Τελευταία Νέα
Διεθνή

Villeroy (ΕΚΤ): Χαλαρή νομισματική πολιτική έως ότου επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού

Villeroy (ΕΚΤ): Χαλαρή νομισματική πολιτική έως ότου επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών στο 0,1% τον Μάιο, μακριά από τον στόχο του 2%
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να διατηρήσει χαλαρή τη νομισματική της πολιτική έως ότου ο στόχος του πληθωρισμού θα είναι σαφώς ορατός, δήλωσε την Κυριακή (28/6/2020) ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Francois Villeroy de Galhau σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, φθάνοντας στο 0,1% τον Μάιο  και προβλέπεται να φθάσει κατά μέσο όρο στο 0,3% το 2020, πολύ κάτω από το 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ, σημειώνει το Reuters.
«Θα χρειαστούμε μια πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική έως ότου αυτός ο στόχος να είναι ξεκάθαρος», δήλωσε ο Villeroy στη συνέντευξη.
Ο Villeroy, ο οποίος είναι επίσης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, δήλωσε ότι η κρίση Covid -19 αυξάνει τους αποπληθωριστικούς κινδύνους που επιβαρύνουν τις οικονομίες της Ευρωζώνης, κυρίως επειδή η ζήτηση ανακάμπτει πιο αργά από την προσφορά.
Ο Γάλλος τραπεζίτης απέρριψε μία πολιτική βασισμένη στη δημοσιονομική πειθαρχία με στόχο τη μείωση του χρέους.  
Τόνισε πάντως πως ο στόχος για τον πληθωρισμό θα μπορούσε να αποσαφηνιστεί κατά τη διάρκεια μιας στρατηγικής αναθεώρησης.
Ο Villeroy είπε ότι η αναθεώρηση αυτή θα προσδώσει περισσότερη αξιοπιστία στον στόχο.
Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση μετά από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας σχετικά με τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ που προκάλεσε σοκ στην Ευρωζώνη.
Στην απόφαση του Μαΐου 2020, το δικαστήριο έδωσε στην ΕΚΤ τρεις μήνες χρονική προθεσμία, προκειμένου να αιτιολογήσει τις αγορές ομολόγων  ή να απολέσει την Bundesbank ως συμμετέχουσα.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης