Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Ο Johnson αντιμέτωπος με ένα χρέος 3 τρισεκ. στερλινών και σκληρές εσωκοματικές διαμάχες

Βρετανία: Ο Johnson αντιμέτωπος με ένα χρέος 3 τρισεκ. στερλινών και σκληρές εσωκοματικές διαμάχες
Η απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία με δισεκ. στερλίνες λόγω της πανδημίας προκάλεσε την αντίδραση πολλών βουλευτών των Τορις
Με τα περιοριστικά μέτρα να αίρονται σταδιακά στη Βρετανία ο Boris Johnson δήλωσε την επιθυμία του να επιτρέψει στην φυσιολογική ζωή λέγοντας ότι "θέλει να παίξει και πάλι κρίκετ με τα αδέλφια του.
Όμως για πολλά μέλη του συντηρητικού κόμματος του Johnson το κρίκετ δεν είναι ένα απλό άθλημα.
Συγκεντρώνει όλη την βρετανική παράδοση, την ταυτότητα ενός ολόκληρου έθνους.
Και καθώς η Βρετανία δέχεται μεγάλη πίεση από την πανδημία το κορωνοιού αλλά και την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ μετά το Brexit η ανάγκη των πολιτικών για ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Η πανδημία στην Βρετανία ξεπέρασε τα όρια της υγειονομικής κρίσης και εξελίχτηκε σε μια τεράστια οικονομική κρίση που καλούνται τα αντιμετωπίσουν οι συντηρητικοί του Johnson, οι οποίοι ωστόσο φαίνεται ότι βουλιάζουν και σε μια κρίση πολιτικής ταυτότητας.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι Τόρις βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε μια εσωτερική διαμάχη για την κατεύθυνση που θα μπορούσε να πάρει το αρχαιότερο πολιτικό κόμμα στη χώρα.
Για δεκαετίες, οι Τόρις υπερασπίζονταν τον φιλελευθερισμό, τη δημοσιονομική σύνεση και την ελεύθερη αγορά, ενώ τώρα είναι μέλη μιας κυβέρνησης που δίνει δισεκατομμύρια στερλίνες για να σώσει την οικονομία. Όπως γλαφυρά είπε ένα ανώτερο μέλος του κόμματος " υιοθετήσαμε επικίνδυνα τον «σοσιαλισμό».
Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο θα προκύψει εάν αυτό "το σοσιαλιστικό πείραμα" αποτύχει.
Ο βρετανός πρωθυπουργός θα βρεθεί απέναντι στους πολίτες και πάλι την ερχόμενη βδομάδα όπου σε ομιλία του θα τους αναλύσει τη στρατηγική της κυβέρνησης τους απέναντι σε όλα αυτά τα ανοικτά μέτωπα.
Μετά από 3 μήνες περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας, έχει ίσως μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξει ή να επαναδιαπραγματεύεται την ατζέντα της κυβέρνησης του έξι μήνες μετά την τεράστια νίκη του στις εκλογές από την εποχή της Margaret Thatcher το 1987.
Το στοίχημα όμως είναι να πείσει τους βρετανούς ότι είναι ο ισχυρός ηγέτης που θα ανταπεξέλθει των σκληρότερων οικονομικών δυσκολιών των τελευταίων 300 ετών, όπου ο δημοσιονομικό χρέος αξίζει τα 2 τρισεκατομμύρια και θα βγάλει τη Βρετανία από το τέλμα όπως έγινε και μετά το Παγκόσμιο Πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης