Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump: Δεν θα ξανακλείσει η οικονομία των ΗΠΑ λόγω του κορωνοϊού – Στους 118.000 οι νεκροί

Trump: Δεν θα ξανακλείσει η οικονομία των ΗΠΑ λόγω του κορωνοϊού – Στους 118.000 οι νεκροί
Έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες σε τουλάχιστον 22 Πολιτείες
Δεν πρόκειται να ξανακλείσει η οικονομία των ΗΠΑ λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού υποστήριξε με κατηγορηματικό τρόπο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump τη στιγμή πάντως που καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων σε αρκετές Πολιτείες τις τελευταίες ημέρες.
Σε συνέντευξη του στο Fox News ο Trump κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να επιβληθεί ένα νέο lockdown.
«Δεν πρόκειται να κλείσουμε τη χώρα ξανά.
Δεν θα χρειαστεί να το κάνουμε αυτό» υποστήριξε ο Trump, θέσεις τις οποίες είχαν διατυπώσει με εξίσου κατηγορηματικό τρόπο τόσο ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin.
Πάντως και παρά τα όσα δηλώνει ο Trump, τα νέα παραμένουν δυσάρεστα σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού, ο οποίος έχει αφήσει πίσω του σχεδόν 118.000 νεκρούς, αριθμός μεγαλύτερος ακόμα και από τα θύματα των Αμερικάνων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όπως έγινε γνωστό, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 840 θάνατοι, με το σύνολο τους να ανέρχεται σε 117.717.
Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες επτά συνεχόμενες ημέρες, στις ΗΠΑ καταγράφονται λιγότεροι από χίλιοι θάνατοι ημερησίως, αν και εξακολουθούν να αναφέρονται ημερησίως περίπου 20.000 κάθε μέρα.
Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 2,2 εκατομμύρια.
Η επιδημία έχει μεταφερθεί από τη Νέα Υόρκη και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας προς μια πλατιά ζώνη από τον αμερικανικό νότο προς τη δύση, καθώς τουλάχιστον 22 Πολιτείες έχουν αναφέρει αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.
Ήδη οι Πολιτείες της Αριζόνα, της Φλόριντα, της Οκλαχόμα, του Όρεγκον και του Τέξας ανακοίνωσαν αυξήσεις - ρεκόρ στα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο ενώ και η Νεβάδα έκανε γνωστό πως την Τρίτη 16/6 κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από τις 23/5.
Παράλληλα αναφέρεται ότι σε αριθμό ρεκόρ διαμορφώνονται και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία των εν λόγω Πολιτειών.
Πολλοί επιδημιολόγοι αποδίδουν την αύξηση των κρουσμάτων στην επανεκκίνηση της οικονομίας καθώς και στις μεγάλες συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο της Memorial Day στα τέλη Μαΐου ενώ ρόλο φαίνεται να έχουν διαδραματίσει και οι μαζικές διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού, George Floyd.
Την ίδια στιγμή, οι τελευταίες εκτιμήσεις κάθε άλλο παρά ευοίωνες θα πρέπει να θεωρούνται για τον Trump.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 201.000 νεκρούς έως τις αρχές Οκτωβρίου, δηλαδή περίπου έναν μήνα πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές.
Συγκεκριμένα, το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον εκτίμησε ότι θα πρέπει να αναμένονται τουλάχιστον 201.129 θάνατοι από τον κορωνοϊό περί τις αρχές του Οκτωβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η εκτίμηση αυτή είναι αυξημένη κατά 18% από τους 169.890 θανάτους που προέβλεπε μέχρι πρότινος.
Το Ινστιτούτο προειδοποιεί ότι η Φλόριντα θα είναι ανάμεσα στις πολιτείες που θα υποστούν τα βαρύτερα πλήγματα, καθώς αναμένει ότι θα καταγράψει 18.675 θανάτους (+186% από την 10η Ιουνίου, όταν προέβλεπε 6.559) ενώ παράλληλα αναθεωρεί προς το χειρότερο την εκτίμησή του για τους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 στην Καλιφόρνια, όπου προβλέπει 15.155 θανάτους (+72% από τους 8.812 που ανέμενε ως εδώ) καθώς και στην Αριζόνα, όπου προβλέπει 7.415 (+56% από τους 4.762).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης