Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ελβετία: Χωρίς έκτακτους φόρους η μείωση του χρέους που δημιουργήθηκε από τα μέτρα για τον Covid -19

Ελβετία: Χωρίς έκτακτους φόρους η μείωση του  χρέους που δημιουργήθηκε από τα μέτρα για τον Covid -19
Την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας προτάσσει το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών
Η Ελβετία θα αρχίσει να μειώνει το χρέος που αυξήθηκε, ως συνέπεια της προσπάθειας αντιμετώπισης του κορωνοϊού σε δύο έως τρία χρόνια και να το εξοφλήσει σε περίπου 15 χρόνια, δήλωσε ο Ελβετός υπουργός Οικονομικών Ueli Maurer.
Αν όλα πάνε «πολύ καλά», το επιπλέον χρέος που ανέλαβε το κράτος για να χρηματοδοτήσει προγράμματα εργασίας και βοήθειας στις επιχειρήσεις θα μπορούσε να αγγίξει τα 20 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (21,15 δισεκ. δολάρια), είπε ο Maurer σε συνέντευξή του.
Σε διαφορετική περίπτωση, το χρέος θα μπορούσε να φτάσει τα 35 δισεκατομμύρια φράγκα, σημείωσε.
Αυτό εξακολουθεί να είναι μικρότερο από τα 40 δισεκατομμύρια φράγκα που η κυβέρνηση προέβλεπε αρχικά για επιπλέον χρέος, αλλά ο Maurer προειδοποίησε πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τους αριθμούς.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προβλέπει έλλειμμα περίπου 1 δισεκατομμυρίου φράγκων το 2021 και ανέφερε πως το στο τέλος του 2020 θα αποφασίσει για τον τρόπο μείωσης του επιπλέον χρέους.
Ο Maurer επανέλαβε ότι το κράτος δεν θα αυξήσει τους φόρους για να το πράξει.
Είπε ότι μια πιθανή επιλογή για τη μείωση του χρέους θα ήταν να προβλεφθούν ετήσιες διανομές κερδών που λαμβάνει από την Ελβετική Εθνική Τράπεζα και απέρριψε τις εισηγήσεις για την επιβολή ενός έκτακτου φόρου.
Η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι ανεξάρτητη και οι πολιτικοί δεν πρέπει να αγγίζουν τα περιουσιακά στοιχεία που χρειάζεται για να παρέμβει στις αγορές συναλλάγματος και να συγκρατήσει τη δύναμη του ελβετικού φράγκου ως ασφαλούς καταφυγίου, επισήμανε.
«Δεν μπορεί να εκτυπώσουμε χρήματα για να πληρώσουμε το δημόσιο χρέος», είπε, προτάσσοντας την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Η ελβετική κυβέρνηση ήρε τα περιοριστικά μέτρα τον Ιούνιο καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού μειώθηκαν ενώ η χώρα εμφανίζεται καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τον ιό.
Ωστόσο τις τελευταίες μέρες παρατηρείται στην Ελβετία νέα αύξηση των κρουσμάτων, αφού η χώρα επανήλθε σε σχεδόν κανονικούς ρυθμούς.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης