Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν κάνουν αρκετά για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης - Χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος

Κομισιόν: Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν κάνουν αρκετά για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης - Χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζει ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους
Τη θέση ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής αρκετά ώστε να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση διατύπωσε σήμερα (26/6) η Κομισιόν, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί τόσο για το 2020 όσο και για το 2030.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει στην έκθεσή της για τη μείωση των εκπομπών ρύπων ότι η εφαρμογή των νέων ευρωπαϊκών κανόνων για την καθαρή ατμόσφαιρα χρειάζετια βελτίωση, τονίζοντας ότι «τα κράτη-μέλη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους σε όλους τους τομείς προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες τους θα μπορούν να αναπνέουν καθαρό αέρα και να αποτρέψουν τις ασθένειες του αναπνευστικού και τον πρόωρο θάνατο που προκαλούνται από τον μολυσμένο αέρα».
«Τα περισσότερα κράτη-μέλη κινδυνεύουν να μη συμμορφωθούν με τις δεσμεύσεις τους για τη μείωση των εκπομπών το 2020 και το 2030», αναφέρει η Κομισιόν, η οποία διευκρινίζει ότι «ενώ ορισμένα κράτη δείχνουν καλές πρακτικές που πρέπει να αποτελέσουν έμπνευση για τους άλλους, η έκθεση καταδεικνύει την ανάγκη περαιτέρω μέτρων προκειμένου να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση».
Παράλληλα, η Κομισιόν τόνισε ότι θα συνεχίσει να πρακολουθεί την κατάσταση και να στηρίζει τις εθνικές προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα, μέσω χρηματοδοτικών και μη χρηματοδοτικών εργαλείων, ενώ υπογράμμισε ότι απαιτούνται προσπάθειες στον τομέα της γεωργίας προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αμμωνίας, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΕ.
«Η αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για τον καθαρό αέρα αποτελεί ουσιαστική συμβολή στη φιλοδοξία μηδενικής ρύπανσης για ένα περιβάλλον χωρίς τοξικά μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των σχετικών πρωτοβουλιών», υπογραμμίζει η Κομισιόν, για να προσθέσε ιότι «οι συνέργειες με τις πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια πρέπει να ενισχυθούν και να αξιολογηθούν περαιτέρω, σύμφωνα με την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, 10 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιτύχουν τους στόχους τους για το 2020 που αφορούν την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ μόλις 4 χώρες (η Κροατία, η Κύπρος, η Ολλανδία και η Φινλανδία) θα επιτύχουν τους στόχους τους για το 2030.
«Αυτή η έκθεση στέλνει ένα σαφές μήνυμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, την Αλιεία και τους Ωκεανούς, Virginijus Sinkevičius, ο οποίος πρόσθεσε ότι «σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν πολλοί πολίτες που παραμένουν σε κίνδυνο από τον αέρα που αναπνέουν».
«Χρειαζόμαστε περισσότερα αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση της ρύπνασης σε πολλά κράτη-μέλη και για την αντιμετώπιση των εκπομπών ρύπων σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, των μεταφορών και της ενέργειας», τονίζει ο κ. Sinkevičius, διευκρινίζοντας ότι «ποτέ δεν υπήρξε καλύτερη στιγμή για να πραγματοποιήσουμε αυτές τις αλλαγές».
«Αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και αυτή είναι η λογική που χρειάζεται το περιβάλλον», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης