Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματική προειδοποίηση Coeure (BIS): Μόλις λήξουν τα μέτρα στήριξης λόγω κορωνοϊού... θα έρθει κύμα εταιρικών χρεοκοπιών

tags :
Δραματική προειδοποίηση Coeure (BIS): Μόλις λήξουν τα μέτρα στήριξης λόγω κορωνοϊού... θα έρθει κύμα εταιρικών χρεοκοπιών
Σύμφωνα με τον Coeure η κρίση του Covid-19 «θα μπορούσε να αφήσει διαρκή σημάδια»
Ένα κύμα εταιρικής αφερεγγυότητας έχει ανακοπεί, καθώς οι κυβερνήσεις αυξάνουν τη δημοσιονομική τους στήριξη.
Ωστόσο, μόλις αυτές οι στηρίξεις αρθούν, τότε πολλές εταιρείες δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Αυτό ανέφερε ο πρώην οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πλέον επικεφαλής του Κέντρου Καινοτομίας της Bank for International Settlements (BIS), Benoit Coeure, προειδοποιώντας για τα προβλήματα που έρχονται.
Πολλές κυβερνήσεις έχουν αναπτύξει τεράστια δημοσιονομική ώθηση για να μετριάσουν την οικονομική επίπτωση από το Covid-19.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό επέτρεψε στις εταιρείες να αποφύγουν τη χρεοκοπία και οι εργαζόμενοι να έχουν μια δουλειά μόλις αρθούν τα Lockdown.
Ωστόσο, καθώς αυτό το δημοσιονομικό κίνητρο διευκολύνει ακόμη και προβληματικές εταιρείες, μόλις αυτά αρθούν, τότε τα προβλήματα θα είναι τεράστια.
«Θα δούμε ποια είναι τα βασικά ζητήματα καθώς οι κυβερνήσεις αποσύρουν σταδιακά την υποστήριξή τους», πρόσθεσε ο Coeure.
Μάλιστα ο ίδιος επισήμανε ότι η αντιμετώπιση της εταιρικής φερεγγυότητας είναι θέμα εθνικών κυβερνήσεων και όχι κεντρικών τραπεζών.
«Ίσως η πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες είναι να διασφαλίσουν ότι η υποστήριξη ρευστότητας… δεν μετακινείται σε υποστήριξη φερεγγυότητας, η οποία αποτελεί φορολογική λειτουργία.
Επομένως, όποτε χρειαζόμαστε, χρειαζόμαστε τις κυβερνήσεις να είναι πάνω από αυτό, όχι τις κεντρικές τράπεζες», είπε.
«Υπάρχει ο κίνδυνος αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν δημοσιονομική κυριαρχία, δηλαδή η ανάληψη της νομισματικής πολιτικής από τη δημοσιονομική πολιτική.
Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος χρηματοοικονομικής κυριαρχίας που οι κεντρικές τράπεζες είναι πολύ επιφυλακτικές, επειδή φοβούνται ότι θα βλάψουν τις αγορές ή θα έβλαπταν τις τράπεζες, και εδώ χρειαζόμαστε εγγυήσεις.
Ωστόσο, οι διασφαλίσεις είναι πολύ σαφείς - αυτά είναι τα βιώσιμα δημόσια οικονομικά και αυτή είναι η καλή τραπεζική εποπτεία και η εποπτεία της αγοράς", δήλωσε ο Coeure.
Ο Coeure είπε «είναι σαφώς πολύ νωρίς για να πούμε πώς θα ήταν η ανάκαμψη», προειδοποιώντας ότι η κρίση του Covid-19 «θα μπορούσε να αφήσει διαρκή σημάδια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης