Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε δεινή θέση η Fed - Στην κατοχή της 2 ETF που συνδέονται με ομόλογο της πτωχευμένης πλέον Hertz - Θα καταστεί μέτοχος μετά την αναδιάρθρωση;

tags :
Σε δεινή θέση η Fed - Στην κατοχή της 2 ETF που συνδέονται με ομόλογο της πτωχευμένης πλέον Hertz - Θα καταστεί μέτοχος μετά την αναδιάρθρωση;
Και η ΕΚΤ αντιμετώπισε ένα παρόμοιο σκάνδαλο τον Δεκέμβριο του 2017 όταν κατέληξε να κατέχει ομόλογα της αφερέγγυας Steinhoff
Στις 23 Μαρτίου 2020 - την ημέρα που ο S&P 500 έπεσε στο χαμηλό των 2.237 μονάδων - η Fed εξέπληξε τις κεφαλαιαγορές όταν ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει εταιρικά ομόλογα επενδυτικού βαθμού, διασχίζοντας τον Ρουβίκωνα των παρεμβάσεων στην αγορά που ούτε ο Ben Bernanke είχε τολμήσει να περάσει.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 9 Απριλίου, η Fed ανακοίνωσε ότι όχι μόνο θα αγοράσει junk εταιρικά ομόλογα, αλλά επίσης και ETFs που συνδέονται με junk ομόλογα.
Μάλιστα, όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, ο στόχος ήταν να παρέχει μια ευρεία στήριξη στην αγορά εταιρικών ομολόγων των ΗΠΑ.

Μετά από όλες αυτές τις παρεμβάσεις, ο ισολογισμός της Fed, για πρώτη φορά ξεπέρασε τα 7 τρισ. δολάρια, ενώ η κεντρικής τράπεζα των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι κατείχε επίσης 1,8 δισ. δολάρια στο πλαίσιο της Corporate Credit Facility, το στοιχείο που περιλαμβάνει αγορές ETF.
Μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος της Fed, J. Powel υπερασπίστηκε αυτές τις κινήσεις, ειδικά για τα junk ETFs, θεωρώντας ότι έτσι δεν θα υπάρξει κενό μεταξύ των δύο αγορών δανεισμού.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «κάναμε κάτι πολύ περιορισμένο, ένα στενό σύνολο ενεργειών για να υποστηρίξουμε τη λειτουργία της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ETF, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εκεί», ανέφερε.
Ο Powel κατέληξε λέγοντας "δεν αγοράζουμε καθόλου ομόλογα γενικά και σε γενικές γραμμές", το οποίο φυσικά είναι σωστό: αγοράζει απλώς ETF που έχουν συστατικά ανεπιθύμητων ομολόγων.
Και εδώ έρχεται το πρώτο σημαντικό τεστ της Fed σχετικά με την παρέμβαση στη λειτουργία της αγοράς.
Ενώ η δήλωση H.4.1 της Fed δεν αναλύει πόσα από τα 1,8 δισ. δολάρια σε συμμετοχές ETF διατίθενται σε επενδυτικό βαθμό και πόσο είναι σκουπίδια.
Ωστόσο, αυτό που αποκαλύπτουν πληροφορίες από τον αμερικανικό οικονομικό Τύπο είναι ότι πολλά από τα ομόλογα που αγόρασε η Fed είναι από την χρεοκοπημένη, Hertz.
Τα δύο ETF, συμμετοχές της HYG και JNK, που φαίνεται ότι κατέχει η Fed, συνδέονται με το περίφημο ομόλογο της Hertz που εκδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και το οποίο δεν θα πληρωθεί.

Αυτό σημαίνει ότι εάν η Fed κατά κάποιο τρόπο καταφέρει να εκποιήσει τα ομόλογα Hertz που περιλαμβάνουν τις συμμετοχές της HYG και JNK, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι αυτή τη στιγμή ένας συμβαλλόμενος στη διαδικασία πτώχευσης της Hertz και αν υποτεθεί ότι δεν υπάρχει εκκαθάριση, θα καταλήξει να κατέχει αναλογικό μερίδιο των ιδίων κεφαλαίων μόλις η εταιρεία ανακάμψει από την πτώχευση στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.

Υπενθυμίζεται, ότι και η ΕΚΤ αντιμετώπισε ένα παρόμοιο σκάνδαλο τον Δεκέμβριο του 2017 όταν κατέληξε να κατέχει ομόλογα της αφερέγγυας Steinhoff, αλλά τότε ο Mario Draghi ρευστοποίησε γρήγορα τα ομόλογα και η αγορά προσποιήθηκε ότι τίποτα δεν συνέβη ποτέ.
Το πρόβλημα για τον Powell είναι ότι μια ματιά στις συμμετοχές της HYG και της JNK αποκαλύπτουν δεκάδες αν όχι εκατοντάδες εταιρείες που θα υποβάλουν αίτηση πτώχευσης μέσα στους επόμενους μήνες, αν όχι εβδομάδες, υποδηλώνοντας ότι η καταστροφή της Hertz είναι μόνο η αρχή μιας πλημμύρας πτώχευσης στην οποία θα εμφανιστεί η Fed ως βασικός αντισυμβαλλόμενος στο πτωχευτικό δικαστήριο και ο Powel θα πρέπει να εξηγήσει γιατί είναι πλέον μέτοχος των πτωχευμένων εταιρειών.

Τι ανέφερε το www.bankingnews.gr στις 23 Μαΐου 2020

Πτώχευση κήρυξε η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz σε ΗΠΑ και  Καναδά

Την υπαγωγή της στο αμερικανικό καθεστώς χρεοκοπίας, μια διαδικασία που αφορά τις επιχειρήσεις της στις ΗΠΑ και τον Καναδά, γνωστοποίησε η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz, η οποία έχει πληγεί από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής 22/5, «ο αντίκτυπος της Covid-19 στη ζήτηση ταξιδιών ήταν ξαφνικός και δραματικός, επιφέροντας βίαιη πτώση στα έσοδα της εταιρείας και στις μελλοντικές κρατήσεις».
Όπως αναφέρει η Hertz, έλαβε «άμεσα μέτρα» δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων καθώς και των πελατών της και σταμάτησε «όλες τις μη ουσιώδεις δαπάνες».
«Ωστόσο η αβεβαιότητα παραμένει όσον αφορά την επιστροφή των εσόδων και την πλήρη επαναλειτουργία της αγοράς (...) πράγμα που κατέστησε απαραίτητη τη σημερινή ενέργεια», προσθέτει.
Πάντως, οι κύριες διεθνείς περιφέρειες, στις οποίες επιχειρεί η Hertz, ιδιαίτερα η Ευρώπη, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, δεν περιλαμβάνονται σ' αυτή τη λεγόμενη διαδικασία του κεφαλαίου 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα.
Η προσφυγή στο άρθρο 11 επιτρέπει σε μια επιχείρηση, που δεν καταφέρνει πλέον να αποπληρώνει το χρέος της, να αναδιαρθρωθεί προστατευμένη από τους πιστωτές.
Σημειώνεται ότι στις 21 Απριλίου η Hertz είχε καταργήσει 10.000 θέσεις εργασίας στη βόρεια Αμερική, ήτοι το 26,3% του παγκόσμιου δυναμικού της, για να κάνει οικονομίες αντιμέτωπη με τις αβεβαιότητες που δημιουργούνται από την πανδημία του κορωνοϊού.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης