Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τον Ιούλιο 2020 η απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης με 50% δάνεια και 50% επιδοτήσεις - Τα 7 βασικά προβλήματα - Merkel: Χωρίς συμφωνία 19/6

Τον Ιούλιο 2020 η απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης με 50% δάνεια και 50% επιδοτήσεις - Τα 7 βασικά προβλήματα - Merkel: Χωρίς συμφωνία 19/6
Αποκλείεται το ενδεχόμενο λήψης απόφασης για το Ταμείο Ανάκαμψης στην αυριανή (19/6/2020) Σύνοδο Κορυφής
(upd2) Για τον Ιούλιο μετατίθεται, με βάση το αισιόδοξο σενάριο, η απόφαση για την πρόταση της Κομισιόν σχετικά με τη σύσταση Ταμείου Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ.
Για ακόμα μία φορά, η Γερμανία απέκλεισε το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής (19/6/2020) επισημαίνοντας ότι γι' αυτό το βήμα είναι απαραίτητη μια διά ζώσης συνεδρίαση.
«Δεν αναμένεται κάποια τελική απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης που προτείνει η ΕΕ» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής θα γίνει απλά μια ανταλλαγή απόψεων.
Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με δια ζώσης συνεδρίαση.
Η δήλωση αυτή σε συνδυασμό με τις πληροφορίες από το γερμανικό «στρατόπεδο» ότι τον Ιούλιο θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής με φυσική παρουσία, στρώνει το έδαφος για συγκεκριμένες αποφάσεις στα μέσα του καλοκαιριού.
«Οι πραγματικές διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης θα αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα» επεσήμανε ο Γερμανός αξιωματούχος.
Πάντως, η Merkel υποστήριξε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει μια απόφαση σχετικά με μια πολυετή συμφωνία χρηματοδότησης και το Ταμείο Ανάκαμψης το συντομότερο δυνατό».
Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης -ακόμα και αν οι διαπραγματεύσεις κινηθούν εντός χρονοδιαγράμματος- δεν αναμένεται να εκταμιευθούν πριν από το 2021.
«Στόχος είναι τα κεφάλαια να μπορούν να εκταμιευθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2021» τόνισε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Συμφωνία τον Ιούλιο «βλέπει» ο Gentiloni

Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Paolo Gentiloni, ο οποίος «βλέπει» συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, τον Ιούλιο του 2020.
«Πιστεύω πως θα μπορέσει να επιτευχθεί μια συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά ίσως αυτό δεν θα καταστεί δυνατό στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής» δήλωσε ο Gentiloni μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2.
«Ο αυριανός θα είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός, για να γίνουν αντιληπτές με μεγαλύτερη σαφήνεια οι διαφορές μεταξύ ορισμένων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων», συμπλήρωσε.
«Η συμφωνία θα επιτευχθεί τον Ιούλιο, είμαι σίγουρος» τόνισε ο Gentiloni.
Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, λόγω της επιδημίας κορωνοϊού, ο Ευρωπαίος επίτροπος και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας θεωρεί ότι «από τα μέσα Μαρτίου, η Ευρώπη έλαβε εξαιρετικές αποφάσεις, χωρίς προηγούμενο».

Κάτω των 750 δισ. ευρώ ο πήχης για το Ταμείο Ανάκαμψης

Την εκτίμηση ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαμορφωθεί τελικά κάτω από τα 750 δισ. ευρώ εξέφρασε η επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου.
«Αναμένω ότι το χρηματικό ποσό για το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ θα είναι τελικά ελαφρώς χαμηλότερο από τα 750 δισ. ευρώ που έχει προτείνει η Eυρωπαϊκή Επιτροπή» δήλωσε η Monika Hohlmeier μιλώντας στη Die Welt.
H ίδια ζηρά ένα νέο και αυστηρότερο σύστημα ελέγχου για τη χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης της Κομισιόν.
 «Ως ελεγκτές του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα επιμείνουμε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο σύστημα πληροφορικής για τον έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο των πόρων, οι οποίοι θα διατίθενται από το σχέδιο ανάκαμψης, το οποίο (σύστημα) να εμφανίζει σε πραγματικό χρόνο πόσα χρήματα καταβλήθηκαν σε ποιον και για ποιο πρόγραμμα.
Το σύστημα ελέγχου πρέπει να αλλάξει, δεν μπορεί μετά από μακρές αναζητήσεις να λαμβάνουμε μόνο τα δεδομένα που μια χώρα είναι έτοιμη να παραδώσει και κατά τα άλλα να βασιζόμαστε στην εμπιστοσύνη του Θεού», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Monika Hohlmeier (CSU) σε συνέντευξη της, η οποία δημοσιεύεται στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας «Die Welt», εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διεξαχθεί μέσω βίντεο.
«Σε τελική ανάλυση, το σχέδιο ανάκαμψης μετά την κρίση του κορωνοϊού αφορά πρωτόγνωρα ποσά που πρέπει να δαπανηθούν γρήγορα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  αναμένει ότι τα δισεκατομμύρια του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης θα  διατεθούν σε έργα υψηλής ποιότητας, βιώσιμα και προσανατολισμένα προς το μέλλον και ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν από τα κράτη μέλη για την αποπληρωμή παλαιών χρεών ή για την πληρωμή συντάξεων», πρόσθεσε η Βαυαρή πολιτικός.
«Το προσωπικό ελέγχου της Επιτροπής δεν πρέπει να περικοπεί και πρέπει επίσης να τηρούνται οι κανόνες υποβολής προσφορών των εκάστοτε προγραμμάτων.
Εδώ πρόκειται για τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων, τα οποία πρέπει να διαχειριστούμε πολύ προσεκτικά.
Το σχέδιο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να γίνει "κατάστημα αυτοεξυπηρέτησης" για τη μαφία ή διεφθαρμένους πολιτικούς σε μεμονωμένα κράτη-μέλη, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο ωφελούν τον εαυτό τους, τους φίλους τους και τις οικογένειές τους», τόνισε η Hohlmeier.
Η επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού επέκρινε επίσης το γεγονός ότι «οι υπολογισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χρηματοοικονομικές ανάγκες μεμονωμένων χωρών βασίστηκαν σε ιστορικά δεδομένα, τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν την κατάσταση των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την κρίση του κορωνοϊού.
Επομένως, είναι απαραίτητο να γίνουν ακριβέστερες αναλύσεις των ζημιών».
Επέκρινε όμως και το γεγονός  ότι μέχρι στιγμής « απουσιάζουν εμβληματικά ευρωπαϊκά προγράμματα» για το σχέδιο ανάκαμψης, όπως λ.χ. στους τομείς της τεχνολογίας υδρογόνου ή της έρευνας για τον καρκίνο».
 
Τα 7 βασικά προβλήματα

1) Οι χώρες που αντιδρούσαν δηλαδή Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία Φινλανδία και Δανία δεν έχουν αλλάξει.
Η Ουγγαρία που είχε εκφράσει αντιρρήσεις, αναφέρει ότι στηρίζει το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά ζητάει αλλαγή των κατανομών στα κεφάλαια.

2) Το βασικό σενάριο που ήταν 750 δισεκ. εκ των οποίων 66% επιδοτήσεις ή 500 δισεκ. και 33% δάνεια ή 250 δισεκ. θα αλλάξει με πιθανό μείγμα όχι το 55% επιδοτήσεις και 45% δάνεια αλλά 50% δάνεια και 50% επιδοτήσεις δηλαδή 375 δισεκ. ευρώ.
Στο σενάριο αυτό προφανώς αλλάζουν τα δεδομένα γιατί θα αυξηθεί η σχέση χρέους προς ΑΕΠ στα κράτη της ευρωζώνης.

3) Θα αλλάξει η κατανομή των κεφαλαίων και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει πιθανότητα να αδικηθεί η Ελλάδα και αντί να λάβει 32 δισεκ. να πάρει 24 ή 25 δισεκ. σε βάθος 4ετίας.
Στο σενάριο αυτό η Ελλάδα θα λαμβάνει 6,25 δισεκ. ετησίως αντί 8 δισεκ. με την μορφή 3,12 δισεκ. δάνεια και 3,12 δισεκ. επιδοτήσεις.
Ως γνωστό η Commission είχε χρησιμοποιήσει ορισμένα βασικά κλειδιά κατανομής όπως ανεργία και κατά κεφαλήν ΑΕΠ κ.α. και ζητούνται αλλαγές γιατί κάποιες χώρες έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την Πανδημία.

4) Θα συσταθεί μια επιτροπή στην οποία ρόλο θα έχει και ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης η οποία θα παρακολουθεί τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιεί κάθε χώρα.
Κάθε χώρα θα συντάξει σχέδιο Ανάκαμψης που θα περιγράφει αναλυτικά όλες τις μεταρρυθμίσεις που θα συντελεστούν από το 2020 έως το 2024.
Θα υπάρχει μηχανισμός πέναλτι κάθε φορά που υπάρχουν αποκλίσεις όπως ακύρωση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης.
Ταυτόχρονα θα πραγματοποιείται μάλλον μια φορά τον χρόνο επιτόπια παρακολούθηση της προόδου από τον μηχανισμό ελέγχου, δηλαδή μια φορά τον χρόνο θα έρχεται η επιτροπή στην Ελλάδα για να παρακολουθεί την πρόοδο ενώ θα συντάσσονται δύο εκθέσεις προόδου κάθε χρόνο πριν από την εκταμίευση κάθε δόσεις… πλην της πρώτης δόσης.

5) Υπάρχουν σκέψεις και όχι αποφάσεις – πιθανόν να μην περάσει αυτή η πρόταση – εάν τελικώς κριθεί αναγκαίο στο α΄ τρίμηνο του 2021 να συσταθεί ευρωπαϊκή bad bank μέρος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν να δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά μόνο για τα προβληματικά δάνεια που θα δημιουργηθούν κατά την διάρκεια της ύφεσης.
Με βάση ορισμένες παραδοχές σε σύνολο 550 δισεκ. προβληματικών δανείων στην Ευρώπη τα νέα NPEs μπορεί να φθάσουν στα 80 με 100 δισεκ. το μέγιστο εκ των οποίων 30 δισεκ. στην Ιταλία και 6 με 8 δισεκ. στην Ελλάδα.

6) Το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρχουν δύο δόσεις ετησίως Ιανουάριο και Ιούνιο κάθε έτους με εξαίρεση το 2021 όπου θα δοθούν τον Απρίλιο ή Μάιο του 2021 και Ιούλιο ή Σεπτέμβριο του 2021.

7) Αξίζει να αναφερθεί ότι οι χώρες που αντιδρούν έχουν ζητήσει μεταξύ άλλων πέραν της αλλαγής της κατανομής μεταξύ δανείων και επιδοτήσεων να μην υπάρχει στα δάνεια κοινό επιτόκιο – τάσσονται κατά της έμμεσης αμοιβαιοποίησης χρέους – αλλά να λαμβάνεται υπόψη ένας παράγοντας όπως η απόδοση του 10ετούς ομόλογου που είναι και σημείο αναφοράς ή benchmark.
H Γερμανία θα δανείζεται στο -0,40% και η Ελλάδα στο 1,44% με βάση τις τρέχουσες αποδόσεις των 10ετών ομολόγων.
Μπορεί η Commission να δανείζεται με κοινό επιτόκιο από τις αγορές κάθε χρόνο θα δανείζεται 180 δισεκ. και θα δανίζει με αρνητικό  την Γερμανία λόγω των αρνητικών επιτοκίων αλλά θα χάνει από την Ελλάδα λόγω του θετικού επιτοκίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης