Τελευταία Νέα
Διεθνή

Panetta (EKT): Δεν μας αφορά η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου

Panetta (EKT): Δεν μας αφορά η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου
«Η απόφαση του δικαστηρίου της Καρλσρούης έχει να κάνει με τη γερμανική κυβέρνηση και μόνο» υποστήρίζει το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Fabio Panetta
Δεν μας αφορά η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου, επισημαίνει το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Fabio Panetta, που υποστηρίζει πως μόνο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μπορεί να ασκήσει έλεγχο στην τράπεζα.
Η Βundesbank είναι σε επικοινωνία με τις γερμανικές αρχές για την αμφιλεγόμενη απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Καρλσρούης, που επιμένει πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι εν μέρει αντισυνταγματικό.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας στις 14 Μαΐου 2020, ο Fabio Panetta επανέλαβε την πάγια θέση πως η ΕΚΤ τελεί υπό τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο έχει ήδη αποφανθεί πως η κεντρική τράπεζα ενήργησε σύννομα και εντός του πλαισίου της εντολής που της έχει δοθεί, προβαίνοντας σε αγορά περιουσιακών στοιχείων.
«Η απόφαση του δικαστηρίου της Καρλσρούης έχει να κάνει με τη γερμανική κυβέρνηση και μόνο» επέμεινε ο Panetta, προσθέτοντας η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας είναι σε επικοινωνία με τους δικαστές.
Η Βundesbank, ωστόσο, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.
Τα σχόλια, πάντως, του Fabio Panetta αποτελούν το ισχυρότερο μήνυμα πως η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να μπει στη διαδικασία να απαντήσει –τουλάχιστον άμεσα– στο αίτημα του συνταγματικού δικαστηρίου για την παροχή εξηγήσεων σε σχέση με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και γιατί αυτό είναι ανάλογο με τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ζώνη του ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, εφόσον δεν υπάρξει σχετική απάντηση τους επόμενους τρεις μήνες, το γερμανικό δικαστήριο σκοπεύει να απαγορεύσει τη συμμετοχή της Βundesbank στο QΕ.
Με άλλα λόγια, αυτή η διαμάχη μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην προσπάθεια των κρατών μελών να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19, που έχει οδηγήσει στη μεγαλύτερη κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno LeMaire, στο μεταξύ, με αφορμή τη διαφωνία αυτή, επανέφερε το ζήτημα του ευρωομολόγου και της αμοιβαιοποίησης του χρέους, για τον επιμερισμό των δημοσιονομικών δαπανών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ίδια στιγμή, ο Francois Villeroy, κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, είπε πως η απόφαση της Καρλσρούης υπονομεύει την ίδια την ΕΚΤ, ενώ διακυβεύεται η ευρωπαϊκή οικονομία.
«Κακώς αποφάσισε έτσι η Καρλσρούη.
Οι Γερμανοί έχουν ωφεληθεί πολλάκις από την ΕΚΤ.
Πολλές θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν λόγω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης» καταλήγει ο Fabio Panetta.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης