Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schäuble: Σε κίνδυνο θέτει την ύπαρξη του ευρώ η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου

Schäuble: Σε κίνδυνο θέτει την ύπαρξη του ευρώ η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου
"Mπορεί τώρα σε άλλα κράτη - μέλη να τεθεί υπό αμφισβήτηση η διατήρηση του ευρώ, διότι κάθε εθνικό συνταγματικό δικαστήριο μπορεί να κρίνει μόνο του", ανέφερε ο W. Schäuble
Σε κίνδυνο τίθεται η επιβίωση του ευρώ με την πρόσφατη απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε «εν μέρει αντισυνταγματικό» το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ (PSPP) κατά την περίοδο 2015-2018, όπως  εκτιμά ο W. Schäuble.
Ο Πρόεδρος της Bundestag στο δίκτυο «Redaktionsnetzwerk Deutschland» χαρακτηρίζει μεν την απόφαση «κατανοητή», αλλά σημειώνει πως «μπορεί τώρα σε άλλα κράτη - μέλη να τεθεί υπό αμφισβήτηση η διατήρηση του ευρώ, διότι κάθε εθνικό συνταγματικό δικαστήριο μπορεί να κρίνει μόνο του. Κανέναν δεν χαροποιεί αυτή η κατάσταση».
Όπως αναφέρει W. Schäuble, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έως το φθινόπωρο του 2017,  «θα πρέπει τώρα πολιτικά να γίνει το παν προκειμένου να ενισχυθεί η Ευρώπη».
Ο ίδιος δήλωσε ότι «είναι γνωστό ότι ως υπουργός Οικονομικών δεν συμφωνούσα πάντα με τις αποφάσεις της ΕΚΤ - με όλο τον σεβασμό στην ανεξαρτησία της». Σημειώνει μάλιστα ότι «ανεξάρτητοι θεσμοί, οι οποίοι δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση και έλεγχο, πρέπει να περιορίζονται αυστηρά στο πλαίσιο της εντολής τους και δεν επιτρέπεται να την ερμηνεύουν διασταλτικά.
Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν είναι λοιπόν τόσο εύκολο να καταρριφθεί», ενώ αναγνωρίζει παράλληλα ότι «είναι επίσης δύσκολο όταν το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν μπορεί να αναγνωρίσει ως δεσμευτική μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης