις ΗΠΑ, η Βραζιλία ξεπέρασε τις 2 εκατομμύρια μολύνσεις και η Ινδία το 1 εκατομμύριο κρούσματα, ενώ για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο η Πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία ανακοίνωσε νέο ρεκόρ μολύνσεων.
Και ενώ η ανησυχία εντείνεται και στην Ευρώπη, η μόνη περιοχή στον κόσμο που φέρεται να έχει διαχειριστεί αποτελεσματικά την κατάσταση είναι η Κίνα, η οποία το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε μόλις 10 νέα κρούσματα, τη στιγμή που δεν αναφέρθηκε ούτε μια μόλυνση για 11η ημέρα στο Πεκίνο, όπου πρόσφατα βρέθηκε αντιμέτωπο με τον κίνδυνο μιας νέας έξαρσης κρουσμάτων.
Σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού πολλά κράτη και περιοχές (Χονγκ Κόνγκ, Μελβούρνη, Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή, Μποκοτά στην Κολομβία, Μπανγκαλόρε στην Ινδία, κα.) επιστρατεύουν την εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων και τοπικών lockdowns, κινήσεις που δείχνουν πως ο κορωνοϊός κάθε άλλο παρά σε φθίνουσα πορεία βρίσκεται.
Βάσει των έως σήμερα στατιστικών δεδομένων, οι περισσότεροι νεκροί έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη (περισσότεροι από 204.000) και στη Λατινική Αμερική (πάνω από 152.000) ενώ τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στη Βόρεια Αμερική (πάνω από 3,6 εκατομμύρια) και στη Λατινική Αμερική (περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια).

Ο δείκτης Dow Jones καταγράφει σημείωσε πτώση -0,23% στις 26.671 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,28% στις 3.224 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq  κατέγραψε άνοδο +0,28% στις 10.503 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχώρησε στις 25,6 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ κατέγραψε άνοδο +0,35% στις 12.919 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε στις 20.419 μονάδες με κέρδη +0,31%.
Image

Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονμίας κατά 17% αυξήθηκαν οι ενάρξεις κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο, φτάνοντας στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,19 εκατ., σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.
Ήταν σχεδόν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του MarketWatch, καθώς εκτιμούσαν ότι θα φτάσουν το 1,2 εκατ.
Οι οικοδομικές άδειες για την κατασκευή νέων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 2,1% μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,24 εκατ. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσουν το 1,3 εκατ.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας άλμα 21% στα κέρδη β΄τριμήνου 2020 ανακοίνωσε η BlackRock.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 1,21 δισ. δολ. ή 7,85 δολ. ανά μετοχή, από 1 δισ. δολ. ή 6,41 δολ. ανά μετοχή, το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Το τρίμηνο έληξε για την BlackRock με τα κεφάλαια υπό διαχείριση να ανέρχονται στα 7,32 τις. δολ, από 6,84 τρισ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Ήπιες μεταβολές στην Ευρώπη με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής

Στάση αναμονής τήρησαν οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφή των ηγετών της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Με τον κορωνοϊό να σαρώνει την παγκόσμια οικονομία ξεκίνησε στις Βρυξέλλες μία από τις πιο κρίσιμες Συνόδους Κορυφής των τελευταίων ετών με βασικό ζητούμενο την επίτευξη συμφωνίας για το «μπαζούκας» των 750 δισ. ευρώ (500 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια) που έχει προτείνει η Κομισιόν για την αναχαίτιση των κραδασμών της πανδημικής κρίσης.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron.
Ευρωπαϊκές πηγές κάνουν λόγο για μία μαραθώνια και απρόβλεπτη Σύνοδο Κορυφής, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας συνόδου στα τέλη Ιουλίου.
Είναι σαφές πως οι πιθανότητες για σύγκλιση είναι εξαιρετικά μικρές, αφού οι ηγέτες των 27 χωρών μελών εκτός από το μέγεθος των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, καλούνται παράλληλα να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές για την αναλογία μεταξύ επιδοτήσεων και δανείων, τα πρόσωπα διοίκησης του Ταμείου και φυσικά τους όρους (οικονομικές μεταρρυθμίσεις) που θα συνοδεύουν τις παροχές στήριξης από την Κομισιόν.
Τα αγκάθια είναι πολλά και όσο πιο πολλά είναι τα εμπόδια τόσο περισσότερα είναι τα στρατόπεδα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η ελπίδα περιορίζεται από το γεγονός ότι τα εμπόδια για μία συμφωνία παραμένουν μεγάλα, με 4-5 χώρες να επιμένουν ότι οι όποιες επιχορηγήσεις δοθούν με όρους από την πλευρά των χωρών που θα τις λάβουν», δήλωσε αναλυτής της CMC Markets σε σημείωμά του.
Ωστόσο, ο Stoxx 600 είναι σε τροχιά κερδών για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς οι αναφορές για πρόοδο στην κατασκευή εμβολίου για την COVID-19 ενίσχυσαν τις λεγόμενε κυκλικές μετοχές (που επηρεάζονται ιδιαίτερα από την πορεία της οικονομίας).
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες καταγράφουν τα μεγαλύτερα κλαδικά κέρδη, καθώς η μετοχή της Daimler σημείωσε άνοδο +3,4% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι αναμένεται να έχει μικρότερες των αναμενόμενων λειτουργικών ζημιών στο δεύτερο τρίμηνο.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας η συνεχιζόμενη επίδραση της πανδημίας κορωνοϊού (COVID-19) αντικατοπτρίζεται για ακόμη μία φορά στις μακροοικονομικές προσδοκίες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό βάσει του ΕνΔΤΚ αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω για το 2021 και το 2022, αλλά και για πιο μακροπρόθεσμα, ενώ οι πραγματικές προσδοκίες αύξησης του ΑΕΠ αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω.
Οι προσδοκίες για το υψηλό ποσοστό ανεργίας επανήλθαν στο 2021, αλλά οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας μακροπρόθεσμα παραμένουν αμετάβλητες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι ερωτηθέντες στην έρευνα της ΕΚΤ (SPF) για το τρίτο τρίμηνο του 2020 ανέφεραν προβλέψεις για τον ετήσιο πληθωρισμό βάσει του ΕνΔΤΚ κατά μέσο όρο 0,4%, 1,0% και 1,3% για τα 2020, 2021 και 2022, αντίστοιχα.
Αυτά τα αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν πτωτικές αναθεωρήσεις 0,2 και 0,1 εκατοστιαίες μονάδες για τα 2021 και 2022.
Οι μέσες μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό (οι οποίες, όπως και όλες οι άλλες μακροπρόθεσμες προσδοκίες σε αυτόν τον γύρο του SPF, αναφέρονται στο 2025) μειώθηκαν στο 1,6%, από 1,7% στον προηγούμενο γύρο (που αναφέρεται στο 2024).
Οι προσδοκίες των ερωτηθέντων SPF για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ ήταν κατά μέσο όρο -8,3%, 5,7% και 2,4% για τα 2020, 2021 και 2022, αντίστοιχα.
Αυτές αντιπροσωπεύουν αναθεωρήσεις από τον προηγούμενο γύρο -2,8 εκατοστιαίες μονάδες για το 2020 και +1,4 και +0,7 εκατοστιαίες μονάδες για το 2021 και 2022.
Στο 1,4%, οι μέσες μακροπρόθεσμες προσδοκίες για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν αμετάβλητες.
Οι μέσες προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας ανέρχονται στο 9,1%, 9,3% και 8,5% για τα 2020, 2021 και 2022, αντίστοιχα.
Αυτές αντιπροσωπεύουν αναθεωρήσεις των -0,3, +0,4 και +0,1 ποσοστιαίων μονάδων.
Οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας μακροπρόθεσμα ήταν αμετάβλητες στο 7,7%.
Οριακή άνοδο στο +0,3% σημείωσε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, λόγω της ενίσχυσης των τιμών στην ενέργεια.
Tον Μάιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε διαμορφωθεί στο +0,1%.
Ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 0,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Η κρίση του κορωνοϊού οδήγησε τον πληθωρισμό πολύ χαμηλότερα του στόχου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κοντά στο 2%.

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας, στο επίκεντρο η σινοαμερικανική ένταση - Στο -0,3% ο Νikkei 225

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την εβδομάδα τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, καθώς η κλιμακούμενη ένταση ΗΠΑ - Κίνας και οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας παραμένουν στο επίκεντρο.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 0,3% στις 22.696 μονάδες.
Ο Hang Seng σημείωσε άνοδο 0,5% στις 25.095 μονάδες.
Με μικρή πτώση 0,2% έκλεισε ο Shanghai Composite Index στις 3.204 μονάδες.
Στο +0,6% και τις 36.685 μονάδες διαπραγματεύτηκε ο Sensex.
Οι ελπίδες για νέα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, προσφέρουν στήριξη στις διεθνείς αγορές, παρά την κλιμακούμενη ένταση ΗΠΑ - Κίνας και το νέο ρεκόρ στα κρούσματα του κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης