Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με άνοδο άνω του 3% έκλεισε το αργό πετρέλαιο, στα 38 δολ. – Ξεπέρασε τα 40 δολ. το Brent

Με άνοδο άνω του 3% έκλεισε το αργό πετρέλαιο, στα 38 δολ. – Ξεπέρασε τα 40 δολ. το Brent
Με άνοδο άνω του 3% έκλεισε το αργό πετρέλαιο
Με σημαντική άνοδο της τάξεως του 3,4% έκλεισε -στη Νέα Υόρκη- η τιμή (futures Ιουλίου 2020) του αμερικανικού αργού πετρελαίου, στα 38,4 δολάρια ανά βαρέλι, εν μέσω προσδοκιών για ανάκαμψη στην αγορά προσεχώς.
Στις 22:15, επισημαίνεται, το Brent διαπραγματεύεται -στο Λονδίνο- στο +2,3% και τα 40,7 δολάρια ανά βαρέλι (futures Αυγούστου 2020).
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου υποχώρησαν ενδοσυνεδριακά απώλειες άνω του -3,5% οι οποίες στη συνέχεια αντισταθμίστηκαν μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Suhail Al Mazroui, ότι οι παραγωγοί που δεν εφάρμοσαν πλήρως τις περικοπές της συμφωνίας του OPEC+ θα επιταχύνουν τις μειώσεις το επόμενο διάστημα.
Μάλιστα, ο κ. Al Mazroui δήλωσε ότι η ζήτηση πετρελαίου αυξάνεται, καθώς όλο και περισσότερες χώρες προχωρούν σε άρση των lockdown, ενώ προβλέπει ότι η πλήρης ανάκαμψη στη ζήτηση θα επιτευχθεί μετά τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, όταν οι χώρες του ΟΠΕΚ θα έχουν οριστικοποιήσει τα μέτρα περιορισμού της παραγωγής.
Παράλληλα, ο κ. Al Mazroui τόνισε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παραμένουν αφοσιωμένα στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που προβλέπει η συμφωνία του OPEC+, η οποία ανακοινώθηκε τον Απρίλιο.
«Η ανανεωμένη αισιοδοξία ότι οι περικοπές στην παραγωγή του OPEC+ θα παραμείνουν σε ισχύ εάν αυξηθούν οι ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων απέτρεψε μία ελεύθερη πτώση στις τιμές του πετρελαίου», αναφέρουν οι αναλυτές της OANDA.
Πλέον, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής του OPEC+, η οποία θα εξετάσει την πορεία της συμφωνίας για τις περικοπές και το ποσοστό συμμόρφωσης των χωρών που συμμετέχουν σε αυτή.
Αργότερα εντός της ημέρας αναμένονται τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, τα οποία αναμένεται να δώσουν μία σαφέστερη εικόνα αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ενέργειας των ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα το API ανακοίνωσε σημαντική αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ότι θα σημειωθεί νέα πτώση.

IEA: Το 2020, η μεγαλύτερη μείωση ζήτησης πετρελαίου στην ιστορία - Εκτόξευση το 2021

Την εκτίμηση ότι η υποχώρηση στη ζήτηση πετρελαίου που θα καταγραφεί το 2020 θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία εκφράζει η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας (International Energy Agency - ΙΕΑ), βλέποντας ωστόσο σημάδια ότι η αγορά θα αποκτήσει πιο σταθερό βηματισμό τους επόμενους μήνες.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά 40% από τις αρχές του έτους, καθώς τα μέτρα του lockdown προκάλεσαν ένα απαράμιλλο σοκ στη ζήτηση πετρελαίου.
Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η ζήτηση για πετρέλαιο το δεύτερο τρίμηνο, όπου παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη επίπτωση από τα μέτρα του lockdown, ήταν 17,8 εκατ. βαρέλα την ημέρα χαμηλότερα σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019.
Το επίπεδο της μείωσης στη ζήτηση ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Όπως επισημαίνει η ΙΕΑ, η ζήτηση αναμενόταν υποχωρήσει κατά 8,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2020, πριν να αυξηθεί κατά 5,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2021.
Αυτό σημαίνει -σύμφωνα με την ΙΕΑ- ότι η αναμενόμενη μείωση στη ζήτηση πετρελαίου φέτος είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία, ενώ εκτόξευση της ζήτησης αναμένεται για το 2021, καθώς «η δραστηριότητα αρχίζει να επιστρέφει στην κανονικό σε μεγάλα κομμάτια της οικονομίας».
Εν τω μεταξύ, η πρόβλεψη της ΙΕΑ για ζήτηση πετρελαίου το 2020 είναι 91,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σχεδόν 500.000 βαρέλια περισσότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Μαΐου, λόγω των ισχυρότερων από το αναμενόμενο παραδόσεων κατά τη διάρκεια του lockdown.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης