Τελευταία Νέα
Διεθνή

Scholz: Όχι στα χρήματα από το ελικόπτερο – Το κράτος δεν θα καλύψει όσα χάθηκαν στην κρίση

Scholz: Όχι στα χρήματα από το ελικόπτερο – Το κράτος δεν θα καλύψει όσα χάθηκαν στην κρίση
Το κράτος δεν είναι σε θέση να αναπληρώσει όλα τα χαμένα έσοδα, ξεκαθάρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών
Η Γερμανία δεν θα είναι σε θέση να λύσει όλα τα οικονομικά της προβλήματα με τα χρήματα των φορολογουμένων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel.
Ο Olaf Scholz τόνισε, πως είναι σημαντικό να υποστηριχθούν οι εταιρείες που επλήγησαν από την κρίση και να τους επιτραπεί να επαναλειτουργήσουν αλλά το κράτος δεν είναι σε θέση να αναπληρώσει όλα τα χαμένα έσοδα.
Αν και ο Scholz εμφανίστηκε ανοιχτός σε περαιτέρω οικονομικά πακέτα για την υποστήριξη ξενοδοχείων και εστιατορίων, καθώς και πολιτιστικών και καλλιτεχνικών ιδρυμάτων, αντιτίθεται στα λεγόμενα «χρήματα από το ελικόπτερο» για να ενισχύσει τις καταναλωτικές δαπάνες, όπως προτείνει το Πράσινο Κόμμα.
Πάντως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι, το κράτος θα παρέχει όσα περισσότερα κίνητρα μπορεί στις επιχειρήσεις για να συνεχίσουν τη λειτουργία και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας.
Ο Scholz  σημείωσε, ότι η Γερμανία κινήθηκε με μετριοπάθεια κατά την υγειονομική κρίση και δεν προχώρησε σε κινήσεις, που θα επέφεραν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία της.  
«Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Γερμανία δεν ανάγκασε τη βιομηχανία να σταματήσει.
Η παραγωγή αγαθών δεν απαγορεύτηκε ποτέ.
Με το lockdown, ωστόσο, μειώσαμε δραματικά τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Επομένως, το σύστημα υγείας μας δεν έφτασε στα όριά του.
Ταυτόχρονα, δεν υπερβάλαμε με τα περιοριστικά μέτρα και τώρα αίρουμε πολλά από αυτά σχετικά γρήγορα», είπε.
Υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν πληγεί πολύ περισσότερο, συνέχισε, «φωτογραφίζοντας» τις ΗΠΑ με την ιστορικών διαστάσεων αύξηση της ανεργίας.   
Η γερμανική κυβέρνηση εκπόνησε το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την υποστήριξη της οικονομίας και την εξασφάλιση θέσεων εργασίας, επισήμανε ο Scholz.
Η Γερμανία έχει κάνει το μεγαλύτερο βήμα της μέχρι στιγμής αυτήν την εβδομάδα για να διευκολύνει την άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό με προετοιμασίες για το άνοιγμα εστιατορίων και όλων των καταστημάτων καθώς και για την επανεκκίνηση επαγγελματικών αγώνων ποδοσφαίρου, ενώ οι κανόνες κοινωνικής απόστασης παραμένουν σε ισχύ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel υποκύπτοντας στις πιέσεις των πρωθυπουργών των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας για επανεκκίνηση της οικονομίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη (6/5) την άρση πολλών περιοριστικών μέτρων, ανάμεσά τους το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων και το άνοιγμα των περισσότερων καταστημάτων.
Ωστόσο την ίδια ώρα ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «έκτακτου φρένου» για την επαναφορά των περιορισμών σε περίπτωση που αυξηθεί ξανά ο αριθμός των κρουσμάτων.
Το ινστιτούτο Robert Koch ανακοίνωσε την Κυριακή (10/5/2020) ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της covid-19 (R) ανέβηκε στο 1,1, κάτι που σημαίνει ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μεταδίδει τον κορωνοϊό σε 1,1 άλλους. Όταν ο αριθμός αυτός ξεπερνά το 1, ο αριθμός των κρουσμάτων σημειώνει αύξηση.
Ο Karl Lauterbach,, βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και καθηγητής επιδημιολογίας, προειδοποίησε ότι η covid-19 ενδέχεται να αρχίσει να μεταδίδεται ξανά με γοργούς ρυθμούς, αφού είδε μεγάλα πλήθη πολιτών να βρίσκονται στους δρόμου της Κολονίας.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης