Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bundestag: Πληρούνται οι όροι της αναλογικότητας για το πρόγραμμα PSPP της ΕΚΤ

tags :
Bundestag: Πληρούνται οι όροι της αναλογικότητας για το πρόγραμμα PSPP της ΕΚΤ
Το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που έθεσε το Συνταγματικό Δικαστήριο σχετικά με το πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών τίτλων (PSPP)
Το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο αποφάσισε νωρίτερα απόψε 2/7 ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που έθεσε πρόσφατα το Συνταγματικό Δικαστήριο σχετικά με το πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών τίτλων (PSPP).
Στην απόφασή της, η Bundestag θεωρεί ότι η δήλωση της ΕΚΤ σχετικά με τη διενέργεια ελέγχου αναλογικότητας είναι κατανοητή και συνεπώς πληροί τις απαιτήσεις της απόφασης του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ανεξάρτητα από αυτό, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα εκπληρώνει μόνιμα την ευθύνη της να ενσωματώνει τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου της.
Ο υπουργός Οικονομικών O. Scholz στην εισήγησή του επισήμανε ότι η ΕΚΤ έχει τηρήσει την αρχή της αναλογικότητας στο εμβληματικό της πρόγραμμα για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η πρόταση κατατέθηκε από κοινού από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων, με αφορμή το πόρισμα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, το οποίο αμφισβήτησε την αρμοδιότητα της ΕΚΤ να προβαίνει σε μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων. Το ανώτατο γερμανικό Δικαστήριο απαιτούσε από την ΕΚΤ να δώσει εντός τριών μηνών εξηγήσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, διαφορετικά θα προχωρούσαν οι διαδικασίες για αποχώρηση της Bundesbank από αυτό. Στην τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 3 και 4 Ιουνίου, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Φίλιπ Λέιν είχε υποστηρίξει ότι τόσο τα παλαιότερα QE όσο και τα πιο πρόσφατα, στην ουσία «αποτελούν αναλογικά μέτρα υπό τις τρέχουσες συνθήκες για την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών».
Η κοινή πρόταση των τεσσάρων κομμάτων καταψηφίστηκε από τους βουλευτές της Αριστεράς και της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης