Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Αίρει τις απαγορεύσεις σε BNP Paribas, Citibank και UBS μετά την πτώση της λίρας σε επίπεδα ρεκόρ - Αλλάζει στρατηγική ο Erdogan

Τουρκία: Αίρει τις απαγορεύσεις σε BNP Paribas, Citibank και UBS μετά την πτώση της λίρας σε επίπεδα ρεκόρ - Αλλάζει στρατηγική ο Erdogan
Δεν αναιρείται η δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις τρεις τράπεζες - Αλλαγή στρατηγικής εν μέσω προβλημάτων από Erdogan
H εποπτική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα της Τουρκίας, ανακοίνωσε την πρόθεση της να άρει τις απαγορεύσεις συναλλαγών που έχει επιβάλλει σε 3 τράπεζες, στην BNP Paribas, τη Citibank και την UBS με την προϋπόθεση ότι θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην τουρκική λίρα.
Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις τρεις τράπεζες, δήλωσε ο επικεφαλής της Αρχής σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Οι τουρκικές ρυθμιστικές αρχές, είχαν κινήσει νομικές αγωγές εναντίον χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με έδρα το Λονδίνο με τον ισχυρισμό, ότι αγόρασαν μεγάλα ποσά ξένου συναλλάγματος και στη συνέχεια αθέτησαν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην τουρκική λίρα με σκοπό την αποδυνάμωση του νομίσματος.
Την Πέμπτη (7/5), ο επικεφαλής της Αρχής Mehmet Ali Akben είχε δηλώσει, ότι είχε επιβάλει απαγόρευση συναλλαγών σε λίρες στις τρεις τράπεζες ενώ η απαγόρευση περιελάμβανε και συναλλαγές των τραπεζών σε άλλες χώρες εκτός Τουρκίας.
Η ενέργειες αυτές κατά των 3 τραπεζών οδήγησε την ίδια ημέρα σε επιπλέον πτώση της λίρας σε χαμηλό ρεκόρ στα 7.2690 έναντι του δολαρίου, ενώ την Παρασκευή (8/5) η ισοτιμία σταθεροποιήθηκε και έκλεισε στα 7,0795.

Στροφή 180 μοιρών από Erdogan

Την ίδια ώρα στροφή 180 μοιρών κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος Tayyip Erdogan απέναντι στην Ευρώπη, ο οποίος εν' μέσω υγειονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα και οικονομικής ύφεσης, τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας.
Είχαν προηγηθεί οι ίδιες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Cavusoglu ο οποίος ανέφερε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ευρώπη.
Σύμφωνα με το Anadolu, ο πρόεδρος Erdogan με αφορμή την "Ημέρα της Ευρώπης" το Σάββατο (9/5) επανέφερε το αίτημα της Τουρκίας για πλήρη ένταξη της στην ΕΕ «παρά της δυσκολίες που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις των δύο πλευρών».  
«Πιστεύω απόλυτα ότι οι καλύτερες μέρες θα είναι μπροστά μας όταν απορρίψουμε τη γλώσσα των διακρίσεων και του μίσους, όταν το κοινό συμφέρον της Ευρώπης μας δεν θυσιάζεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια ή εθνικά συμφέροντα,  όταν δεν προβάλουμε αποκλεισμούς και είμαστε δίκαιοι» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος .
Ο Erdogan υπογράμμισε πως έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας και ότι η Τουρκία θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοιού και της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας μετά την πανδημία, «καθοδηγώντας τις εξελίξεις που επηρεάζουν την ήπειρό μας, καθώς και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της τρομοκρατίας».
Τονίζει μάλιστα, ότι αυτές οι δηλώσεις πρέπει να θεωρηθούν ως ευκαιρία για τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ.
«Πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστά τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν αυτές τις δύσκολες μέρες προκειμένου να αναζωογονηθούν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Ελπίζω ότι η ΕΕ, η οποία έχει επιδείξει μια μεροληπτική στάση απέναντι στην Τουρκία την οποία έχει αποκλείσει σε διάφορα θέματα μέχρι σήμερα, έχει καταλάβει ότι είμαστε όλοι στο ίδιο σκάφος».
Υποστήριξε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησαν βοήθεια από την Τουρκία, και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Άγκυρας γεγονός που θα μπορούσε να «αποτελέσει παράδειγμα» και για άλλα κράτη της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης