Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pompeo: Πολλά στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός ξεκίνησε από κινεζικό εργαστήριο

Pompeo: Πολλά στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός ξεκίνησε από κινεζικό εργαστήριο
Το Πεκίνο αρνήθηκε να επιτρέψει την πρόσβαση σε επιστήμονες από όλο τον κόσμο για να διαπιστώσουν τι συνέβη, σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών
Ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo δήλωσε την Κυριακή (3/5/2020) ότι διαθέτει «μεγάλο αριθμό στοιχείων» που καταδεικνύουν ότι, η πανδημία κορωνοϊού ξεκίνησε σε εργαστήριο στη Wuhan της Κίνας.
Σημείωσε μάλιστα πως το Πεκίνο αρνήθηκε να επιτρέψει την πρόσβαση σε επιστήμονες από όλο τον κόσμο για να διαπιστώσουν τι συνέβη. 
«Μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία πως ο ιός προήλθε από αυτό το εργαστήριο στη Wuhan», δήλωσε ο Pompeo στο ABC.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε έναν κόσμο εκτεθειμένο σε ιούς ως αποτέλεσμα αποτυχίας σε ένα κινεζικό εργαστήριο», συνέχισε σε καυστικό ύφος.
Ο Pompeo επικαλείται μάλιστα σχετική έκθεση για να τονίσει, πως ο ιός είναι ανθρωπογενής ή έχει υποστεί μετάλλαξη.
Η προέλευση του  ιού έχει εντείνει τις εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump κατηγορεί ανοιχτά το Πεκίνο για τη διασπορά του ιού.
Έχω όλες τις πληροφορίες στη διάθεσή μου που το επιβεβαιώνουν, είπε ο Pompeo, που απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα, εάν η κινεζική ηγεσία σκόπιμα διέσπειρε τον ιό. 
«Η Κίνα συμπεριφέρθηκε όπως τα αυταρχικά καθεστώτα, προσπάθησε να συγκαλύψει, να κρύψει και να προκαλέσει σύγχυση», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
«Χρησιμοποίησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως εργαλείο για να κάνει το ίδιο», υπογράμμισε.
Ο Pompeo σημείωσε ότι η Κίνα συνέχισε να εμποδίζει την πρόσβαση εμπειρογνωμόνων υγείας από τον ΠΟΥ, καθώς και των Αμερικανών επιστημόνων, από το να έχουν πρόσβαση σε δείγματα του ιού που απαιτούνται για μελέτη.
«Αυτή είναι μια συνεχής απειλή, μια συνεχιζόμενη πανδημία», δήλωσε ο Pompeo.
«Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα συνεχίζει να εμποδίζει την πρόσβαση στον Δυτικό κόσμο, τους καλύτερους επιστήμονες του κόσμου, για να καταλάβουμε ακριβώς τι συνέβη», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Οι αμερικανικές αρχές έχουν στοχοποιήσει το εργαστήριο P4 στο Ινστιτούτο ιολογίας στη Wuhan, που φαίνεται στην κάτωθι αεροφωτογραφία.
 
An aerial view shows the P4 laboratory at the Wuhan Institute of Virology in Wuhan.

Η απάντηση της Κίνας στον Pompeo

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η απάντηση της κινεζικής πλευράς στους ισχυρισμούς του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo περί «πλήθους αποδεικτικών στοιχείων που επιβεβαιώνουν ότι, η Covid -19 ξεκίνησε από εργαστήριο στην πόλη Wuhan.
Ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού  Κόμματος Κίνας και αρχισυντάκτης της κρατικής εφημερίδας Global Times, Hu Xijin, απαντώντας στον Pompeo τον κάλεσε να παρουσιάσει τα στοιχεία αυτά.
Με το να ζητεί η αμερικανική κυβέρνηση  να διερευνήσει το εργαστήριο στη Wuhan προσπαθεί να δημιουργεί συνεχείς εντάσεις προκειμένου να ξεγελάσει τον αμερικανικό λαό, δήλωσε ο Κινέζος αξιωματούχος.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης