Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Αναβλήθηκαν οι προεδρικές εκλογές λόγω κορωνϊού – Άγνωστο το πότε θα γίνουν

Πολωνία: Αναβλήθηκαν οι προεδρικές εκλογές λόγω κορωνϊού – Άγνωστο το πότε θα γίνουν
Πιθανές σύμφωνα με το Σύνταγμα η 17η Μαΐου ή η 23η Μαΐου
Αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες για την ερχόμενη Κυριακή 10/5 προεδρικές εκλογές στην Πολωνία λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Αν και δεν έχει ακόμα γίνει γνωστή η ημερομηνία διεξαγωγής τους, ως πιθανότερες – σύμφωνα με το Σύνταγμα – προβάλλουν είτε η 17η Μαΐου είτε η 23η Μαΐου.
Το κυβερνών κόμμα Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS) επεδίωκε η ψηφοφορία να γίνει το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να μην πληγεί η εικόνα του απερχόμενου Προέδρου Andrzej Duda από την κρίση του κορωνοϊού, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής θεωρείται βέβαιη η νίκη του.
Η κεντρώα και αριστερή αντιπολίτευση επέκριναν έντονα τη θέση του PiS, λόγω των κινδύνων για τη δημόσια υγεία με φόντο την πανδημία του κορωνοϊού.
Οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης επικεντρώθηκαν επίσης στην παντελή απουσία δημοκρατικού διαλόγου και για την άνιση προβολή των υποψηφίων στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς οι υποψήφιοί της στερούνται την επαφή με τους ψηφοφόρους την ώρα που ο πρόεδρος Duda είναι παρών διαρκώς στη δημόσια σφαίρα.
«Αφού παρέλθει η ημερομηνία της 10ης Μαΐου και γίνει η προβλεπόμενη διαπίστωση από το Ανώτατο Δικαστήριο ότι η ψηφοφορία είναι άκυρη λόγω της μη διεξαγωγής της, η πρόεδρος της Δίαιτας (σ.σ. της κάτω Βουλής) θα ανακοινώσει νέες προεδρικές εκλογές την πρώτη δυνατή ημερομηνία», αναφέρει η κοινή δήλωση των επικεφαλής των κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Οι ηγέτες των δύο κομμάτων διευκρινίζουν ότι θα πρόκειται για μια εκλογική διαδικασία που θα γίνει επιστολικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης