Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βολές Schaeuble κατά του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας: Η απόφαση θέτει σε κίνδυνο το ευρώ, αλλά δεν είναι εύκολο να αντικρουστεί

Βολές Schaeuble κατά του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας: Η απόφαση θέτει σε κίνδυνο το ευρώ, αλλά δεν είναι εύκολο να αντικρουστεί
Ο πρόεδρος της Bundestag τάχθηκε κατά της απόφασης του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που έκρινε «εν μέρει αντισυνταγματικό» το QE της ΕΚΤ που άρχισε το 2015
Την έντονη αντίθεση του κατά της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας εξέφρασε ο πρόεδρος της Bundestag, Wolfgang Schaueble, τονίζοντας μάλιστα ότι τίθεται σε κίνδυνο το ίδιο το ευρώ.
Σύμφωνα με τον Schaeuble η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο και σε άλλα κράτη-μέλη να αμφισβητήσουν επίσης την απόφαση της ΕΚΤ.
«Ενδεχομένως να αρχίσει να αμφισβητείται η ίδια η ύπαρξη του ευρώ και σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, διότι κάθε εθνικό συνταγματικό δικαστήριο μπορεί να κρίνει από μόνο του» δήλωσε ο Schaeuble και συμπλήρωσε «σε κανέναν δεν αρέσει αυτή η κατάσταση».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για την ισχυροποίηση της Ευρώπης», ενώ κατέστησε σαφές ότι μπορεί να κατανοήσει την απόφαση του δικαστηρίου.
«Είναι γνωστό ότι, ως υπουργός Οικονομικών, δεν συμφωνούσα πάντα με τις αποφάσεις της ΕΚΤ, με όλο τον σεβασμό για την ανεξαρτησία της» τόνισε.
«Ανεξάρτητα θεσμικά όργανα που δεν έχουν νομιμοποιηθεί και ελεγχθεί δημοκρατικά πρέπει να περιοριστούν αυστηρά στον ρόλο του και να μην… επεκτείνονται σε άλλα πεδία.
Επομένως, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν είναι εύκολο να αντικρουστεί» τόνισε.
Ωστόσο, είναι επίσης «δύσκολο εάν το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν μπορούσε να αναγνωρίσει μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ως δεσμευτική».

Δικαστήριο ΕΕ σε Καρλσρούη: Δική μας αρμοδιότητα η νομιμότητα των πράξεων της ΕΚΤ

Αυστηρό μήνυμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας στέλει το το Δικαστήριο της Ευρωπαΐκής Ενωσης, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι το μόνο αρμόδιο για να κρίνει την νομιμότητα των πράξεων των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένων των πράξεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στην απόφαση της Καρλσρούης, ωστόσο εξέδωσε ανακοίνωση μετά την ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, το οποίο ζήτησε από την ΕΚΤ να αιτιολογήσει την πολιτική του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
«Μόνο το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αρμόδιο να διαπιστώσει αν η ενέργεια ενός θεσμού της Ενωσης αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο», αναφέρει το Δικαστήριο σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται «μετά την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου της 5ης Μαΐου 2020», όπως μεταδίδει το Reuters.
Όπως προειδοποιεί, «τυχόν αποκλίσεις μεταξύ των δικαστηρίων των κρατών μελών όσον αφορά το κύρος των πράξεων των θεσμικών οργάνων θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ενότητα της έννομης τάξης της Ένωσης και να πλήξουν την θεμελιώδη αρχή της ασφάλειας του δικαίου».
Το Δικαστήριο υπενθυμίζει στην ανακοίνωση ότι «τα εθνικά δικαστήρια είναι υποχρεωμένα να εγγυώνται την πλήρη κατίσχυση του δικαίου της Ένωσης.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ισότητα μεταξύ των κρατών - μελών, στην Ένωση την οποία δημιούργησαν τα ίδια».

Societe Generale: Γελοία, η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου για την ΕΚΤ

«Γελοία» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Societe Generale, Lorenzo Bini Smaghi, την απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου για «εκτίμηση αναλογικότητας» πριν την αγορά χρέους.
«Το δικαστήριο ζητά από την κεντρική τράπεζα να δείξει ότι στην απόφαση της έλαβε υπόψη την αρχή της αναλογικότητας» δήλωσε ο Smaghi.
«Ειλικρινά, το να σκεφτεί κάποιος ότι η ΕΚΤ δεν το έπραξε αυτό, είναι γελοίο.
Υπάρχουν πολλές έρευνες, αναφορές, δηλώσεις, που αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η ΕΚΤ δεν συνεδριάζει για πέντε λεπτά και λέει "ας αυξήσουμε ή ας μειώσουμε τα επιτόκια" έτσι ξαφνικά.
Γίνονται αναλύσεις, συζητήσεις, συστάσεις και κάποιες φορές διαφωνίες» τόνισε ο Smaghi.
Υπενθυμίζεται ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απείλησε να μπλοκάρει τις νέες αγορές γερμανικών ομολόγων στο πλαίσιο του PSPP της ΕΚΤ.
Η δικαστική απόφαση, που διέταξε τη γερμανική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η ΕΚΤ διενήργησε αξιολόγηση των αγορών κρατικών χρεών της, θα μπορούσε να βγάλει τη Bundesbank από το καθεστώς.
Η εκτίμηση της αναλογικότητας συνεπάγεται την απόδειξη ότι το PSPP της ΕΚΤ ήταν οικονομικά απαραίτητο και ότι δεν υπερέβαινε την κεντρική εντολή σταθερότητας των τιμών της κεντρικής τράπεζας.

Η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε «εν μέρει αντισυνταγματικό» το πρόγραμμα αγοράς ομολόγω της ΕΚΤ που άρχισε τον Μάρτιο του 2015.
Η αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραβιάζει εν μέρει το Σύνταγμα, διότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο δεν εξέτασαν τις αποφάσεις της ΕΚΤ, αποφάσισε το Δικαστήριο στην Καρλσρούρη, με ψήφους επτά προς μία.
Το δικαστήριο αποφάσισε πως η γερμανική κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει ότι η ΕΚΤ διενήργησε μια «εκτίμηση αναλογικότητας» της αγοράς ομολόγων για να βεβαιωθεί ότι οι «επιπτώσεις της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της»  δεν υπερέβαινε τους στόχους της νομισματικής πολιτικής της.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου «δεν διαπιστώθηκε παραβίαση της απαγόρευσης της νομισματικής χρηματοδότησης των προϋπολογισμών των κρατών μελών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης