Τελευταία Νέα
Διεθνή

Karins (Λετονία): Η ΕΕ δεν θα συμφωνήσει σε περαιτέρω μέτρα για την οικονομία εάν οι ηγέτες δεν συνεδριάσουν δια ζώσης

Karins (Λετονία): Η ΕΕ δεν θα συμφωνήσει σε περαιτέρω μέτρα για την οικονομία εάν οι ηγέτες δεν συνεδριάσουν δια ζώσης
Ο πρωθυπουργός της Λετονίας επισημαίνει ότι επιπλέον μέτρα για τη στήριξη των οικονομιών μπορούν να αποφασιστούν μόνο με δια ζώσης συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής
Το ενδεχόμενο έγκρισης περαιτέρω μέτρων για τη στήριξη των οικονομιών λόγω του κορωνοϊού έως ότου όλες οι ηγέτες να μπορούν να συναντηθούν δια ζώσης στις Βρυξέλλες, απέκλεισε ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Krišjānis Kariņš.
«Πιστεύω ότι θα χρειαστεί μια διά ζώσης συνεδρίασης, αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που εξαρτάται από την πορεία του ιού.
Δεν είναι μια πολιτική απόφαση» δήλωσε ο Kariņš μιλώντας στο CNBC.
Σημειώνεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης ξανά στις 19 Ιουνίου.
«Θα είναι μια ενδελεχής προετοιμασία για την επόμενη Σύνοδο αργότερα, που θα πρέπει -εάν είναι δυνατόν- να είναι μια δια ζώσης συνεδρίαση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει προτείνει τη σύσταση ενός Ταμείου Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 δισ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις και τα 250 δισ. ευρώ δάνεια.
Τουλάχιστον τέσσερις από τις 27 χώρες δεν είναι πρόθυμες να αξιοποιήσουν τις αγορές από κοινού μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει τους δικούς τους φορολογούμενους.
Ταυτόχρονα, υπάρχουν διαφωνία σχετικά με τον τρόπο διανομής των χρημάτων.
Ωστόσο, η πρόταση  χρειάζεται το πράσινο φως από όλες τις χώρες ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί.
«Αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι πολλά εξαρτώνται πολλά από τις κυβερνήσεις», δήλωσε ο Kariņš ερωτηθείς για το πόση στήριξη μπορεί να παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η ΕΚΤ αγοράζει επί του παρόντος κρατικά ομόλογα για να διατηρήσει το κόστος δανεισμού χαμηλότερο σε ολόκληρη την περιοχή.
«Φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή απάντηση είναι επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις για να βγούμε από αυτήν την κρίση», δήλωσε ο Kariņš και συμπλήρωσε «το μήνυμα είναι πολύ σαφές στις αγορές, ότι η Ευρώπη στο σύνολό της, και νομίζω ότι θα συμμετέχει και η ΕΚΤ, θέλει να επιστρέψουν τα χρήματα στην οικονομία».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης