Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schnabel (EKT): Μόνο το δικαστήριο της ΕΕ έχει δικαιοδοσία επί της ΕΚΤ - Έτοιμοι να προσαρμόσουμε το πρόγραμμα για την πανδημία

Schnabel (EKT): Μόνο το δικαστήριο της ΕΕ έχει δικαιοδοσία επί της ΕΚΤ - Έτοιμοι να προσαρμόσουμε το πρόγραμμα για την πανδημία
Η Schnabel δήλωσε ότι η τράπεζα αξιολογεί διαρκώς εάν τα μέτρα της είναι κατάλληλα, απαραίτητα και αναλογικά
Κατά της απόφασης του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου για το QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που άρχισε το 2015 τάχθηκε η Γερμανίδα, Isabel Schnabel, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ.
Όπως επεσήμανε μόνο το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δικαιοδοσία επί της κεντρικής τράπεζας, σε μια μομφή προς το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας.
Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΚΤ υπερέβη τις αρμοδιότητές της προβαίνοντας σε αγορές κρατικών ομολόγων ύψους 2 τρισ. ευρώ από το 2015 και ζήτησε από την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας να εγκαταλείψει το πρόγραμμα αυτό, εάν η ΕΚΤ δεν αποδείξει τη νομιμότητά του μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
«Θα συνεχίσουμε να εκτελούμε το πρόγραμμα αγοράς δημόσιου τομέα και το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς για την πανδημία, καθώς και τα άλλα μας μέτρα νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με την εντολή μας», δήλωσε η Schnabel στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
«Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αποκλειστική αρμοδιότητα επί της ΕΚΤ και των ενεργειών της» πρόσθεσε η Schnabel.
Αναφορικά με τις επικρίσεις του δικαστηρίου ότι η ΕΚΤ εφαρμόζει οικονομική αντί για νομισματική πολιτική, η Schnabel δήλωσε ότι η τράπεζα αξιολογεί διαρκώς εάν τα μέτρα της είναι «κατάλληλα, απαραίτητα και αναλογικά».
Παράλληλα, επεσήμανε πως η «ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει το μέγεθος και τη διάρκεια του προγράμματος για την πανδημία» ενώ συμπλήρωσε πως δεν θα γίνει κάποια συζήτηση για την επίδραση των υποβαθμίσεων στις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης