Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά τον κορωνοϊό... η Wuhan «εξάγει» ψεύτικους ράβδους χρυσού, προκαλώντας νέο σκάνδαλο - Σε κινεζικές τράπεζες 83 τόνοι... επιχρυσωμένου χαλκού!

tags :
Μετά τον κορωνοϊό... η Wuhan «εξάγει» ψεύτικους ράβδους χρυσού, προκαλώντας νέο σκάνδαλο - Σε κινεζικές τράπεζες 83 τόνοι... επιχρυσωμένου χαλκού!
Περισσότερο από το 4% των επίσημων αποθεμάτων χρυσού της Κίνας μπορεί να είναι ψεύτικο
Μπορεί η αγορά του χρυσού να δέχεται κάποιες περιστασιακές αναταράξεις από τις πλαστές ράβδους χρυσού που εμφανίζονται κατά καιρούς στην περιοχή Diamond του Μανχάταν, αλλά τα τελευταία νέα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα νέο κύμα οργής, ωθώντας τους φυσικούς κατόχους χρυσού να διενεργούν επιτόπιους ελέγχους του αποθέματός τους.
Όλα αυτά πρόκειται να αλλάξουν με την ανακάλυψη αυτού που μπορεί να είναι ένα από το μεγαλύτερο σκάνδαλο παραποίησης χρυσού στην πρόσφατη ιστορία.
Και ναι, όχι μόνο αφορά την Κίνα, αλλά αναδύεται από μια πόλη που έχει γίνει συνώνυμη με ό,τι πιο σκανδαλώδες συνέβη στη χώρα: στη Wuhan.
Την πόλη από την οποία ξεκίνησε η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η Wuhan Kingold Jewelry Inc., μια εταιρεία η οποία, όπως υποδηλώνει το όνομα, ιδρύθηκε και λειτουργεί στη Wuhan και η οποία περιγράφεται στον ιστότοπό της ως "Εταιρεία με ένα Χρυσό μέλλον".
Σύμφωνα με την έκθεση της Caixin, και η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα https://asia.nikkei.com, περισσότερα από δώδεκα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δανείστηκαν 20 δισ. γιουάν (2,8 δισ. δολάρια) τα τελευταία πέντε χρόνια μέσω της Wuhan Kingold με καθαρό χρυσό ως ασφάλεια και ασφαλιστήρια συμβόλαια για την κάλυψη τυχόν ζημιών.
Υπήρχε μόνο ένα πρόβλημα: ο "χρυσός" αποδείχθηκε επιχρυσωμένος χαλκός.
Μέχρι τότε, η Kingold, ήταν ο μεγαλύτερος επεξεργαστής χρυσού στην επαρχία Hubei της κεντρικής Κίνας.
Οι μετοχές της είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο Nasdaq στη Νέα Υόρκη, με πρόεδρο τον Jia Zhihong, έναν πρώην στρατιωτικός που είναι και ο βασικός μέτοχος.
Σύμφωνα με την έκθεση περίπου 83 τόνοι ράβδων χρυσού που χρησιμοποιήθηκαν ως εξασφάλιση δανείων, αποδείχθηκαν ότι δεν είναι παρά επιχρυσωμένος χαλκός.
Και όπως προσθέτει η Caixin, τα δάνεια καλύφθηκαν από 30 δισ. γιουάν ασφαλιστήρια συμβόλαια που εκδόθηκαν από τον κρατικό ασφαλιστή PICC Property and Casualty και διάφορους άλλους μικρότερους ασφαλιστές.
Ο ψεύτικος χρυσός ήρθε στο φως τον Φεβρουάριο όταν η Dongguan Trust (μία από αυτές τις περίφημες κινεζικές σκιώδεις τράπεζες) άρχισε να ρευστοποιεί την ασφάλεια του Kingold για να καλύψει τα χρεόγραφα της.
Προς έκπληξη, η Dongguan Trust είπε ότι ανακάλυψε ότι οι λαμπερές ράβδοι χρυσού ήταν στην πραγματικότητα επιχρυσωμένο κράμα χαλκού.
Τα νέα προκάλεσαν σοκ στους πιστωτές της Kingold.
Η China Minsheng Trust - μια άλλη σκιώδης τραπεζική εταιρεία και ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές της Kingold - έλαβε δικαστική απόφαση για τον έλεγχο ασφάλειας πριν από την ημερομηνία λήξης των χρεών της Kingold.
Στις 22 Μαΐου, το αποτέλεσμα της δοκιμής ανέφερε ότι οι ράβδοι που σφραγίστηκαν στα ταμεία της Minsheng Trust είναι επίσης κράμα χαλκού.
Βέβαια, η Kinggold αρνείται κατηγορηματικά ότι κάτι δεν πάει καλά με την εγγύηση που έθεσε.
Όπως σημειώνει όμως η Caxin, η υπόθεση παραποίησης της Kingold αντικατοπτρίζει τη μεγαλύτερη υπόθεση απάτης με δάνεια χρυσού στην Κίνα, που εκτυλίσσεται από το 2016 στη βορειοδυτική επαρχία Shaanxi και στη γειτονική Wuhan, όπου οι ρυθμιστικές αρχές βρήκαν νοθευμένες ράβδους χρυσού σε ταμεία 19 τραπεζών που υποστηρίζουν 19 δισ. γιουάν δανείων ή περίπου 2,5 δισ. δολάρια.
Σε αυτήν την περίπτωση, μια τράπεζα που επεδίωξε να λιώσει τη χρυσή ασφάλεια βρήκε μαύρη πλάκα βολφραμίου στη μέση των ράβδων!
Στην περίπτωση της Kingold, η εταιρεία είπε ότι έλαβε δάνεια έναντι χρυσού για να συμπληρώσει τα διαθέσιμα, να υποστηρίξει επιχειρηματικές δραστηριότητες και να επεκτείνει τα αποθέματα χρυσού, σύμφωνα με τα αρχεία.
Φαίνεται τότε ότι αποφάσισε να εφαρμόσει ένα στρώμα χρυσού σε τόνους χαλκού και να δηλώσει ότι ήταν χρυσό καλής ποιότητας.
Και ακόμη πιο σοκαριστικό, για χρόνια κανείς δεν έλεγξε την αυθεντικότητα της εγγυημένης ασφάλειας!
Το 2018, η εταιρεία κέρδισε έναν αριθμό ανταγωνιστών στην προσφορά για να αγοράσει ένα μερίδιο ελέγχου στον κρατικό κατασκευαστή ανταλλακτικών αυτοκινήτων Tri-Ring Group.
Ο Kinggold προσέφερε 7 δισ.γιουάν σε μετρητά για το 99,97% της Tri-Ring.
Η κυβέρνηση Hubei ανέφερε τη συμφωνία ως μοντέλο της αποκαλούμενης μεταρρύθμισης μικτής ιδιοκτησίας, η οποία επιδιώκει να προσκαλέσει ιδιωτικούς μετόχους σε κρατικές επιχειρήσεις.
Ωστόσο, η Kinggold αντιμετώπισε προβλήματα ανάληψης των περιουσιακών στοιχείων της Tri-Ring εν μέσω μιας σειράς διερευνήσεων διαφθοράς και διαφορών που αφορούν την Tri-Ring.
Αφού έλαβε τα αποτελέσματα των δοκιμών, η εκτελεστική εταιρεία Minsheng Trust είπε ότι η εταιρεία ρώτησε τον Jia αν η εταιρεία δημιούργησε τις ράβδους χρυσού: «Το αρνήθηκε κατηγορηματικά και είπε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι μέρος του χρυσού που απέκτησε η εταιρεία τις πρώτες μέρες είχε χαμηλή καθαρότητα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής.
Σε τηλεφωνική συνέντευξη με την Caixin στις αρχές Ιουνίου, ο Jia αρνήθηκε ότι ο χρυσός που δεσμεύτηκε από την εταιρεία του ήταν πλαστός.
«Πώς θα μπορούσε να είναι ψεύτικο αν οι ασφαλιστικές εταιρείες συμφώνησαν να το καλύψουν;» είπε και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.
Στις αρχές Ιουνίου, η Minsheng Trust, η Dongguan Trust και μια μικρότερη τράπεζα η Chang'An Trust υπέβαλαν αγωγές εναντίον της Kingold και ζήτησαν από τους PICC P&C να καλύψουν τις απώλειές τους.
Η PICC P&C αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση της Caixin για το θέμα, αλλά είπε ότι η υπόθεση βρίσκεται σε δικαστική διαδικασία.
Ακολουθώντας την Dongguan Trust και την Minsheng Trust, δύο άλλοι πιστωτές του Kingold δοκίμασαν επίσης τις ράβδους χρυσού και διαπίστωσαν ότι ήταν πλαστές, σύμφωνα με την Caixin.
Εν τω μεταξύ, ο Kingold αθέτησε την πληρωμή δανείων 1,8 δισ. γιουάν από την Dongguan Trust με επιπλέον 1,6 δισεκατομμύρια γιουάν που οφείλονταν τον Ιούλιο.
Οι 83 τόνοι φερόμενου καθαρού χρυσού που αποθηκεύτηκαν στα ταμεία των πιστωτών από την Kingold τον Ιούνιο, υποστηρίζοντας τα δισεκατομμύρια γιουάν δανείων, θα ισοδυναμούσαν με το 22% της ετήσιας παραγωγής χρυσού της Κίνας και το 4,2% του κρατικού αποθεματικού χρυσού από το 2019.
Εν ολίγοις, περισσότερο από το 4% των επίσημων αποθεμάτων χρυσού της Κίνας μπορεί να είναι ψεύτικο.
Και αυτό προϋποθέτει ότι κανένας άλλος Κινέζος παραγωγός χρυσού και κατασκευαστές κοσμημάτων δεν εμπλέκονται σε παρόμοια απάτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης