Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιο πείραμα η άρση των lockdowns διεθνώς - ΠΟΥ: Εμβόλιο τέλος του 2021 - Στα 3,58 εκατ. τα κρούσματα, 251 χιλ. οι νεκροί

Παγκόσμιο πείραμα η άρση των lockdowns διεθνώς - ΠΟΥ: Εμβόλιο τέλος του 2021 - Στα 3,58 εκατ. τα κρούσματα, 251 χιλ. οι νεκροί
Όχι τέλος του 2020 αλλά του 2021 θα έχουμε ένα εμβόλιο υποστηρίζει ο ΠΟΥ, την ώρα που οι NYT αποκαλύπτουν απόρρητη έκθεση των ΗΠΑ που μιλά για διπλασιασμό θανάτων λόγω άρσης του lockdown
(upd4)Τάσεις επιβράδυνσης εμφανίζει η πορεία του κορωνοϊού στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, την ώρα που οι περισσότερες κυβερνήσεις προχώρησαν ήδη στο επόμενο βήμα, τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και το μερικό άνοιγμα της οικονομίας, σε ένα παγκόσμιο πείραμα που κανείς δεν ξέρει πως θα εξελίσσεται μέρα με την ημέρα, την ώρα που οι έρευνες συνεχίζονται πυρετωδώς για την ανεύρεση θεραπείας και εμβολίου.
Στην Ευρώπη, μια σειρά από χώρες – ανάμεσα στις οποίες και οι ιδιαίτερα πληττόμενες Ιταλία και Ισπανία, αλλά και η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα κ.α. – προχώρησαν ήδη στην περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών βάσει χρονοδιαγράμματος, ενώ στις ΗΠΑ, ήδη οι μισές Πολιτείες ήραν τα μέτρα και επιτρέπουν την επαναλειτουργία μέρους της οικονομικής δραστηριότητας.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα περίπλοκη και δύσκολη εξίσωση, ένα παγκόσμιο πείραμα, καθώς κυβερνήσεις και επιστήμονες παρακολουθούν με ιδιαίτερη αγωνία το κάθε βήμα «χαλάρωσης», επισημαίνοντας ότι η επαναφορά μέτρων και περιορισμών δεν θα πρέπει να αποκλείεται, εάν αυξηθούν και πάλι οι καμπύλες των θανάτων και των κρουσμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, η οριστική λύση θα έρθει από την επιστημονική κοινότητα.
Τα μηνύματα είναι αντιφατικά: αισιόδοξα για τη φαρμακευτική αγωγή και για το εμβόλιο, από την πλευρά του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, οποίος δηλώνει, βέβαιος ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο και διαθέσιμο έως τα τέλη του 2020, σαφώς πιο συγκρατημένα από την πλευρά του ΠΟΥ που κάνει λόγο, για τέλη του 2021, όσον αφορά την διαθεσιμότητα του εμβολίου.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι επιστήμονες προέβησαν σε σημαντική ανακάλυψη, βρίσκοντας ένα αντίσωμα που εξαλείφει τον κορωνοϊό.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερες από 130 θεραπείες μελετώνται στο πλαίσιο της έρευνας κατά του κορωνοϊού (εκ των οποίων οι 68 αφορούν νέα φάρμακα, και οι υπόλοιπες παλαιότερες θεραπείες ) ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει περισσότερες από 25 κλινικές δοκιμές, τη στιγμή που περισσότερα από 90 εμβόλια είναι υπό διερεύνηση έναντι του ιού SARS-CoV-2 ανά την υφήλιο, εκ των οποίων έξι εμβόλια έχουν ήδη προχωρήσει σε στάδια κλινικών δοκιμών σε εθελοντές προκειμένου να ελεγχθεί η ασφάλεια τους, ενώ σε άλλα έχουν αρχίσει δοκιμές σε πειραματόζωα.
Γεγονός είναι ότι σύσσωμος ο κόσμος υποστηρίζει την έρευνα, καθώς όπως έδειξε ο ευρωπαϊκός Μαραθώνιος, μέσα σε λίγες ώρες καλύφθηκε σχεδόν το όριο των 7,4 δισεκ. ευρώ που είχε θέσει η Κομισιόν ως στόχο να συγκεντρώσει για την ενίσχυση της έρευνας.
Και ενώ η ανθρωπότητα οργανώνει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα τα επόμενα βήματά της για την επιστροφή στην κανονικότητα, ο ιός εξακολουθεί να διασπείρεται.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 3,6 εκατομμύρια, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 250.000 ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, ξεπερνούν τα 1,14 εκατομμύρια.
Βάσει αυτών των δεδομένων, οι θάνατοι ως προς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπολογίζονται στο 7,03% ενώ όσοι θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται στο 32,09%.

Η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 3.562.919
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 250.134 ενώ θεραπεύτηκαν 1.145.407 άνθρωποι
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.176.905 και σε νεκρούς με 67.686
- Δεύτερη σε νεκρούς η Ιταλία με 29.079 – Στα 211.938 τα κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 218.011 και 25.428 νεκρούς
- Στους 24.864 οι νεκροί στη Γαλλία, 168.962 τα κρούσματα
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 28.734 (τρίτο υψηλότερο παγκοσμίως) και τα κρούσματα σε 191.831
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 165.824 και οι νεκροί σε 6.918
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 6.203 και τα κρούσματα σε 98.647
- Στη Βραζιλία οι νεκροί ανέρχονται σε 7.288 και τα κρούσματα σε 105.222
- Στη Ρωσία οι νεκροί ανέρχονται σε 1.356 και τα κρούσματα σε 145.268
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 252 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.801
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.965 κρούσματα και 4.633 θάνατοι
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 14.877 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 487
- Στους 7.844 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 50.267 τα κρούσματα
- Στα 6.823 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 29.981 στην Ελβετία που μετρά και 1.762 θανάτους
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 146 οι νεκροί
- Στους 3.397 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 126.045 τα κρούσματα
Image
ΠΟΥ: Λογικά, ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν αναμένεται πριν το τέλος του 2021

Την εκτίμηση ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν το τέλος του επόμενου έτους, εξέφρασε ο Dale Fisher, πρόεδρος του διεθνούς δικτύου επισήμανσης και καταγραφής επιδημιών (The Global Outbreak Alert and Response Network) του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας.
Όπως εξήγησε ο Fisher, αυτό το χρονοδιάγραμμα φαίνεται πολύ λογικό καθώς είναι απαραίτητες οι δοκιμές της Φάσης 2 και 3 ώστε οποιοδήποτε εμβόλιο να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
Επίσης, θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή και η διανομή, όπως και η πραγματική χορήγηση του εμβολίου.
Ο Fisher επεσήμανε ότι «επί του παρόντος στοχεύουμε σε ένα εμβόλιο το 2021 καθώς είναι σε εξέλιξη πέντε μελέτες στη Φάση 1».
«Πάντα αισθανόμασταν ότι περίπου τον Απρίλιο, Μάιο, θα ήμασταν σε μελέτες Φάσης 1, οπότε αυτό σημαίνει ότι έχει εφευρεθεί ένα πιθανό εμβόλιο.
Τώρα το δοκιμάζουμε σε άτομα, βασικά για να δούμε αν είναι ασφαλές», δήλωσε ο Fisher στο CNBC.
Οι τρέχουσες δοκιμές θα επέτρεπαν την «έγκαιρη συλλογή δεδομένων» ώστε να εκτιμηθεί εάν το πιθανό εμβόλιο «λειτουργεί πραγματικά», προτού μπορέσουν να πραγματοποιηθούν μεγαλύτερες δοκιμές για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, δήλωσε ο Fisher.
Τέλος, ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ πρόωρα τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα είναι έτοιμο έως τα τέλη του 2020.

Επιστήμονες ανακάλυψαν αντίσωμα που μπορεί να εξαλείψει την πανδημία του κορωνοϊού

Ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που μπορεί να νικήσει τον κορωνοϊό δημιούργησαν επιστήμονες - κάτι το οποίο αποτελεί ένα πρώιμο αλλά πολλά υποσχόμενο βήμα στις προσπάθειες που γίνονται για εξεύρεση θεραπείας και περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.
Το πειραματικό αντίσωμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία του Covid-19, καθώς και των σχετικών ασθενειών, είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό φαρμάκων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Communications.
Το αντίσωμα λειτούργησε σε συνθήκες εργαστηρίου, ωστόσο χρειάζεται περισσότερη έρευνα ώστε τα αρχικά αποτελέσματα να επιβεβαιωθούν σε κλινικό περιβάλλον, όπως έγραψε στο σχετικό άρθρο ο βιολόγος Berend-Jan Bosch του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης.
Το αντίσωμα, γνωστό ως 47D11, στοχεύει την πρωτεΐνη που δίνει στον κορωνοϊό σχήμα κορώνας και το αφήνει να εισέλθει σε ανθρώπινα κύτταρα.
Στα πειράματα της Ουτρέχτης, δεν νίκησε μόνο τον ιό που ευθύνεται για το Covid-19, αλλά και έναν συγγενή ιό, που διαθέτει παρόμοιες πρωτεΐνες και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό οξύ αναπνευστικό πρόβλημα.
Να επισημανθεί πως τα μονοκλωνικά αντισώματα έφεραν μια επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου, με φάρμακα όπως το Keytruda της Merck & Co. και το Herceptin της Roche Holding AG.
«Τα μονοκλωνικά αντισώματα που στοχεύουν τις πρωτεΐνες της ιογενούς επιφανείας θεωρούνται μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία φαρμάκων κατά των μολυσματικών ασθενειών και έχουν δείξει ότι μπορούν να θεραπεύσουν έναν ικανό αριθμό ιών» γράφουν στη μελέτη τους ο Bosch και οι συνεργάτες του.

Von der Leyen (Κομισιόν): Τα καταφέραμε! Συγκεντρώσαμε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ, στον μαραθώνιο δωρητών, για την ανάπτυξη εμβολίου και θεραπείας για τον Covid-19

Ο παγκόσμιος μαραθώνιος δωρητών, που διοργάνωσε χθες Δευτέρα 4 Μαΐου διαδικτυακά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συγκέντρωσε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ για τις έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου και θεραπειών κατά του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula Von der Leyen.
«Τα καταφέραμε! Συγκεντρώσαμε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ» σε συνεισφορές, δήλωσε, προσθέτοντας πως η Madonna προσέφερε 1 εκατομμύριο ευρώ.
«Αυτό θα βοηθήσει να δοθεί ώθηση σε μια πρωτόγνωρη παγκόσμια συνεργασία», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Επιτροπής.
Ο στόχος αυτού του παγκόσμιου τηλεμαραθώνιου ήταν να συγκεντρωθούν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΗΠΑ: Στους 67.682 οι νεκροί από τον κορωνοϊό


Τους 68.000 προσεγγίζουν οι νεκροί στις ΗΠΑ από την επιδημία του κορωνοϊού, την ώρα που ο πρόεδρος Donald Trump υποστηρίζει πως είναι πιθανό ο αριθμός των θυμάτων να φτάσει τις 100.000 και ότι έως τα τέλη του 2020 θα υπάρχει εμβόλιο κατά της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι νεκροί στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 67.682, καθώς το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν άλλοι 1.450 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.
Επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ είναι η Νέα Υόρκη, όπου έχουν υποκύψει στην ασθένεια σχεδόν 19.000 άνθρωποι.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1,15 εκατομμύρια, αριθμός που είναι μακράν ο μεγαλύτερος σε όλο τον πλανήτη ενώ οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει περισσότερα από  7 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ.

Cuomo (Νέα Υόρκη): Σε τέσσερις φάσεις η επανεκκίνηση της οικονομίας από 15/5

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης A. Cuomo παρουσίασε χθες (4/5) τις φάσεις επανεκκίνησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Πολιτεία, ξεκινώντας με πολύ συγκεκριμένους τομείς, όπως την οικοδομή, στις περιοχές που έχουν πληγεί λιγότερο από την πανδημία.
Ο Cuomo δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο η καραντίνα στην Πολιτεία λήγει στις 15 Μαΐου.
Στην α' φάση μπορεί να ξεκινήσουν και πάλι η οικοδομή, η μεταποιητική βιομηχανία και επιλεγμένα καταστήματα λιανικής, στη β' φάση, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τα μεσιτικά γραφεία και τα γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων ενώ στην γ' μπορεί να επαναλειτουργήσουν τα εστιατόρια, οι υπηρεσίες εστίασης γενικότερα και τα ξενοδοχεία.
Στην τέταρτη και τελευταία φάση εντάσσονται οι χώροι ψυχαγωγίας και διασκέδασης και τα σχολεία.
Σύμφωνα με τον Cuomo, στη Νέα Υόρκη έχουν ελεγχθεί πάνω από 1 εκατομμύριο κάτοικοι, περίπου δηλαδή το 5% του πληθυσμού.
Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από οποιασδήποτε άλλης χώρας, ακόμη και από της Ιταλίας (3,5%) και της Νότιας Κορέας (1,2%).
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο κυβερνήτης ανακοίνωσε επίσης ότι το προηγούμενο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19 άλλοι 226 άνθρωποι, ο χαμηλότερος αριθμός από τις 27 Μαρτίου.
Συνεχίζεται επίσης η πτωτική τάση στον αριθμό των ανθρώπων που νοσηλεύονται και έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ.
Σημείωσε όμως ότι η πτωτική τάση δεν είναι «τόσο απότομη» όσο εκείνη της αύξησης των κρουσμάτων, τον Μάρτιο και προειδοποίησε να μην υποτιμάται ο ιός τον οποίο αρχικά κάποιοι θεώρησαν παρόμοιο με την εποχιακή γρίπη αλλά έχει σκοτώσει περίπου 25.000 ανθρώπους στην Πολιτεία αυτήν.
«Αντιμετωπίζουμε ένα διαφορετικό θηρίο και το μάθαμε με τον σκληρό τρόπο», παρατήρησε.

New York Times: Απόρρητη έκθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ προβλέπει διπλασιασμό θανάτων λόγω άρσης του lockdown

Διαβαθμισμένο έγγραφο που έχει περιέλθει στην κατοχή της κυβέρνησης Trump εκτιμά ότι ο αριθμός των θανάτων θα διπλασιαστεί τον επόμενο μήνα, παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενθαρρύνει την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Oι νεκροί θα αυξηθούν από 1.750 σε 3.000, σε ημερήσια βάση, σύμφωνα με το έγγραφο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης των ΗΠΑ, το οποίο χρησιμοποιεί στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Παράλληλα, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων ανά ημέρα θα αυξηθεί από 25.000 σε 200.000.
Ορισμένες πολιτείες αρχίζουν σιγά σιγά να χαλαρώνουν τα μέτρα, επιτρέποντας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους να επιστρέψουν στην ομαλότητα.
Απότοκο αυτής της κατάστασης είναι πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αρχίζουν πάλι να αυξάνονται.
Αυτό που είναι επίσης σαφές είναι ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν τις μειώσεις στα κρούσματα και στους θανάτους που θα ήθελαν και ανέμεναν.
Ο αριθμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ ο ίδιος ο Donald Trump προέβλεψε πως οι θάνατοι λόγω της πανδημίας θα φτάσουν τις 100.000.

Trump: Εμβόλιο έως τα τέλη του 2020, πιθανόν 100 χιλ θάνατοι


Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή 3/5 ο πρόεδρος Trump υποστήριξε ότι είναι πιθανό οι νεκροί στις  ΗΠΑ να φτάσουν τις 100.000 ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έως τα τέλη του 2020.
Μιλώντας στο Fox News ο Trump εκτίμησε πως θα υπάρξει μια ταχεία ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας ενώ για ακόμα μια φορά απέδωσε την ευθύνη για την πανδημία στην Κίνα.
«Πρόκειται να χάσουμε 75, 80 έως 100 χιλιάδες ανθρώπους.
Είναι τρομακτικό» είπε ο Trump, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή υποστήριζε πως λιγότεροι από 100 χιλιάδες Αμερικάνους θα χάσουν τη ζωή τους από την πανδημία ενώ πριν λίγες ημέρες  υπολόγιζε τα θύματα σε 60 με 70 χιλιάδες.
«Θεωρούμε πως θα έχουμε εμβόλιο ως το τέλος αυτής της χρονιάς.
Οι γιατροί θα πουν: δεν θα έπρεπε να το λέτε αυτό.
Λέω αυτό που νομίζω.
Πιέζουμε πολύ δυνατά (...) πολλοί όμιλοι (της φαρμακευτικής βιομηχανίας) είναι, νομίζω, πολύ κοντά στο να αναπτύξουν εμβόλιο» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος ερωτηθείς για το ποια θα ήταν η αντίδρασή του αν κάποια χώρα ανέπτυσσε εμβόλιο πριν από τις ΗΠΑ υποστήριξε ότι είναι κάτι που δεν τον ενδιαφέρει.
«Θέλω απλά να έχουμε εμβόλιο που να φέρνει αποτέλεσμα έναντι του SARS-CoV-2» υπογράμμισε ο Trump, τονίζοντας πως θέλει κατά τρόπο συνετό και το γρηγορότερο δυνατό να ανοίξει την οικονομική δραστηριότητα στις  ΗΠΑ
«Το 2021 θα είναι απίστευτο» είπε ο Trump, ο οποίος υπεραμύνθηκε των αποφάσεων που έλαβε αφότου ξέσπασε η πανδημία, τονίζοντας πως «νομίζω πως σώσαμε εκατομμύρια ζωές».
Image
Ιταλία: Από χθες 4/5 η β' φάση – Οι κλάδοι που επαναλειτουργούν - Στους 29.079 οι νεκροί από κορωνοϊό, 211.938 ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 211.938, οι νεκροί έφτασαν τους 29.079, παράλληλα, 82.879 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο (4/5), έχασαν την ζωή τους 195 άνθρωποι και καταγράφηκαν 1.221 νέα κρούσματα, 1.479 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 16.823 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο, ενώ για 81.678 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρουσιάζει μείωση, με 168 λιγότερα κρούσματα, όμως αυξάνεται, ο αριθμός των νεκρών.
Έχασαν την ζωή τους 21 περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με τις 3/5.
Οι δε ιαθέντες είναι 515 λιγότεροι σε σχέση με χθες, και οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για 31η ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι συνολικές εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των ιταλικών αρχών οι θάνατοι, τον περασμένο Μάρτιο διπλασιάστηκαν σε 38 νομαρχίες της χώρας, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019. Πανιταλικά, κατά μέσο όρο οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 49,4%.
Ενώ, όμως, στο Μπέργκαμο καταγράφηκε πρωτοφανής αύξηση του 568%, στην Ρώμη, πάντα τον μήνα Μάρτιο, είχαμε μείωση του 8%.
Στη «δεύτερη φάση», με μερική επιστροφή στην καθημερινότητα, μπαίνει από χθες Δευτέρα 4/5 η Ιταλία, καθώς θα «ξανασηκώσουν ρολά» ο οικοδομικός τομέας, η βιομηχανία της μόδας και των αυτοκινήτων και η επιπλοποιεία.
Επιπλέον, τα καφέ και τα εστιατόρια θα μπορούν να δίνουν στους πελάτες έτοιμο φαγητό και ροφήματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταναλώνονται μόνο στο σπίτι.
Σημειώνεται ότι η επιστροφή στην πλήρη λειτουργία τους θα γίνει την 1η Ιουνίου, χωρίς να αποκλείεται σε περιοχές της χώρας που έχουν περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων (κυρίως στον Νότο) το σύνολο των καταστημάτων να επαναλειτουργήσει νωρίτερα απ΄ ότι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης της Ρώμης.
Από χθες 4/5 στα επαγγελματικά τους καθήκοντα θα επιστρέψουν περίπου 4,4 εκατομμύρια πολίτες.
Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η υπεύθυνη δήλωση, την οποία οι πολίτες της χώρας πρέπει να υπογράφουν σε κάθε αστυνομικό έλεγχο.
Πλέον, οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από την οικίας του για να πηγαίνουν στην δουλειά, για λόγους υγείας, για έκτακτες και σοβαρές ανάγκες, αλλά και για να επισκέπτονται ανθρώπους με τους οποίους διατηρούν «μόνιμη αισθηματική σχέση», καθώς αποσαφηνίσθηκε ότι θα επιτρέπεται η συνάντηση με συζύγους, συντρόφους, συγγενείς μέχρι και έκτου βαθμού, αρραβωνιαστικές και αρραβωνιαστικούς, όχι όμως με φίλους.
Πάντως, έκκληση απευθύνει η ιταλική κυβέρνηση όποιοι μπορούν να συνεχίσουν την τήλε-εργασία, να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και εάν είναι εφικτό να μετακινούνται με τα πόδια, ποδήλατο ή και με πατίνι.

Βρετανία: Σταδιακή άρση του lockdown εντός της εβδομάδας – 3η σε θανάτους παγκοσμίως - Υπό δοκιμή στη νήσο Γουάιτ η εφαρμογή ιχνηλάτησης του κορωνοϊού - Στους 288 οι νέοι θάνατοι

Το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο την 1η Ιουνίου μελετά η κυβέρνηση Johnson με το Βρετανό πρωθυπουργό να ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» για την άρση των μέτρων περιορισμού σε διάγγελμά του προς το έθνος την ερχόμενη Κυριακή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η βρετανική κυβέρνηση θα αρχίσει να χαλαρώνει κάποιους από τους περιορισμούς εντός της εβδομάδας, ενθαρρύνοντας την επανέναρξη της δραστηριότητας στον τομέα των κατασκευών, επιτρέποντας στους πολίτες να βγαίνουν έξω, αλλά προτρέποντας τους να καλύπτουν τα πρόσωπά τους όταν χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σημειώνεται πως η Μ. Βρετανία είναι τρίτη σε θανάτους παγκοσμίως.
Αυτή την εβδομάδα μπαίνει σε δοκιμή η εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών του NHS, η οποία θα λάβει χώρα στη νήσο Γουάιτ (στις νότιες ακτές της Αγγλίας), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Matt Hancock, στην ενημέρωση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, κατά την οποία παρουσίασε στοιχεία για τα διαγνωστικά τέστ και τον εντοπισμό του ιού.
Ο υπουργός απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της βρετανικής νήσου να εγκαταστήσουν την εφαρμογή και να συμμετέχουν στην δοκιμαστική εφαρμογή της, καθώς όσοι περισσότεροι την χρησιμοποιήσουν τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα οι χρήστες θα προστατεύουν τον εαυτό τους και την υπόλοιπη κοινότητα. Διευκρίνισε πάντως, ότι η δοκιμαστική περίοδος της εφαρμογής στο νησί Γουάιτ δεν σημαίνει ότι θα καταργηθεί το μέτρο της κοινωνικής απόστασης εκεί.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι η εφαρμογή είναι σεδιασμένη ώστε να προστατεύει την ιδιωτικότητα και έχει την επικύρωση του εθνικού κέντρου κυβερνοασφάλειας.
Όπως είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες, μετά την δοκιμαστική και επιτυχή λειτουργία σε έναν περιορισμένο γεωγραφικά χώρο, η εφαρμογή θα τεθεί σε λειτουργία και στην υπόλοιπη χώρα, για την οποία θα χρειαστεί να εργαστούν περίπου 18.000 άτομα.
Ο Hancock επανέλαβε ότι τα σχέδια για τα διαγνωστικά τεστ και την ιχνηλάτηση δεν έχουν μοναδικό στόχο να σταθεροποιήσουν την καμπύλη, αλλά να την κρατήσουν όσο το δυνατό χαμηλότερα όπως επίσης και τον δείκτη αναπαραγωγής του ιού (κάτω από το όριο του 1).

Η ελπίδα επιστρέφει στην Ισπανία

Αισιόδοξα είναι τα νέα δεδομένα της πανδημίας του κορωνοϊό για την Ισπανία η οποία ανέφερε 164 θανάτους το τελευταίο 24ωρο, την χαμηλότερη ημερήσια αύξηση που έχει αναφερθεί από τη 18η Μαρτίου.
Όπως όλα δείχνουν η χώρα βρίσκεται σε καθοδική πορεία την ώρα που ο συνολικός αριθμός των θανάτων έχει φτάσει ήδη τους 25.428.
Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ανέρχονται σε 545, επί συνόλου 218.011 περιστατικών, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Γερμανία: Μεγάλη μείωση θυμάτων και κρουσμάτων από τον κορωνοϊό – Στους 6.692 οι νεκροί

Μείωση καταγράφουν οι θάνατοι και τα κρούσματα από την επιδημία του κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, 4/5.
Το Ινστιτούτο Robert Koch ανακοίνωσε πως σε 43 ανήλθε ο αριθμός των θανάτων στη Γερμανία το τελευταίο 24ωρο με το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται σε 6.692.
Ο αριθμός των θυμάτων κατέγραψε μείωση για τρίτη συνεχόμενη ημέρα — ανερχόταν σε 74 την Κυριακή 3/5 και σε 94 το Σάββατο 2/5 — ενώ είναι πάνω από 4,5 φορές χαμηλότερος από αυτόν που καταγράφηκε την περασμένη Παρασκευή 1/5 (193).
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων μόλυνσης το τελευταίο 24ωρο ανήλθε σε 679 με το σύνολο να υπολογίζεται στα 163.175.
Τα κρούσματα μειώνονται σε σύγκριση με την Κυριακή και το Σάββατο (793 και 945 αντίστοιχα), ενώ είναι σχεδόν 2,5 φορές λιγότερα από εκείνα που καταγράφονταν την Παρασκευή (1.639).

Γαλλία: Στους 25.201 οι νεκροί από κορωνοϊό

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει έχοντας διαγνωστεί με τον νέο κορωνοϊό στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 306 τις τελευταίες 24 ώρες (4/5) φτάνοντας συνολικά τους 25.201, στον υψηλότερο ημερήσιο ρυθμό αύξησης τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας τόνισε ότι ο αριθμός των ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώθηκε σε 3.696 από 3.819 χθες, σε πτώση για 26η συνεχόμενη ημέρα.
Ο αριθμός των νοσηλειών με τον ιό μειώθηκε και πάλι σε 25.548, συνεχίζοντας επίσης μια αδιάκοπη πτώση για σχεδόν τρεις εβδομάδες.
 Ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε στη Γαλλία από τα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη
Ο νέος κορωνοϊός είχε ήδη φτάσει στη Γαλλία από τα τέλη Δεκεμβρίου, όπως υποστηρίζει μια νέα μελέτη.
Δεν θα προκαλούσε έκπληξη κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους ειδικούς που υποπτεύονταν ότι ο ιός κυκλοφορούσε στη χώρα πολύ προτού να εντοπιστούν επισήμως τα πρώτα κρούσματα, στα τέλη Ιανουαρίου.
Τα τρία πρώτα κρούσματα της ασθένειας καταγράφηκαν στις 24 Ιανουαρίου: ήταν ένα ζευγάρι 30χρονων Κινέζων από την πόλη Ουχάν (την πρώτη εστία της Covid-19) και ένας κάτοικος του Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία, που επέστρεψε από ταξίδι στην Κίνα.
Όμως ο καθηγητής Ιβ Κοέν, ο επικεφαλής του τμήματος εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία Αβισέν και Ζαν-Βερντιέ ον Σεν-Σεν-Ντενί, στην περιοχή του Παρισιού, έκανε λόγο την Κυριακή για ένα θετικό κρούσμα στις 27 Δεκεμβρίου.
«Ξαναβγάλαμε όλους τους φακέλους των ασθενών που νοσηλεύτηκαν στην εντατική στο Ζαν-Βερντιέ και το Αβισέν από τις 2 Δεκεμβρίου μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, οι οποίοι έπασχαν από πνευμονία αλλά είχαν αρνητικό μοριακό τεστ PCR», εξήγησε αναφερόμενος στις εξετάσεις που είχαν γίνει τότε για να εξακριβωθεί αν οι άνθρωποι αυτοί είχαν προσβληθεί από γρίπη ή από κάποιον άλλον κορονοϊό, όχι όμως και από τον SARS-CoV-2, αφού τότε ήταν ακόμη άγνωστος.
Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, τα δείγματα που είχαν ληφθεί και είχαν καταψυχθεί, ελέγχθηκαν για τον νέο κορονοϊό.
«Από τους 14 ασθενείς, ένας ήταν θετικός», είπε ο καθηγητής.
Πρόκειται για έναν άνδρα 42 ετών, ο οποίος υποβλήθηκε στην εξέταση στις 27 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Antimicrobial Agents.
Είναι η απόδειξη ότι «η Covid-19 εξαπλωνόταν ήδη στη Γαλλία στα τέλη Δεκεμβρίου 2019, έναν μήνα πριν από τα πρώτα επίσημα κρούσματα», υποστηρίζουν οι συγγραφείς.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Κοέν, μια υπόθεση είναι ότι ο άνδρας αυτός μολύνθηκε από τη σύζυγό του, η οποία όμως ήταν ασυμπτωματική.

Άρση lockdown σε πολλές χώρες – Που και πότε

Η Ευρώπη επιπεδώνει σταδιακά την επιδημική καμπύλη του κορωνοϊού, ελπίζοντας πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Στην Ελβετία, ξεκίνησε από την Δευτέρα  27/4 η πρώτη φάση της χαλάρωσης των περιορισμών, με την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, των ανθοπωλείων και των καταστημάτων με είδη κήπου, ενώ στη Σουηδία ανοιχτά είναι τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι καταναλωτές μπορούν να πηγαίνουν στα καταστήματα και τα παιδιά να κάνουν υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.
Στην Αυστρία, όπου το lockdown έληξε στις 30/4, επιτρέπεται η συγκέντρωση έως και 10 ατόμων σε δημόσιο χώρο ενώ από τις 15/5 θα ανοίξουν τα εστιατόρια και από τις 18/5 θα ανοίξουν σχολεία και γυμνάσια, στο Βέλγιο στις 4/5 θα ανοίξουν τα καταστήματα υφασμάτων, στις 11/5 τα καταστήματα και από τις 18/5 τα σχολεία ενώ στην Ολλανδία από τις 11/5 θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, σε μια πρώτη χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν από τις 15 Μαρτίου.
Στην Κύπρο, στις 4 Μαΐου αναμένεται η πρώτη από τις 4 φάσεις για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά την οποία αναμένεται να αυξηθούν οι επιτρεπόμενες μετακινήσεις των πολιτών, να ανοίξουν μικρά υπαίθρια εργοτάξια και καταστήματα λιανικού εμπορίου, όπως  και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στην Τσεχία, ήδη έχει αρθεί η απαγόρευση των ελεύθερων μετακινήσεων και πλέον οι πολίτες μπορούν να συγκεντρώνονται υπαιθρίως σε ομάδες μέχρι δέκα ανθρώπων, να βγαίνουν ελεύθερα από το σπίτι τους, τηρώντας όμως  τους  κανόνες κοινωνικής απόστασης και την χρήση μάσκας, ενώ η Πολωνία, στις 4 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει και πάλι τους υπαίθριους χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων και στα τέλη Μαΐου να επιτρέψει τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων της κορυφαίας κατηγορίας.
Στην Ουγγαρία, στις αρχές Μαΐου η κυβέρνησή του Orban σχεδιάζει να αντικαταστήσει την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, που ισχύει χθες , με μια πιο προσαρμοσμένη στα δεδομένα εκδοχή του lockdown, ενώ στην Πορτογαλία η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αίρεται από τις 3 Μαΐου, αλλά το άνοιγμα της οικονομίας θα γίνει με αργούς ρυθμούς ανά 15 ημέρες.
Μετά τις 15 Μαΐου η Ρουμανία θα άρει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, υπό προϋποθέσεις σχετικά με την αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας και την αποφυγή συνωστισμού, ενώ στη Σερβία από τις 27/4 επιτράπηκε η λειτουργία των κομμωτηρίων και των γυμναστηρίων.
Επιπλέον, η Βουλγαρία προγραμματίζει να άρει την Τετάρτη (6/5) την απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών της, εκτός των τοπικών κοινοτήτων τους.
Η Νότια Κορέα από τις 6 Μαΐου προχωρά σε περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων κοινωνικής απόστασης, επιτρέποντας τη σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.

Κίνα: Κανείς θάνατος και μόλις 3 κρούσματα από τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο

Κανείς θάνατος και μόλις 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέφεραν το τελευταίο 24ωρο, 4/5 οι κινεζικές Αρχές.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή 3/5 δεν της αναφέρθηκε κανένα νέο κρούσμα μετάδοσης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα και ότι εντοπίστηκαν 3 κρούσματα μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν από το εξωτερικό στην ηπειρωτική Κίνα.
Την προηγουμένη, είχε κάνει λόγο για δύο κρούσματα.
Δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας κατέγραψε 13 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού, από 1 την προηγουμένη.
Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό ανήλθε έτσι σε 82.880, ενώ το σύνολο των θυμάτων της COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα παρέμεινε αμετάβλητος στα 4.633, πάντα κατά τον επίσημο απολογισμό των αρχών.

Ιαπωνία: Προς παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω κορωνοϊού έως τις 31/5

Την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού έως τα τέλη Μαΐου αναμένεται ανακοινώσει χθες 4/5 ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe.
Σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, ο Abe θα ανακοινώσει την απόφαση του για την παράταση της έκτακτης κατάστασης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Πάντως, την πρόθεση της ιαπωνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομίας ενώ την απόφαση αυτή αναμένεται να επικυρώσει και το ιαπωνικό Κοινοβούλιο.
Επιπλέον, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση του Abe να χαλαρώσει κάποια μέτρα που πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα, επιτρέποντας να επαναλειτουργήσουν επιχειρήσεις όταν ο κίνδυνος μόλυνσης θεωρείται χαμηλός, ακόμη και σε περιοχές που έχουν υποστεί βαριά πλήγματα από την πανδημία.
Σημειώνεται ότι το κοινοβούλιο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα συμπληρωματικό προϋπολογισμό που περιλαμβάνει ένα πακέτο δημόσιων δαπανών ύψους-ρεκόρ, 1,1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, για την τόνωση της οικονομίας.

Πράσινο φως για το Remdesivir και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Το φάρμακο Remdesivir, που προορίζεται για τη θεραπεία κρουσμάτων του κορωνοϊού, ενέκρινε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Μάλιστα, διά στόματος των επικεφαλής του τη Δευτέρα 4 Μαΐου, θα υπάρξουν συνομιλίες ανάμεσα σε στελέχη του Οργανισμού, της φαρμακευτικής Gilead και των ΗΠΑ για το πώς θα μπορεί το φάρμακο να διατεθεί σε περιπτώσεις που κρίνονται επείγουσες.
Ο ΠΟΥ χαιρετίζει τα πρόσφατα δεδομένα της κλινικής δοκιμής που διεξήγαγε η αμερικανική κυβέρνηση, τα οποία δείχνουν ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό σε ό,τι αφορά τη μείωση των χρόνων ανάρρωσης για ασθενείς με Covid-19, δήλωσε ο δρ Mike Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου την έδρα του οργανισμού, στη Γενεύη.

«Το Remdesivir είναι ένα φάρμακο πιθανότατα άχρηστο»

Οι αγορές ενθουσιάστηκαν ίσως βιαστικά για μια μελέτη  σχετικά με ένα φάρμακο της Gilead Sciences, που βοηθά τους ασθενείς με κορωνοϊό να αναρρώσουν ταχύτερα.
Όμως το μόνο που αποκαλύφθηκε κατά τις δοκιμές ήταν το εξής: το remdesivir δεν είναι η θαυματουργή θεραπεία που θα μας βγάλει όλους από την καραντίνα
Ακόμη χειρότερα, όπως γράφει το Bloomberg, η δοκιμή του που έσπευσε να πάρει γρήγορη έγκριση από την FDA (Οργανισμός ασφάλειας φαρμάκων και τροφίμων στις ΗΠΑ), χωρίς την ύπαρξη απαραίτητων πληροφοριών για το είδος των ασθενών που βοηθά ή επιβαρύνει, στερεί από τους γιατρούς τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν καλύτερα τέτοιου είδους ιούς.
Όλα αυτά εγείρουν σημαντικό αριθμό ερωτημάτων και ο καθηγητής χειρουργικής Mark Hoofnagle προειδοποιεί: «Λυπάμαι πραγματικά που λέω, αλλά το remdesivir είναι μάλλον άχρηστο».
Ο ίδιος εξηγεί ότι, η επίδραση του φαρμάκου σε έναν ασθενή είναι χαμηλή και δεν βελτιώνει τη θνησιμότητα.
Δυστυχώς, τα αντιιικά συστατικά του δεν λειτουργούν επαρκώς σε οξεία νόσο.
«Αυτό έχει να κάνει με τον μηχανισμό δράσης τους και την απόκριση του ξενιστή», σημειώνει.
Τα αντιιικά στοχεύουν συνήθως κάποια πτυχή του μηχανισμού μετάδοσης του ιού.
Το remdesivir είναι ένα έξυπνο φάρμακο που αναστέλλει ένα βασικό κομμάτι ιών RNA που δεν έχουν τα θηλαστικά και καθυστερεί την εξάπλωση του ιού.
Δυστυχώς, τη στιγμή που κάποιος έχει συμπτώματα, συνήθως έχει ήδη υψηλό  ικό φορτίο.
Έτσι, όταν χορηγείται ένα αντιικό φάρμακο σε κάποιον που είναι ήδη άρρωστος, η ζημιά από τον ιό μεγιστοποιείται.
Ευτυχώς, οι ανεπιθύμητες ενέργειες του remdesivir δεν φαίνονται να είναι σοβαρές και το μόνο που κληροδοτεί σε ασθενείς είναι μερικά εξανθήματα και τίποτα απειλητικό για τη ζωή.
Δεν είναι μόνο ο Αμερικανός επιστήμονας που μιλά αρνητικά για το συγκεκριμένο φάρμακο.
Πολλοί συνάδελφοί του ανά τον κόσμο, επισημαίνουν  ότι,  πρόκειται μάλλον για ένα φάρμακο, που δεν μειώνει καθόλου τους θανάτους και την βαριά έκταση της νόσου.
Μάλιστα αποδίδουν τον όλο θόρυβο πιθανότατα σε οικονομικούς λόγους και όχι πραγματικούς ή επιστημονικούς.

Ο FDA ενέκρινε το Remdesivir για επείγουσα χρήση

To φάρμακο κατά του κορωνοϊού Remdesivir εγκρίθηκε από τον FDA, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump
Το πολλά υποσχόμενο φάρμακο της εταιρείας Gilead κατά του κορωνοϊού, Remdesivir, έλαβε έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump.
Πιο συγκεκριμένα, το αντιιικό φάρμακο της Gilead Sciences Inc. εγκρίθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για επείγουσα χρήση σε ασθενείς Covid-19, δήλωσε ο Πρόεδρος Donald Trump σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή 1 Μαΐου.
«Το φάρμακο Remdesivir έδωσε θετικά δείγματα, καθώς βοήθησε ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονταν να ανακάμψουν γρήγορα.
Έτσι, ο FDA ενέκρινε το φάρμακο για έκτακτα περιστατικά, περιορίζοντας τη γραφειοκρατική διαδικασία.

Bill Gates: Υπάρχουν 8 πολλά υποσχόμενα εμβόλια, ένα θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο

Περίπου 8 με 10 εμβόλια παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να είναι πολύ αποτελεσματικά απέναντι στον κορωνοϊό, ενώ ένα από αυτά θα είναι έτοιμο μέχρι τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές του 2021, υποστηρίζει ο ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates.
Να επισημανθεί ότι περίπου 100 ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο διεξάγουν έρευνες για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά της πανδημίας.
Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft έχει διαθέσει εκατομμύρια δολάρια, μέσω του ιδρύματος Bill & Melinda Gates Foundation, για τη δημιουργία ενός εμβολίου.
Μάλιστα, το ίδρυμα μέχρι στιγμής έχει δεσμεύσει 250 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Gates ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο οργανισμός σχεδιάζει να διαθέσει όλους του πόρους που έχει στη διάθεσή του για την αντιμετώπιση της νόσου.
Την Πέμπτη 30 Απριλίου, ο Bill Gates ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του blog ότι ένα εμβόλιο κανονικά χρειάζεται περί τους 18 μήνες για να αναπτυχθεί.
Ωστόσο, μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει από εννέα μήνες έως δύο χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης