Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Εφιαλτική εκτίμηση για 2ο κύμα κρουσμάτων και 200.000 νεκρούς – Ρωσία: Σε κυκλοφορία το 1ο φάρμακο για τον κορωνοϊό, 418 χιλ. οι νεκροί διεθνώς

ΗΠΑ: Εφιαλτική εκτίμηση για 2ο κύμα κρουσμάτων και 200.000 νεκρούς – Ρωσία: Σε κυκλοφορία το 1ο φάρμακο για τον κορωνοϊό, 418 χιλ. οι νεκροί διεθνώς
Τα 7,4 εκατομμύρια προσεγγίζουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα – Η Ρωσία ενέκρινε την κυκλοφορία του Avifavir για τη θεραπεία του κορωνοϊού, ενώ η Ευρώπη ανοίγει τα σύνορα της
(upd4)Δυσοίωνες εκτιμήσεις των επιστημόνων αναφέρουν πως αναμένουν 200.000 νεκρούς από τον κορωνοϊό ως τον Σεπτέμβριο του 2020 στις ΗΠΑ, ενώ φαίνεται πως βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων της επιδημίας, τη δεδομένη κρίσιμη χρονική στιγμή, που αίρονται τα περιοριστικά μέτρα και επιχειρείται η χώρα να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς και να δώσει και πάλι ώθηση στην οικονομία, ενώ καταγράφεται εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών ασθενών σε νοσοκομεία σε τουλάχιστον 21 Πολιτείες.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία ενέκρινε και κυκλοφόρησε το πρώτο φάρμακο για την θεραπεία του κορωνοϊού, το Avifavir, με 10 χώρες να βρίσκονται ήδη στη λίστα προς αγορά, ενώ ο ιός εξακολουθεί να επελαύνει με σφοδρότητα στη Λατινική Αμερική, έχοντας καταμετρήσει πάνω από 70.000 νεκρούς, με επίκεντρο τη Βραζιλία και το Μεξικό.
Η Βραζιλία και το Μεξικό είναι πραγματικά «στο κόκκινο», καθώς είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο, οι δύο αυτές χώρες μαζί με τις ΗΠΑ κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως (1.272 η Βραζιλία, 1.027 οι ΗΠΑ και 596 το Μεξικό).
Αλλά και στην Ευρώπη, η οποία ετοιμάζεται να ανοίξει τα σύνορα της – σε Ευρωπαίους πολίτες – από την ερχόμενη Δευτέρα 15/6, αν και τα κρούσματα και οι θάνατοι είναι σε φθίνουσα πορεία, κάθε άλλο παρά έχουν εκλείψει, ενώ μεγάλες εστίες παραμένουν Ρωσία και Ινδία.
Την ίδια στιγμή, η επιστημονική κοινότητα εξακολουθεί να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να καταλήξει σε μια κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και να βρει το εμβόλιο που θα βάλει μια και καλή τέλος στον εφιάλτη του κορωνοϊού.
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 418 χιλιάδες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 7,4 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, είναι περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 7.442.050
- Οι θάνατοι παγκοσμίως ανέρχονται σε 418.392
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 2.015.214 και σε νεκρούς με 113.561
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βρετανία με 41.364 θανάτους και τέταρτη με 292.854 κρούσματα
- Τρίτη σε νεκρούς η Βραζιλία με 39.680 – Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα με 772.416
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 502.436 και 6.532 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Ινδία με 276.583 και 7.745 νεκρούς
- Έκτη σε κρούσματα η Ισπανία με 242.707 και 27.136 νεκρούς
- Όγδοο το Περού σε κρούσματα με 208.823 και 5.903 νεκρούς
- Στους 29.322 οι νεκροί στη Γαλλία, 192.493 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 186.691 και οι νεκροί σε 8.755
- Στους 15.357 οι νεκροί στο Μεξικό, στα 129.184 τα κρούσματα
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 84.210 κρούσματα και 4.634 νεκρούς
- Στους 4.746 οι νεκροί στην Τουρκία, 174.023 τα κρούσματα
Image
Ρωσία: Κυκλοφόρησε το Avifavir, το πρώτο φάρμακο για τη θεραπεία του κορωνοϊού

Κυκλοφόρησε στη Ρωσία το πρώτο φάρμακο που πήρε έγκριση για τη θεραπεία του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι πρώτες παραδόσεις του αντιικού φαρμάκου Avifavir πραγματοποιήθηκαν σε νοσοκομεία της χώρας, όπως ανακοίνωσε το κρατικό ταμείο RDIF.
Το RDIF έχει χρηματοδοτήσει τις δοκιμές και κατέχει μερίδιο 50% στην κατασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου, ChemRar.
Το υπουργείο Υγείας ενέκρινε τη χρήση του φαρμάκου στο πλαίσιο μίας ειδικής, ταχείας διαδικασίας.
Οι κλινικές δοκιμές, που διήρκεσαν για μικρότερο χρονικό διάστημα από το προβλεπόμενο, καθώς και σε λιγότερους ασθενείς.
Ο επικεφαλής του RDIF, Kirill Dmitriev, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Reuters, ότι σχεδιάζεται να παράγεται αρκετή ποσότητα του φαρμάκου, έτσι ώστε να δίνεται ως θεραπεία σε περίπου 60.000 άτομα τον μήνα.
Όπως τόνισε, πάνω από 10 χώρες έχουν υποβάλει αιτήματα για να προμηθευτούν το Avifavir.
Η Ρωσία κατέγραψε χθες 8.779 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα σε 502.436.
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 174 άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον επίσημο αριθμό των νεκρών από την covid-19 στη Ρωσία σε 6.532.

Δεύτερο κύμα στις ΗΠΑ και εφιαλτικές προβλέψεις για 200.000 νεκρούς


Εφιαλτικές προβλέψεις για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ διατυπώνουν Αμερικάνοι επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν πως έως τον Σεπτέμβριο οι νεκροί από τον ιό είναι πιθανό να έχουν φτάσει τους 200.000, αριθμός διπλάσιος σε σύγκριση με χθες.
Σημειώνεται ότι βάσει του τελευταίου επίσημου απολογισμού, τα θύματα στις ΗΠΑ από τον κορωνοϊό ανέρχονται σε 112.924, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 1.082 θάνατοι.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει πλέον τα 2 εκατομμύρια, καθώς σε καθημερινή βάση καταγράφονται περίπου 20.000 κρούσματα, αριθμός που παρά τα περιοριστικά μέτρα δεν μειώνεται.
Είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία εβδομάδα, περισσότερες από 20 Πολιτείες ανακοίνωσαν αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία ενώ διατυπώνονται έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέας έξαρσης κρουσμάτων σε μερικές ημέρες λόγω των διαδηλώσεων που έγιναν σε όλη την χώρα για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού George Floyd.
Συγκεκριμένα, στο Νέο Μεξικό, στη Γιούτα και στην Αριζόνα, τα ποσοστά των νέων κρουσμάτων κατέγραψαν αύξηση 40% την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή 8/6, οι Πολιτείες της Φλόριντα και του Άρκανσο έχουν μετατραπεί σε νέες εστίες της πανδημίας ενώ δεκάδες Πολιτείες, όπως της Αλάσκα, του Κεντάκι, του Μισσισίπη, της Μοντάνα, της Βόρειας Καρολίνα, του Όρεγκον, κ.α. αναφέρουν αύξηση των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Πολιτεία του Τέξας ανακοίνωσε 2.053 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, αριθμός που αποτελεί τον υψηλότερο από την έναρξη της επιδημίας, η Πολιτεία της Φλόριντα ανέφερε σε διάστημα μιας εβδομάδας 8.533 νέα κρούσματα, αριθμός που είναι έως τώρα ο υψηλότερος για διάστημα 7 ημερών ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Καλιφόρνια έφτασαν στο υψηλότερο τους σημείο από τις 13 Μαΐου.
Κατά τον μέσο όρο 11 επιδημιολογικών μοντέλων όπως τον υπολόγισαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στη χώρα αναμένεται να έχει φθάσει τους περίπου 130.000 την 4η Ιουλίου.
Image
Η πανδημία δεν θα τελειώσει τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ

Ωστόσο, οι προβλέψεις παραμένουν εφιαλτικές τη στιγμή που ο πρόεδρος Trump αναζητά εναγωνίως το άνοιγμα της αμερικανικής οικονομίας έτσι ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της πανδημίας.
Σε δηλώσεις του στο CNN ο Ashish Jha, επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Υγεία του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, υποστήριξε ότι αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να συνεχίσει να αυξάνεται.
«Ακόμα κι αν δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, ακόμη κι αν διατηρήσουμε επίπεδη την καμπύλη της επιδημίας, είναι λογικό να αναμένουμε ότι θα φθάσουμε τους 200.000 θανάτους κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο.
Και μιλάμε μόνο για τον Σεπτέμβριο.
Η πανδημία δεν θα έχει τελειώσει τον Σεπτέμβριο.
Ανησυχώ πολύ για το πού πάμε τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες» υποστήριξε ο Jha, επισημαίνοντας ότι κατανοεί ότι οι περισσότεροι Αμερικάνοι δεν είναι έτοιμοι για να επιστρέψουν σε ένα νέο lockdown.
«Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι θέλουν να ζουν μαζί με τον ιό.
Αυτό σημαίνει ότι 800 με 1.000 Αμερικάνοι θα πεθαίνουν κάθε ημέρα.
Θα έχουμε άλλους 100.000 έως τον Σεπτέμβριο
Αυτό είναι ένα καταστροφικό κόστος» τόνισε ο Jha, εκτιμώντας ότι ο υψηλός αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ συνδέεται άμεσα με το γεγονός πως οι ΗΠΑ είναι η μοναδική μεγάλη χώρα του κόσμου που επέτρεψε ξανά τις μετακινήσεις χωρίς να έχει ελέγξει την αύξηση των κρουσμάτων.
Όπως είπε ο Jha, οι θάνατοι δεν είναι κάτι που επαφίεται «στη μοίρα», μπορούν να αποτραπούν με την αύξηση των τεστ, την ιχνηλάτηση των επαφών, την αυστηρή τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων και τη διεύρυνση της χρήσης μασκών.
Image
Θερίζει Βραζιλία και Μεξικό ο κορωνοϊός – Πάνω από 70.000 οι νεκροί στη Λατινική Αμερική

Θερίζει τη Βραζιλία και το Μεξικό και η επιδημία του κορωνοϊού, καθώς η Λατινική Αμερική αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη εστία του νέου ιού.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο, άλλοι 1.274 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19 στη Βραζιλία, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να ανέρχεται πλέον στους 39.680.
Πρόκειται για τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτούς που καταγράφονται στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.
Ταυτόχρονα, καταγράφηκαν 32.913 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στη Βραζιλία να φθάνει έτσι τους 772.416, καθώς η εξάπλωση συνεχίζεται με ραγδαίο ρυθμό.
Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στο Μεξικό.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 10/6 ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 708 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.883 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 — αριθμό που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ — με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει έτσι τους 15.357 νεκρούς επί συνόλου 129.184 μολύνσεων.
Η κυβέρνηση προβλέπει ότι το επόμενο διάστημα η επιδημία θα εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των θυμάτων σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική ξεπέρασε τους 70.000, εκ των οποίων σχεδόν οι 40.000 προέρχονται από τη Βραζιλία.
Παράλληλα εκτιμάται ότι περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό.
Image
Μεγάλες εστίες η Ινδία και η Ρωσία

Σε έξαρση είναι η επιδημία του κορωνοϊού στη Ρωσία αλλά και στην Ινδία.
Η Ρωσία είναι τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα, τα οποία ανέρχονται σε 502.436 (καταγράφηκαν 8.779 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο) ενώ οι θάνατοι υπολογίζονται σε 6.532 (+174 το τελευταίο 24ωρο).
Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχεται η Μόσχα, στην οποία έχουν καταγραφεί σχεδόν οι μισοί θάνατοι και κρούσματα.
Αν και η Μόσχα εξακολουθεί να καταγράφει καθημερινά περισσότερα από 2.000 κρούσματα, ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως από χθες οι κάτοικοι θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς καθώς κάτι τέτοιο είναι εφικτό μια και αυτοί που αποθεραπεύονται είναι περισσότεροι από αυτούς που εισάγονται στο νοσοκομείο.
Η Ινδία είναι από τις χώρες που μετατρέπεται σε μια ακόμα μεγάλη εστία της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς σε καθημερινή βάση καταγράφονται περισσότερα από 8.000 κρούσματα.
Στο κόκκινο βρίσκεται η πρωτεύουσα, Νέο Δελχί, όπου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 30.000 κρούσματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Ινδία έχει σκαρφαλώσει στην πέμπτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα κρούσματα, τα οποία ανέρχονται σε 276.583 ενώ οι θάνατοι υπολογίζονται σε 7.745.
Παρά όμως την έξαρση κρουσμάτων και θανάτων, η Ινδία άνοιξε περαιτέρω την οικονομία της από χθες Δευτέρα 8/6 όταν και επαναλειτούργησαν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και οι χώροι λατρείας.
Σημειώνεται ότι στην Ινδία είχε επιβληθεί γενικό lockdown έως τα τέλη Μαΐου.
Image
Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των συνόρων στην Ευρώπη

Για το άνοιγμα των συνόρων και τις ελεύθερες μετακινήσεις που αυτό συνεπάγεται ετοιμάζεται για τις 15 Ιουνίου η Ευρώπη, η οποία δίνει μάχη με τον χρόνο σε μια προσπάθεια να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς και να διασώσει ότι σώζεται από την φετινή τουριστική χρονιά.
Πρόκειται για μια κίνηση  υψηλού ρίσκου δεδομένου ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη εξακολουθούν να καταγράφουν κρούσματα και θανάτους σε καθημερινή βάση.
Η Ιταλία, με τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο και η πλέον πληγείσα χώρα της Ευρώπης, άνοιξε από την Τετάρτη 3/6 τα σύνορα της για τους τουρίστες από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα ενώ παράλληλα ήρε τα περιοριστικά μέτρα και στις εγχώριες μετακινήσεις, επιτρέποντας στους πολίτες να κινούνται ελεύθερα ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας.
Ωστόσο, ενδεικτικό του κινδύνου που ελλοχεύει, είναι ότι παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών το τελευταίο 24ωρο, με το 70% των νέων περιστατικών να καταγράφεται στην Λομβαρδία.
Η Ισπανία, η οποία έχει αρχίσει και αυτή τη σταδιακή «χαλάρωση» των μέτρων από τις αρχές Μαΐου, αν και αναμένεται να επεκτείνει για δύο ακόμη εβδομάδες - έως τις 21 Ιουνίου - την κατάσταση ανάγκης, ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τα σύνορα της και θα άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς εντός της ΕΕ από τις 22/6.
Η Γερμανία ανακοίνωσε και αυτή ότι από τις 15/6 ανοίγει τα σύνορα της σε όλα τα κράτη της ΕΕ, στη Μ. Βρετανία, στη Νορβηγία, στην Ισλανδία, στο Λιχτενσάιν και στην Ελβετία, όπως και με τη Γαλλία, την Αυστρία και τη Δανία ενώ έκανε γνωστό πως θα επεκταθούν έως τα τέλη του Ιουνίου για τους μη Ευρωπαίους που θέλουν να επισκεφθούν την χώρα.
Η Ολλανδία άνοιξε καταστήματα και μπαρ, το ίδιο έπραξε από τη Δευτέρα 8/6 και το Βέλγιο, η Γαλλία ανακοίνωσε το άνοιγμα των καφέ και των εστιατορίων στο Παρίσι ενώ στη Δανία αυξήθηκε από 10 σε 50 ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί να είναι σε δημόσιες συναθροίσεις.
Σημειώνεται ότι και η Δανία θα ανοίξει τα σύνορα της από τις 15 Ιουνίου σε τουρίστες από συγκεκριμένα κράτη της Ευρώπης, όπως και η Αυστρία, η οποία ανακοίνωσε ότι ανακοίνωσε ότι από τις 15/6 θα ανοίξει και τα σύνορα της με την Ιταλία, αλλά και η Ιρλανδία, στην οποία ξανάνοιξαν τις πόρτες τους από 8/6 τα καταστήματα και ορισμένα γραφεία, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να επιταχύνει την άρση των μέτρων περιορισμού λόγω της προόδου που συντελέστηκε στη μάχη κατά της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στο έδαφός της.
Στη Μεγάλη Βρετανία, από τη Δευτέρα 8/6 μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών όσοι επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο, μέτρο που αποσκοπεί στο περιορισμό της διασποράς της επιδημίας του κορωνοϊού και που παράλληλα προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις.
Το μέτρο αυτό, το οποίο ισχύει για τις οδικές, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές και αφορά Βρετανούς και μη πολίτες, θα επαναξιολογείται κάθε τρεις εβδομάδες.

Κομισιόν: Να ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ την 1η Ιουλίου

Να ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από την 1η Ιουλίου συνιστά η Κομισιόν, η οποία καλεί τα κράτη – μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν επί της σχετικής λίστας για τα ποιες θα είναι αυτές οι τρίτες χώρες, για τις οποίες θα αρθούν οι περιορισμοί.
Η Κομισιόν προτείνει η λίστα αυτή να ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες.
Επιπλέον, η Κομισιόν τάσσεται υπέρ της άρσης όλων των περιορισμών στα εσωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 15 Ιουνίου.
Η απαγόρευση των μη απαραίτητων ταξιδιών προς την Ε.Ε., που ισχύει έως τις 15 Ιουνίου, επιβλήθηκε στις 17 Μαρτίου με συντονισμένο τρόπο από τα κράτη-μέλη και την Κομισιόν για την καταπολέμηση της διάδοσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και παρατάθηκε δύο φορές.
Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, οι υπουργοί Εσωτερικών των 27 συμφώνησαν να συντονισθούν γι’ αυτό το σταδιακό άνοιγμα των χωρών τους στους ταξιδιώτες που έρχονται από χώρες εκτός του χώρου Σένγκεν και της Ε.Ε.
Σημειώνεται πως το θέμα του τουρισμού και του ανοίγματος των συνόρων είναι στο επίκεντρο σύσκεψης που έχουν χθες Πέμπτη 11/6 οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Κίνα: Έντεκα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, κανείς θάνατος

Έντεκα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα, ενώ αμετάβλητος παρέμεινε ο αριθμός των νεκρών.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη 10/6 για 11 κρούσματα μόλυνσης, διευκρινίζοντας πως όλα ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται στον εντοπισμό ανθρώπων που έχουν προσβληθεί μεταξύ ταξιδιωτών που φθάνουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό.
Εντοπίστηκαν εξάλλου 4 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων.
Την προηγουμένη, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωναν τον εντοπισμό 3 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης και 5 ασυμπτωματικών φορέων του νέου κορωνοϊού.
Οι κινεζικές αρχές δεν συμπεριλαμβάνουν τους ασυμπτωματικούς φορείς στα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Τέσσερις ασθενείς έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία, στα οποία συνεχίζουν να νοσηλεύονται 62 ασθενείς που νοσούν από την COVID-19.
Επισήμως, ο απολογισμός ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 83.057 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.
 
Ένα αντιφλεγμονώδες και ένα αντικαρκινικό φάρμακο δοκιμάζονται για τη θεραπεία του COVID-19

Δύο φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία φλεγμονωδών νόσων και καρκίνου δοκιμάζονται ως πιθανές θεραπείες για ασθενείς με COVID-19, ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη 10 Ιουνίου τα Πανεπιστήμια του Μπέρμιγχαμ και της Οξφόρδης.
Τα σοβαρά περιστατικά COVID-19 θεωρείται πως προκαλούνται από μια υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, γνωστή ως καταιγίδα κυτοκινών, και οι ερευνητές εξετάζουν αν τα φάρμακα που καταστέλλουν ορισμένα στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο στην αποτροπή μιας ραγδαίας κλιμάκωσης των συμπτωμάτων.
Το Namilumab της Izona Bioscience, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που χρησιμοποιείται ήδη σε τελικού σταδίου δοκιμές για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και μιας φλεγμονώδους νόσου που αποκαλείται αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, είναι το πρώτο από τέσσερα υποψήφια φάρμακα στη δοκιμή CATALYST.
Θέτει στο στόχαστρο μια κυτοκίνη που αποκαλείται GM-CSF, η οποία σε μη ελέγξιμα επίπεδα θεωρείται πως παίζει ρόλο οδηγού-κλειδί στην υπερβολική και επικίνδυνη φλεγμονή των πνευμόνων που παρατηρείται σε ασθενείς με COVID-19.
Το φάρμακο δοκιμάζεται ήδη για τη θεραπεία της COVID-19 στην Ιταλία.
Το δεύτερο φάρμακο, το Infliximab (CT-P13), που αναπτύχθηκε από τη Celltrion Healthcare UK, είναι ένα αντικαρκινικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία οκτώ αυτοάνοσων νοσημάτων περιλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
Ο Ben Fisher, ερευνητής δοκιμών από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, είπε: «Τα αναδυόμενα στοιχεία καταδεικνύουν έναν κριτικό ρόλο των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων στην καταιγίδα κυτοκινών που συνδέεται με σοβαρή μόλυνση από COVID-19.
«Στην έρευνα CATALYST ελπίζουμε να καταδείξουμε πως με μία μοναδική δόση τέτοιου είδους φαρμάκων σε νοσηλευόμενους ασθενείς μπορούμε να καθυστερήσουμε ή να αποτρέψουμε τη ραγδαία επιδείνωση στη μονάδα εντατικής θεραπείας και την ανάγκη για μηχανικό επεμβατικό αερισμό σε αυτή την ομάδα ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση».
Άλλα φάρμακα για αυτοάνοσα νοσήματα που δοκιμάζονται για την ικανότητά τους να καταστείλουν την καταιγίδα κυτοκινών σε δοκιμές περιλαμβάνουν το Kevzara της Regeneron και της Sanofi, το Actemra της Roche, καθώς και το otilimab των Morphosys και GlaxoSmithKline.
Η ιαπωνική Takeda διαθέτει στρατηγικό πακέτο μετοχών στην Izana.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης