Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rutte (Αυστρία): Η μείωση του προϋπολογισμού της ΕΕ είναι ένα καλό πρώτο βήμα

Rutte (Αυστρία): Η μείωση του προϋπολογισμού της ΕΕ είναι ένα καλό πρώτο βήμα
Όταν ρωτήθηκε πώς θα χειριστεί την πίεση που θα δεχθεί από τους άλλους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής, ο Rutte απάντησε ότι δεν είναι «φτιαγμένος από αμυγδαλωτό, μπορώ να το χειριστώ». 
Η μείωση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως διατυπώθηκε μέσω της πρότασης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, είναι ένα καλό πρώτο βήμα για την επίτευξη συμφωνίας, δήλωσε στις 10 Ιουλίου ο Αυστριακός καγκελάριος Mark Rutte κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου του στη Χάγη.
«Σε σχέση με τον Φεβρουάριο, τα σημεία σύγκλισης έχουν αυξηθεί» πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο Rutte αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω παρατηρήσεις σχετικά με τη νέα πρόταση, λέγοντας ότι έχει υποσχεθεί στον Michel ότι δεν θα σχολιάσει δημόσια τίποτε πριν από την επικείμενη συνάντησή τους τη Δευτέρα 13 Ιουλίου στη Χάγη.
Ωστόσο, σε ένδειξη ότι ετοιμάζεται για σοβαρές διαπραγματεύσεις, ο Rutte είπε ότι θα «αφήσει τη βιογραφία του Chopin στο σπίτι» όταν οι ηγέτες της ΕΕ συναντηθούν για της Σύνοδο Κορυφής, στις 17 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.
Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό τον Φεβρουάριο, ο Rutte διάβαζε ένα βιβλίο για τον Πολωνό συνθέτη θέλοντας να δείξει ότι δεν είχε διάθεση να διαπραγματευθεί σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί.
Όταν δε ρωτήθηκε πώς θα χειριστεί την πίεση που θα δεχθεί από τους άλλους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής, ο Rutte απάντησε ότι δεν είναι «φτιαγμένος από αμυγδαλωτό, μπορώ να το χειριστώ».

Μείωση του προϋπολογισμού της ΕΕ κάτω από το 1,1 τρισ. ευρώ προτείνει ο Michel
Τη μείωση του επόμενου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτω από τα 1,1 τρισ. ευρώ, στα 1,074 τρισ. προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, στην προσπάθειά να βρεθεί η χρυσή τομή για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο Michel κατέθεσε την πρότασή του ενόψει των συνομιλιών της επόμενης εβδομάδας (17/18 Ιουλίου), μεταξύ των ηγετών των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.
«Είχα διαπραγματεύσεις με όλους τους ηγέτες της ΕΕ» δήλωσε σήμερα (10/7/2020) και συμπλήρωσε ότι «κυκλοφορεί συμβιβαστική πρόταση σχετικά με το σχέδιο ανάκαμψης».
Όπως επεσήμανε η πρόταση της Κομισιόν για το ύψους του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει στα 750 δισ. ευρώ, ενώ θα διεξαχθούν νέες επαφές με Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Σουηδία με πραγματικούς όρους στη βάση του 2020 και του εφάπαξ ποσού.
«Στον επόμενο προϋπολογισμό θα διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ δανείων και επιχορηγήσεων» τόνισε ο ίδιος, προτείνοντας τη μείωση του επόμενου προϋπολογισμού του μπλοκ στο 1,074 τρισ. ευρώ.
Ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ, προβλεπόταν έως τώρα να ανέλθει στο 1,1 τρισ. ευρώ με την προσθήκη του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ.
Οι αποκαλούμενες «φειδωλές χώρες» ζητούν μικρότερο προϋπολογισμό και οικονομικές μεταρρυθμίσεις ως προϋπόθεση για την πρόσβαση στους επιπλέον πόρους.
Η πρόταση για τον επταετή προϋπολογισμό, είναι γνωστή στην ορολογία των Βρυξελλών ως το «κουτί της διαπραγμάτευσης», ένα σύνθετο σύνολο αριθμών που αφορούν δαπάνες σε τομείς από τη στήριξη της γεωργίας έως την περιφερειακή ανάπτυξη και την έρευνα.
Αυτή θα αποτελέσειτο σημείο εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις των ηγετών της ΕΕ στη συνάντησή τους στις 17-18 Ιουλίου, την πρώτη δια ζώσης Σύνοδο μετά τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η Ευρώπη τον Μάρτιο κατά του κορωνοϊού.

«Μασάζ» των Ευρωπαίων στον Rutte

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Mark Rutte, είναι ο άτυπος επικεφαλής των «4».
Στο πλαίσιο αυτό, ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών σπεύδουν να τον συναντήσουν σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιστάσεις του ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 17 Ιουλίου.
Ο Rutte έχει ήδη συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, και το πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, ενώ ακολούθησε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel.
Τη σκυτάλη θα λάβουν οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, οι οποίοι θα μεταβούν στη Χάγη την επόμενη εβδομάδα.
Ωστόσο η υιοθέτηση όρων θεωρείται μονόδρομος, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις και να βρεθεί η χρυσή τομή.
Ο Rutte και το λιτό κουαρτέτο του - που αποτελείται από την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Σουηδία και τη Δανία - επιθυμούν την τροποποίηση της πρότασης των Βρυξελλών, έτσι ώστε μόνο μέσω δανείων τελικά να επιστραφούν τα κεφάλαια στις οικονομίες που πλήττονται από την κρίση.
Επίσης, η Ολλανδία απαιτεί από τις χώρες να πραγματοποιήσουν εκτεταμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις στα συστήματα εργασίας και συνταξιοδότησης για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους.
Η στάση αυτή προκάλεσε αντίδραση από τη νότια Ευρώπη, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προειδοποιεί αυτή την εβδομάδα ότι οι αυστηροί όροι είναι «πολιτικά απαράδεκτοι» και μοιάζουν με την «τρόικα».
«Οι Ολλανδοί δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ να έχουν ένα όμορφο πρόσωπο σε αυτές τις συνομιλίες. Έρχονται στις Βρυξέλλες για να υπερασπιστούν το εθνικό τους συμφέρον», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ στους Financial Times πρόσφατα.
«Ερεθίζουν πολλούς επειδή η αντίθεσή τους μπορεί να θεωρηθεί αλαζονεία».
Κατά τη διάρκεια των διμερών συναντήσεών του, ο κ. Rutte παρουσίασε μια λύση στους ευρωπαίους ηγέτες: η τιμή για μεγαλύτερη οικονομική αλληλεγγύη είναι μεγαλύτερη συμμετοχή στις εθνικές υποθέσεις από την υπόλοιπη ΕΕ.
Μάλιστα, πρόσφατα διέρρευσε ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου του με τον Rutte στη Χάγη στα τέλη Ιουνίου, ο Macron εξεπλάγη από τον τρόπο που ο ολλανδός ηγέτης τον ρώτησε σχετικά με τα σχέδιά του να συνεχίσει τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις συντάξεις στη Γαλλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης