Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Τα έξυπνα lockdowns είναι το μέλλον – Η Γερμανία και η Ιταλία δείχνουν τον δρόμο

Bloomberg: Τα έξυπνα lockdowns είναι το μέλλον – Η Γερμανία και η Ιταλία δείχνουν τον δρόμο

Η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Γερμανία ποντάρουν στα έξυπνα lockdown για να αποφύγουν ένα δεύτερο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού
Με έξυπνα lockdown και όχι με οριζόντιους και δρακόντειους περιορισμούς προσπαθούν η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Γερμανία να αντιμετωπίσουν την πανδημική κρίση του κορωνοϊού, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει άρθρο που δημοσιεύεται στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σχετικώς, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πειραματίζονται με νέους τρόπους αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
Η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία έχουν επιβάλει επιλεκτικό ή «έξυπνο» lockdown σε περιοχές τους.
Οι περιοχές που έχουν «κλειδώσει» έχουν μικρότερη έκταση, σε αντίθεση με την πρακτική των καθολικών περιορισμών σε όλη επικράτεια που εφαρμοζόταν μέχρι πρότινος.
Αυτή η προσέγγιση φαίνεται να είναι η μοναδική ελπίδα να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, εν αναμονή ενός εμβολίου.
Ωστόσο, αυτή η τακτική προσθέτει έξτρα ευθύνες στον δημόσιο τομέα.
Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών υγείας πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα μικρά ξεσπάσματα κορωνοϊού δεν θα ξεφύγουν από τον έλεγχό τους και ότι θα είναι σε θέση ανά πάσα ώρα και στιγμή να λάβουν μέτρα.
Στη Γερμανία, η κυβέρνηση, λόγω της αναζωπύρωσης πολλών εστιών, έχει λάβει μέτρα, στην κατεύθυνση των «έξυπνων» lockdown.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο δήμος Guetersloh, όπως και η κοντινή του πόλη Warendorf.
Τους τελευταίους μήνες, η Ιταλία κατάφερε να συγκρατήσει κάποιες μικρές εστίες μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένων μίας στην περιοχή Molise και μίας στη Ρώμη, χωρίς να επιβάλει πρόσθετους περιορισμούς.
Ωστόσο, στη νότια περιοχή της Καλαβρίας, επεβλήθη καραντίνα στην παραθαλάσσια πόλη Palmi, αφού παρουσιάστηκαν δεκάδες κρούσματα.
Ανησυχητική αύξηση μολύνσεων διαπιστώνεται και στην Πορτογαλία.
Μερικές από αυτές τις περιπτώσεις εμφανίζουν εντυπωσιακές ομοιότητες.
Για παράδειγμα, πολλά από αυτά τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε κοινότητες μεταναστών, όπου παρατηρείται συνωστισμός και μη ασφαλείς χώροι διαβίωσης.
Αυτό ισχύει και για ένα εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος που ανήκει στον Όμιλο Toennies στη Γερμανία, όπου περισσότεροι από χίλιοι υπάλληλοι, οι περισσότεροι από αυτούς μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη, μολύνθηκαν από την πανδημία Covid-19.
Οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης είναι μια άλλη πιθανή πηγή μετάδοσης, όπως συνέβη στην πρόσφατη έξαρση στη Ρώμη.
Μέχρι στιγμής, οι αρχές κατάφεραν να περιορίσουν κάποιες εστίες.
Στην Ιταλία, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων παρέμεινε σταθερός σε μερικές εκατοντάδες τις τελευταίες εβδομάδες, παρά την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Ωστόσο, στη Γερμανία, το ποσοστό μετάδοσης του κορωνοϊού («R»), το οποίο μετρά πόσα άτομα μολύνει ένας φορέας κατά μέσο όρο, τριπλασιάστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο - πολύ πάνω από το επίπεδο R=1, σύμφωνα με το οποίο η πανδημία είναι υπό έλεγχο.
Ευτυχώς, αυτός ο παράγοντας έχει αρχίσει να μειώνεται.
Αυτή η προσαρμοσμένη προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα lockdowns δεν αποτελεί, σε καμία περίπτωση, «καταδίκη» και ομολογία σφάλματος για τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβάλει οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τους προηγούμενους μήνες.
Στην πραγματικότητα, η τρέχουσα στρατηγική μπορεί να λειτουργήσει μόνο επειδή η Ευρώπη έθεσε σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο τις νέες μολύνσεις.
Κάτι τέτοιο, λοιπόν, η επιβολή των «έξυπνων» lockdown δεν φαίνεται να είναι εφικτό για χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βραζιλία, όπου τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται και ο κορωνοϊός επελαύνει.
Τα «έξυπνα» απαγορευτικά απαιτούν τη συνεργασία των πολιτών:
Η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων είναι δύο τρόποι για να μειωθεί ο κίνδυνος νέας αύξησης των κρουσμάτων.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος της ευθύνης ώστε να διατηρηθεί η κατάσταση υπό έλεγχο βαρύνει τις κυβερνήσεις.
Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, επίσης, θα πρέπει να ενταθούν, ενώ οι αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα τοπικά καταστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα διαθέτουν αρκετό προσωπικό για τον αποτελεσματικό εντοπισμό λοιμώξεων.
Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει προσεκτική διαχείριση του ανοίγματος των συνόρων.
Φυσικά, όλα αυτά μπορεί να μην είναι αρκετά.
Εάν όμως η Ευρώπη τα καταφέρει, τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη θα μπορούσαν να είναι τεράστια.
Σε κάθε περίπτωση, μόνο ένα εμβόλιο ή μια καλοήθης μετάλλαξη θα διασφαλίσει ότι η απειλή της Covid-19 έχει τελειώσει.
Μέχρι τότε τα «έξυπνα» lockdown θα είναι η μοναδική λύση.

Image


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης