Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κογκρέσο ΗΠΑ: Ζητά εξηγήσεις για τη στάση M.Pompeo στο θέμα της τουρκικής τράπεζας Halkbank

Κογκρέσο ΗΠΑ: Ζητά εξηγήσεις για τη στάση M.Pompeo στο θέμα της τουρκικής τράπεζας Halkbank
Εξηγήσεις για τη στάση του State Department στο θέμα της τουρκικής τράπεζας Halkbank ζητά ο γερουσιαστής Menendez από τον Mike Pompeo
Με μια νέα επιστολή ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Robert Menendez καλεί τον υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo να αιτιολογήσει τη στάση που έχει τηρήσει απέναντι στις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες που έχει καταβάλει ο πρόεδρος Donald Trump για τη χειραγώγηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Ο γερουσιαστής κατηγορεί τον πρόεδρο ότι έχει εργαλοποιήσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ με στόχο να αποκομίσει προσωπικό όφελος, λέγοντας ότι βάζει την εξυπηρέτηση των προσωπικών του συμφερόντων πάνω από την εθνική ασφάλεια.
Η επιστολή του επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας έρχεται στον απόηχο των καταγγελιών του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, John Bolton.
Ο γερουσιαστής ζητά από τον υπουργό να τον ενημερώσει για το τι έκανε ως επικεφαλής της διπλωματικής υπηρεσίας για να αντιμετωπίσει ορισμένα από τα βασικά γεγονότα όπως περιγράφονται στο βιβλίο του κ. Μπόλτον.
«Αυτοί οι ισχυρισμοί εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το τι έχετε κάνει για να αποτρέψετε τις προσπάθειες του προέδρου να ανατρέψει την αμερικανική εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια για τα προσωπικά του πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα», γράφει ο κ. Menendez στην επιστολή του προς τον Mike Pompeo.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Robert Menendez εστιάζει κυρίως στη στάση του πρόεδρου Trump απέναντι στην Κίνα και την Τουρκία.
Ειδικότερα, ο γερουσιαστής τονίζει την υπόθεση της τουρκικής τράπεζας Halkbank, η οποία παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία, παρακάμπτοντας το εμπάργκο των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Menendez καλεί τον υπουργό Εξωτερικών να δώσει εξηγήσεις σχετικά την υπόσχεση του Donald Trump προς τον πρόεδρο της Τουρκίας ότι «θα φροντίσει» για την αμερικανική έρευνα.
Επιπλέον, ζητά να μάθει πως το State Department αντιμετώπισε το ανεξάρτητο διπλωματικό κανάλι επικοινωνίας που στήθηκε μεταξύ του Jared Kushner και του γαμπρού του προέδρου Erdogan;
«Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας έχει την υποχρέωση να εξετάσει τις επιπτώσεις των δηλώσεων του προέδρου των ΗΠΑ και των εκθέσεων ότι ο κ. Trump έχει συζητήσει, σε πολλές περιπτώσεις, για τους πολιτικούς του αντιπάλους και τις δικές του εκλογικές προοπτικές με ξένους ηγέτες», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας απηύθυνε για μια ακόμα φορά πρόσκληση στον Mike Pompeo για να καταθέσει δημόσια στο Κογκρέσο και να απαντήσει στους ισχυρισμούς του John Bolton.
Επιπλέον, παρέθεσε μια σειρά από ερωτήσεις που αφορούν την Κίνα, την Halkbank και την Βενεζουέλα, καλώντας τον Αμερικανό υπουργό να τις απαντήσει μέχρι την 1η Ιουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης