Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η γερμανική κυβέρνηση καταγγέλλει τη σύμβαση με την εποπτική επιτροπή FREP μετά το σκάνδαλο Wirecard - Στη BaFin ο έλεγχος

Η γερμανική κυβέρνηση καταγγέλλει τη σύμβαση με την εποπτική επιτροπή  FREP μετά το σκάνδαλο Wirecard - Στη BaFin ο έλεγχος
Οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές κατηγορήθηκαν ότι απέτυχαν να εποπτεύσουν επαρκώς τον όμιλο χρηματοοικονομικής τεχνολογίας
Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να καταγγείλει τη σύμβασή της με τον επόπτη για τις λογιστικές πρακτικές, την Επιτροπή Εφαρμογής Χρηματοπιστωτικών ανακοινώσεων (FREP) μετά την κατάρρευση της εταιρείας πληρωμών Wirecard  σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα απάτης στη Γερμανία.
Η εφημερίδα Bild am Sonntag ανέφερε ότι τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών θα διακόψουν τη Δευτέρα (29/6/2020) τη συνεργασία τη FREP, μια σχεδόν ιδιωτική οντότητα που εποπτεύει τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών.
«Καταλήξαμε σε συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών για τη λήξη της σύμβασης», δήλωσε ο αξιωματούχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί ή να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Το Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως επίσης και η FREP.
Η αρμοδιότητα διερεύνησης των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων των εταιρειών θα μετατεθεί απευθείας στη BaFin, τη γερμανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
H Wirecard κήρυξε πτώχευση παραδεχόμενη πως ποσό 1,9 δισεκ. σε μετρητά πιθανότατα δεν υπάρχει ενώ οφείλει περί τα 4 δισεκ. ευρώ σε πιστωτές.
Οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές κατηγορήθηκαν ότι απέτυχαν να εποπτεύσουν επαρκώς τον όμιλο χρηματοοικονομικής τεχνολογίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως η γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα  KfW ενδέχεται να χάσει 100 εκατομμύρια ευρώ μετά την πτώχευση της Wirecard.
Η θυγατρική της KfW Ipex Bank χορήγησε πιστωτική γραμμή 100 εκατ. ευρώ στην Wirecard πριν από δύο χρόνια, όπως γράφει η εφημερίδα Boersen Zeitung.
Τα κεφάλαια αναλήφθηκαν πλήρως αλλά δεν υπήρξε αντιστάθμιση κινδύνου για πιθανές ζημιές από την Ipex, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της KfW το Σάββατο (27/6/2020).
«Η Ipex πέταξε 100 εκατομμύρια ευρώ στη φωτιά», δήλωσε στο Reuters  εκπρόσωπος της KfW.
Υπενθυμίζεται πως η Wirecard υπέβαλε αίτηση για την έναρξη διαδικασίας αφερεγγυότητας, μετά το λογιστικό σκάνδαλο που ξέσπασε και ανάγκασε τον υπουργό Οικονομικών Olaf Scholz να παραδεχθεί αστοχίες των ρυθμιστικών αρχών.
Έχει ήδη προηγηθεί η σύλληψη του πρώην CEO της Wirecard, Markus Braun, στον απόηχο του σκανδάλου με τα «εξαφανισμένα» 1,9 δισ. ευρώ από τους λογαριασμούς της εταιρείας.
Ειδικότερα, όπως ανέφεραν οι εισαγγελείς του Μονάχου, ο κ. Braun κατηγορείται για διόγκωση των εσόδων της Wirecard, προκειμένου αυτή να φαίνεται ισχυρότερη και περισσότερο ελκυστική προς τους επενδυτές και τους πελάτες.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης