Διεθνή

Η ΕΕ απειλεί τη Βρετανία με αποχώρηση από τις συνομιλίες για μία εμπορική συμφωνία

Η ΕΕ απειλεί τη Βρετανία με αποχώρηση από τις συνομιλίες για μία εμπορική συμφωνία
Ο διαπραγματευτής της ΕΕ καλεί το Λονδίνο να θέσει πιο ρεαλιστικούς στόχους στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας
Τελεσίγραφο αποστέλλει ο ειδικός διαπραγματευτής της ΕΕ Michel Barnier, ο οποίος απειλεί να αποχωρήσει από το τραπέζι των συζητήσεων με τη Μεγάλη Βρετανία για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας. 
Ο Barnier είπε ότι η ΕΕ δεν θα επικυρώσει μία συμφωνία «με οποιοδήποτε κόστος» και κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι δεν τήρησε τη συμφωνία εξόδου από την Ένωση που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών το φθινόπωρο του 2019.
Ο Ιούνιος είναι ένας κρίσιμος μήνας στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, με τις δύο πλευρές να πρέπει να αποφασίσουν μέχρι το τέλος του μήνα εάν πιστεύουν ότι είναι δυνατή μια συμφωνία έως την εκπνοή του 2020.
Εάν και οι δύο πλευρές δεχθούν ότι μια συμφωνία δεν είναι εφικτή, οι συνομιλίες θα διακοπούν καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ προετοιμάζονται και για ένα σενάριο χωρίς συμφωνία.
«Οι διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να είναι απόλυτα σύμφωνοι με αυτό που υπέγραψε ο πρωθυπουργός μαζί μας.
Επειδή 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν κοντή μνήμη» δήλωσε απειλητικά ο Barnier.
«Θυμόμαστε πολύ καθαρά το κείμενο που διαπραγματευτήκαμε με τον Boris Johnson. Και θέλουμε απλώς να το τηρήσουμε.
Αν αυτό δεν συμβεί, δεν θα υπάρξει συμφωνία», πρόσθεσε ο διαπραγματευτής της ΕΕ.
Ο Barnier επιμένει ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ είναι σημαντική «απώλεια» και για τις δύο πλευρές, λέγοντας ότι κανείς - ούτε καν ο Nigel Farage - δεν έχει αποδείξει ότι υπάρχει «προστιθέμενη αξία» στην αποχώρηση του Λονδίνου από την Ένωση.
Επομένως το φυσικό επόμενο βήμα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις θα ήταν ο «περιορισμός της απώλειας» και εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα «ακόμη περισσότερες συνέπειες» τη χειρότερη δυνατή στιγμή, δεδομένης της πανδημίας του κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης