Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Κλιμακώνει την ένταση με την Κίνα για το Χονγκ Κονγκ, μετά το ν/σ κυρώσεων που ενέκρινε η Γερουσία

ΗΠΑ: Κλιμακώνει την ένταση με την Κίνα για το Χονγκ Κονγκ, μετά το ν/σ κυρώσεων που ενέκρινε η Γερουσία
Η Γερουσία του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ενέκρινε νομοσχέδιο που επιβάλλει κυρώσεις κατά Κινέζων αξιωματούχων και κινεζικών επιχειρήσεων που παραβιάζουν ή θα παραβιάσουν την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ

Η Γερουσία, το άνω σώμα του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ενέκρινε σήμερα Πέμπτη 25 Ιουνίου, νομοσχέδιο με βάση το οποίο επιβάλλονται κυρώσεις κατά Κινέζων αξιωματούχων και κινεζικών επιχειρήσεων που παραβιάζουν ή θα παραβιάσουν την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ.
Το νομοσχέδιο, το οποίο στήριξαν και συνδιαμόρφωσαν τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι, που αποτελούν την πλειοψηφία στο σώμα, όσο και οι Δημοκρατικοί, που είναι η μειοψηφία, θα περάσει τώρα στο κάτω σώμα του Κογκρέσου (Βουλή των Αντιπροσώπων), όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί και στην οποία ήδη έχει κατατεθεί ανάλογο σχέδιο νόμου.
Οι γερουσιαστές Chris Van Hollen, Δημοκρατικός από το Μέριλαντ και Pat Toomey, Ρεπουμπλικανός από την Πενσιλβάνια, ανέφεραν ότι η έγκριση από πλευράς των νομοθετικών οργάνων της Κίνας του νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια, που αφορά και το Χονγκ Κονγκ, έκανε την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας στις ΗΠΑ πιο επιτακτική, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal.
Το νομοσχέδιο έχει ως στόχο να πιέσει το Πεκίνο να κάνει σεβαστό το ειδικό καθεστώς αυτονομίας της πόλης - κράτους του Χονγκ Κονγκ, πρώην βρετανικής αποικίας που έχει περάσει στον έλεγχο της Κίνας από το 1997.
Οι Κινέζοι, στη συμφωνία με τους Βρετανούς για την παραχώρηση του Χονγκ Κονγκ, είχαν δεχθεί τη διατήρηση των ειδικών χαρακτηριστικών του τελευταίου τουλάχιστον μέχρι το 2047, υπό τη λογική "μία χώρα - δύο συστήματα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης