Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στις διεθνείς αγορές, ενθαρρυντικά μηνύματα από το μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας - Κέρδη +1,69% ο S&P 500, στο +1,35% ο DAX

Άνοδος στις διεθνείς αγορές, ενθαρρυντικά μηνύματα από το μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας - Κέρδη +1,69% ο S&P 500, στο +1,35% ο DAX
Κέρδη στη Wall Street παρά τα δραματικά στοιχεία από την αγορά εργασίας
Άνοδο κατέγραψαν σήμερα (8/5) οι διεθνείς αγορές, καθώς εξομαλύνεται η πανδημία του κορωνοϊού και αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα.
Στήριξη στις αγορές προσέφεραν και τα ενθαρρυντικά μηνύματα από το μέτωπο της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας.
Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Κίνας συζήτησαν την Παρασκευή για την πορεία εφαρμογής της Πρώτης Φάσης της εμπορικής συμφωνίας, με το Πεκίνο να ανακοινώνει ότι συμφώνησε στη βελτίωσης του κλίματος.
Τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι «παρά την εξελισσόμενη παγκόσμια υγειονομική κρίση, οι δύο χώρες θα εφαρμόσουν πλήρως και εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας», ανέφεραν σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR).
Στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, η ανεργία στις ΗΠΑ τον Απρίλιο αυξήθηκε στο 14,7%.
Οι αναλυτές ανέμεναν τον δείκτη ανεργίας από 16% έως 20%.
Την ανησυχία του για το γρήγορο άνοιγμα της οικονομίας εξέφρασε ο Patrick Harker, πρόεδρος της Philadelphia Fed, κάνοντας μάλιστα για δραματικές συνέπειες.
Μάλιστα, ο ίδιος περιέγραψε δύο διαφορετικά σενάρια:
1. Το «πιο αισιόδοξο» όπου η οικονομία «ανοίγει» τον Ιούνιο, υπάρχει η τεχνολογία για τον έλεγχο της πανδημίας του κορωνοϊού και δεν υπάρχει φόβος για δεύτερο κύμα το Φθινόπωρο.
Σε αυτή την περίπτωση, ο ίδιος βλέπει μια αναμενόμενη σοβαρή συρρίκνωση στο δεύτερο τρίμηνο ενώ θα ακολουθήσει σημαντική ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους που ωστόσο δεν θα είναι αρκετή ώστε να καλυφθεί η ζημιά στο πρώτο κομμάτι του έτους.
2. Στο δεύτερο σενάριο, η οικονομία «ανοίγει» γρήγορα, έρχεται δεύτερο κύμα και η πτωτική πορεία είναι χειρότερη.
«Όχι μόνο θα πρόκειται για μια υγειονομική καταστροφή, αλλά θα μπορούσε να ανατρέψει και την ανάκαμψη.
Σε αυτό το λιγότερο ελπιδοφόρο σενάριο, προβλέπω μια παρόμοια αναπτυξιακή πορεία προς το βασικό σενάριο για το 2020, ακολουθούμενη από μια πιο επώδυνη συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2021, καθώς θα επιβληθούν πάλι lockdowns» δηλώνει ο Harker.
Τα σχόλια του Harker έγιναν καθώς έχει αρχίσει η επανεκκίνηση της οικονομίας έπειτα από την επιβολή lockdown στα μέσα Μαρτίου.
Στη Ευρώπη στο επίκεντρο βρέθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, όπου αποφασίστηκε η χορήγηση των δανείων του ESM για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η γραμμή πίστωσης θα είναι διαθέσιμη έως τα τέλη του 2022, εκτός αν οι συνθήκες απαιτήσουν την παράταση της ημερομηνίας.
Η ωρίμανση των δανείων θα είναι 10ετής.
Κάθε πιστωτική γραμμή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη υποδομών υγείας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.
Συνολικά κάθε χώρα θα μπορεί να πάρει δάνεια που θα αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ της.
Το πρόγραμμα (MES) θα ξεκινήσει στα μέσα Μαΐου.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +1,91% στις 24.331 μονάδες.
Ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε κέρδη +1,69% στις 2.929 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά +1,58% στις 9.121 μονάδες.  
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, υποχώρησε στις 28,07 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο +1,35% στις 10.904 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο +1,13% στις 17.439 μονάδες.
Image
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στο 14,7% εκτινάχθηκε το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2020, εν μέσω του lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, φτάνοντας στο υψηλότερο ποσοστό από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε διάστημα 4 εβδομάδων εν μέσω της πανδημίας, η αμερικανική οικονομία έχασε 20,5 εκατ. θέσεις εργασίας, ενώ στις προηγούμενες 7 εβδομάδες οι απώλειες ήταν 32,5 εκατ. θέσεις. Ο αντίκτυπος του οικονομικού lockdown που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό επί της ουσίας οδήγησε την αγορά εργασία των ΗΠΑ σε κατάρρευση τον Απρίλιο, στερώντας τις θέσεις εργασίας σε 20,5 εκατομμύρια πολίτες.
Και σύμφωνα με το πρώτο σχόλιο των αναλυτών, το ποσοστό αντικατοπτρίζει τη βαθιά ζημιά που έγινε από τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του ιού.
Έτσι, το ποσοστό ανεργίας του Απριλίου ξεπέρασε το ρεκόρ του 10,8% μετά τον πόλεμο, αλλά ήταν χαμηλότερο από το υψηλό της μεγάλης ύφεσης στο 24,9%.
Στην αιχμή της χρηματοπιστωτικής κρίσης ήταν 10% τον Οκτώβριο του 2009.

Θετικό κλίμα στην Ευρώπη διαμορφώνει η προσέγγιση ΗΠΑ - Κίνας στο εμπόριο    

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στο κλίμα αισιοδοξίας που διαμορφώνουν τα δημοσιεύματα ότι ΗΠΑ και Κίνα επιστρέφουν στο τραπέζι των εμπορικών διαπραγματεύσεων παρά την ένταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τους από την επιθετική ρητορική της Ουάσινγκτον για τις ευθύνες που έχει το Πεκίνο στην πανδημία του κορωνοϊού.  
Στο ταμπλό, η μετοχή της γερμανικής Siemens ενισχύθηκε +5,2%, ενώ η ING Groep σημείωσε άνοδο +5,9%, καθώς τα προ φόρων κέρδη του α΄τριμήνου 2020 ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ο ι γερμανικές εξαγωγές σημείωσαν τον Μάρτιο τη μεγαλύτερη πτώση μετά την επανένωση της χώρας, κατά -11,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis).
Η μείωση των εξαγωγών, στα 108,9 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφηκε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όταν τον Νοέμβριο του 2008 σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους κατά 9%, και από αυτή που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το Bloomberg, οι οποίοι υπολόγιζαν τη μείωση στο 5%.
“Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 1990 όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στατιστικών στοιχείων”, επεσήμανε η Destatis σε ανακοίνωσή της.
Οι εισαγωγές μειώθηκαν τον Μάρτιο κατά 5,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 91,6 δισεκατομμύρια ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιανουάριο του 2009.
Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019 οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 7,9% και οι εισαγωγές κατά 4,5%.
Το εμπορικό πλεόνασμα μειώθηκε στα 12,8 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Αν και η ίδια η Γερμανία δεν επέβαλε ευρείς περιορισμούς στη δημόσια ζωή πριν τα τέλη Μαρτίου, πολλοί εμπορικοί της εταίροι είχαν ήδη πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, κυρίως η Κίνα και η Ιταλία.
Οι εξαγωγές της προς τις χώρες της ΕΕ μειώθηκαν κατά 11% σε σχέση με πέρυσι, ενώ αυτές προς τρίτες χώρες σημείωσαν πτώση 4,3%.
Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παρέμεινε το καταναλωτικό κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (8/5) στοιχεία του ινστιτούτου GfK, καθώς η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει εισέλθει σε «σοβαρή ύφεση».
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του GfK διαμορφώθηκε στις -33 μονάδες, έναντι -34 μονάδων που είχε ανακοινώσει η εταιρεία στις προκαταρκτικές της εκτιμήσεις, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων.
Ωστόσο, η πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης αποδείχθηκε μικρότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν περαιτέρω «βουτιά» στις -37 μονάδες.
Μεταξύ των πέντε υποδεικτών που περιλαμβάνει στην έρευνά του το ινστιτούτου, τρεις εξ' αυτών κατέγραψαν άνοδο, ένας κατέγραψε πτώση, ενώ ένας παρέμεινε αμετάβλητος.
Ο υποδείκτης που αφορά την πρόθεση των καταναλωτών να προχωρήσουν σε καμία μεγάλη αγορά κατέγραψε άνοδο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ζήτηση θα μπορούσε να ανακάμψει μόλις λειτουργήσουν ξανά οι επιχειρήσεις.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που σχετίζεται με τις απόψεις των καταναλωτών για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση κατά το προηγούμενο έτος παρέμεινε αμετάβλητος, ενώ ο αντίστοιχος υποδείκτης που αφορά την γενικότερη κατάσταση της οικονομίας κατέγραψε πτώση.
Η βιομηχανική παραγωγή στην Ισπανία, ημερολογιακά προσαρμοσμένη, υποχώρησε 12,2% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο καθώς η χώρα ήρθε σταμάτησε τις δραστηριότητές της μετά από ένα αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε στις 14 Μαρτίου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Η εθνική στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε επίσης το ποσοστό συρρίκνωσης του Φεβρουαρίου στο 1,5% από το αρχικό ανακοινωθέν του 1,3%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας πτώση κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της ING Groep για το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (8/5) στοιχεία της τράπεζας, καθώς η υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές και ο αντίκτυπος του Covid-19 στην παγκόσμια οικονομία οδήγησαν σε υψηλότερο κόστος κινδύνου.
Ειδικότερα, τα κέρδη της ολλανδικής τράπεζας υποχώρησαν κατά -40% σε ετήσια βάση, στα 670 εκατ. ευρώ, έναντι 1,12 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν πτώση της τάξεως του -35,7% στα 1,02 δισ. ευρώ.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν στα 3,5 δισ. ευρώ, έναντι 3,48 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, παρά τις συνεχιζόμενες πιέσεις από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Όσον αφορά τα συνολικά έσοδα, σημειώθηκε οριακή πτώση της τάξεως του -1,4% σε ετήσια βάση, στα 4,51 δισ. ευρώ, έναντι 4,57 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019.
«Δεδομένης της αβεβαιότητας που υπάρχει στο τρέχον περιβάλλον, θα πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά τη βάση κόστους μας ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα έξοδά μας υποστηρίζονται από τις στρατηγικές μας σε άλλους τομείς υψίστης σημασίας, όπως είναι οι τρέχουσες προσπάθειές στον τομέα "Know Your Customer"», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Ralph Hamers, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Πτώση κερδών ανακοίνωσε η Siemens AG για το δεύτερο τρίμηνο χρήσης, ενώ ο γερμανικός κολοσσός αναγκάστηκε να αποσύρει τις προηγούμενες προβλέψεις του για το σύνολο της χρήσης λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, η Siemens ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 652 εκατ. ευρώ για την περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου, από 1,81 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.
Τα έσοδα για το τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 14,23 δισ. ευρώ από 14,25 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Οι παραγγελίες υποχώρησαν στα 15,15 δισ. ευρώ από 16,46 δισ. ευρώ.
«Παρά την πανδημία του κορωνοϊού η Siemens ήταν σε θέση να λειτουργεί τις παραγωγικές μονάδες και εφοδιαστικές αλυσίδες κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα το δεύτερο τρίμηνο του 2020», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η εταιρεία.
Ωστόσο επισημαίνει ότι ο όγκος, τα έσοδα και οι ταμειακές ροές υπέστησαν πλήγμα από την πανδημία
Η εταιρεία απέσυρε το outlook για το 2020, ενώ εκτιμά ότι το πλήγμα από την πανδημία θα είναι πιο ισχυρό το τρίτο τρίμηνο.
Περιμένει πλέον μέτρια πτώση στα συγκρίσιμα έσοδα στο έτος, ενώ δεν έδωσε προβλέψεις για τα βασικά κέρδη ανά μετοχή.
Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να πετάει ακόμη 80 αεροσκάφη της τον Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένης της εξυπηρέτησης τουριστικών προορισμών.
Σύμφωνα με το Reuters, ο όμιλος που περιλαμβάνει τη Swiss International Air Lines και την Austrian Airlines, δήλωσε ότι ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση των πελατών μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη Γερμανία και άλλες χώρες.
«Αισθανόμαστε μια μεγάλη επιθυμία και λαχτάρα των ανθρώπων να ταξιδέψουν ξανά. Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια ανοίγουν σιγά-σιγά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις επιτρέπονται και πάλι επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς», δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού διοικητικού συμβουλίου Harry Hohmeister.
Τα 80 αεροπλάνα που θα αρχίσουν να πετούν ξανά τον Ιούνιο φέρνουν τον συνολικό αριθμό αεροσκαφών του Ομίλου Lufthansa που λειτουργούν σε 160. Στο τέλος του 2019, ο όμιλος είχε στόλο 763 αεροσκαφών.
Η Rheinmetall AG ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων στο α΄ τρίμηνο, μειώθηκαν σε ετήσια βάση, καθώς η πανδημία έχει πλήξει τις δραστηριότητες της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Η γερμανική εταιρεία αμυντικών δραστηριοτήτων ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων ύψους 34 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 54 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2019.
Οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την αυτοκινητοβιομηχανία, ανακοίνωσαν λειτουργικές ζημιές 39 εκατ. ευρώ.
Το περιθώριο της λειτουργικής κερδοφορίας μειώθηκε στο 2,5% από το 4%.
Οι πωλήσεις της ίδιας περιόδου αυξήθηκαν στα 1,36 δισ. ευρώ από τα 1,34 δισ. ευρώ, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της εταιρείας αυξήθηκε 13% στα 10,3 δισ. ευρώ.

Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας λόγω ΗΠΑ και Κίνας - Στο +2,56% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +0,83%

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (8/5) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση τόσο από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street, όσο και από τις θετικές εξελίξεις γύρω από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +2,56% στις 20,179,09 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά +0,50% στις 5.391,10 μονάδες.
Ο δείκτης KOSPI στη Νότια Κορέα σημείωσε κέρδη της τάξεως του +0,89% στις 1.945,82 μονάδες, ενώ ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει ήπιες απώλειες της τάξεως του -0,29% στις 4.595,28 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,88% στις 24.191 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,54% στις 10.901,42 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,83% στις 2.895,34 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +1,26% και τις 11.000,65 μονάδες.
Στις ΗΠΑ, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά +0,895 στις 23.875,89 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P 500, ο οποίος έκλεισε στο +1,15% και τις 2.881,19 μονάδες.
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο της τάξεως του +1,41% στις 8.979,66 μονάδες, αντιστρέφοντας πλήρως τις απώλειες που σημείωσε νωρίτερα εντός του έτους.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι αντιπρόσωποι εμπορίόυ ΗΠΑ και Κίνας πραγματοποίησαν τηλεφωνική συνομιλία νωρίτερα εντός της ημέρας, κατά την οποία συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους τόσο σε οικονομικό όσο και σε υγειονομικό επίπεδο.
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν την εφαρμογή της πρώτης φάσης της εμπρικής συμφωνίας, η οποία τέθηκε σε ισχυή στις αρχές του έτους.
«Η επανεκκίνση της οικονομίας παγκοσμίως αρχίζει να παίρνει μορφή και οι επενδυτές θα αρχίσουν να γιορτάζουν την ανάκαμψη των πολυκαταστημάτων λόγω των καταναλωτών», επισημαίνουν οι αναλυτές της AxiCorp, διευκρινίζοντας ότι «ακόμα και εάν τα σύννεφα πάνω από την οικονομία είναι πιο ζοφερά απ' ό,τι αναμενόταν, η χρηματοοικονομική στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις θα μας στηρίξουν στο να περάσουμε από το σούρουπο».
Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας δήλωσε ότι αναμένει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 6% το 2020, καθώς και ότι η ανεργία θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα κατά τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τη Reserve Bank of Australia, η ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία του κορωνοϊού θα είναι βραδύτερη απ' ό,τι αναμενότα αρχικά, ενώ προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα καταγράψει σημαντική πτώση, υποχωρώντας σε αρνητικό έδαφος.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, περαιτέρω συρρίκνωση κατέγραψε η δραστηριότητα στον κλάδο υπηρεσιών της Ιαπωνίας τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Jibun Bank Japan, υποχωρώντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 21,5 μονάδες, έναντι 33,8 μονάδων τον Μάρτιο του 2020, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων τον Σεπτέμβριο του 2007.
Παράλληλα, τα τελικά στοιχεία της Jibun Bank Japan αποδέιχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί στα τέλη του προηγούμενου μήνα, στις 22,8 μονάδες.
Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν σημαντική πτώση στις πωλήσεις λόγω ακυρώσεων των παραγγελιών και χαμηλότερης τουριστικής δραστηριότητας, εκφράζοντας την ανησυχία τους ότι ο αντίκτυπος στην οικονομία της χώρας θα είναι μακροπρόθεσμος.
Τόσο οι νέες παραγγελίες όσο και η παραγωγή του κλάδου υποχώρησαν με σημαντικούς ρυθμούς, με τον υποδείκτη παραγωγής να διαμορφώνεται επίσης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Όσον αφορά τον υποδείκτη αισιοδοξίας των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες, αυτός υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από την οικονομική κρίση, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από τη χρονική διάρκεια της οικονομικής ανάκαμψης επηρέασε περαιτέρω το κλίμα.
Η συρρίκνωση του κλάδου υπηρεσιών οδήγησε και στην πτώση του ευρύτερου δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας, και συγκεκριμένα στις 25,8 μονάδες, έναντι 36,2 μονάδων τον Μάρτιο, γεγονός που αποτελεί επίσης ιστορικό χαμηλό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης