Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι προσδοκίες για το φάρμακο remdesivir για τον κορωνοϊό έδωσαν ώθηση στις αγορές - Κέρδη +2,66% ο S&P 500, o DAX +2,89%

Οι προσδοκίες για το φάρμακο remdesivir για τον κορωνοϊό έδωσαν ώθηση στις αγορές - Κέρδη +2,66% ο S&P 500, o DAX +2,89%
Tα νέα από την ύπαρξη φαρμάκου με αποτελέσματα κατά του κορωνοιού δίνει ώθηση στα χρηματιστήρια
Ώθηση στις διεθνείς αγορές έδωσε σήμερα (29/4) η ανακοίνωση της Gilead για την επιτυχημένη κλινική δοκιμή του φαρμάκου remdesivir στη θεραπεία της νόσου COVID - 19.
Το πειραματικό φάρμακο βοήθησε να βελτιωθούν τα συμπτώματα σε ασθενείες με COVID-19 που το έλαβαν νωρίς, αντί για αργότερα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.
Σε μελέτη της εταιρείας, το 62% των ασθενών που τους χορηγήθηκε νωρίς το φάρμακο έλαβαν εξιτήριο σε σύγκριση με 49% που τους χορηγήθηκε αργότερα, ανακοίνωσε η εταιρεία.
Στο ιστορικό χαμηλό του 0% με 0,25% διατήρησε το εύρος επιτοκίων η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειται από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC), εν μέσω άνευ προηγουμένου αβεβαιότητας από την πανδημία του κορωνοϊού και αναμενόμενης ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το πλήγμα στη δημόσια υγεία και την οικονομία από την πανδημία είναι «τεράστιο».
«Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει όλο το φάσμα των εργαλείων της για να στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ σε αυτήν την δύσκολη περίοδο, προωθώντας έτσι τους στόχους της μέγιστης απασχόλησης και σταθερότητας των τιμών.
Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος επιτοκίων στο 0% με 0,25%.
Η Επιτροπή αναμένει να διατηρήσει αυτό το εύρος στόχων έως ότου είναι πεπεισμένη ότι η οικονομία έχει ξεπεράσει τα πρόσφατα γεγονότα και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της μέγιστης απασχόλησης και σταθερότητας των τιμών.
Για να υποστηρίξει τη ροή πίστωσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει τίτλους του Δημοσίου και μετοχές στα ποσά που απαιτούνται για την υποστήριξη της ομαλής λειτουργίας της αγοράς, προωθώντας έτσι την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε ευρύτερες χρηματοοικονομικές συνθήκες».
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) των ΗΠΑ ενδέχεται να χρειάζεται να πράξει περισσότερα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού, ανέφερε ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, στον απόηχο της διήμερης συνεδρίασης της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC).
Αφού δεσμεύθηκε ότι η Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει «το πλήρες φάσμα των εργαλείων της», ο κορυφαίος τραπεζίτης εκτίμησε ότι η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες πιθανότατα θα φθάσει σε διψήφιο ποσοστό προσεχώς, ενώ αναμένει ακόμη μεγαλύτερη πτώση στη μεταποίηση για τον Απρίλιο 2020.
«Η οικονομική δραστηριότητα θα σημειώσει πρωτοφανή πτώση το δεύτερο τρίμηνο. 
Τα επιτόκια βρίσκονται στο επίπεδο που πρέπει να είναι», σχολίασε.
Από τις αρχές του Μαρτίου, όταν η κρίση άρχισε να γίνεται αισθητή στις ΗΠΑ, η Fed προχώρησε σε διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων της μέχρι να φτάσουν ουσιαστικά στο μηδέν, ενώ αύξησε σε επίπεδα ρεκόρ τις αγορές περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποιεί.
Αύριο θα συνεδριάσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η επενδυτική προσοχή στρέφεται παράλληλα στα πρώτα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το α’ τρίμηνο τα οποία έδειξαν ότι η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για πτώση του ΑΕΠ κατά 3,5%. 
Επίσης, τα εταιρικά αποτελέσματα βρίσκονται στο επίκεντρο, με τις Microsoft, Alphabet και Amazon να πρωταγωνιστούν.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το μπαράζ το αποτελεσμάτων τριμήνου και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Η μητρική της Google, Alphabet Inc. ανακοίνωσε χθες το βράδυ αύξηση κερδών για το α' τρίμηνο του έτους, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street.
 
O δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +2,19% στις 24.629 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη +2,66% στις 2.939 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο +3,57% στις 8.914 μονάδες. 
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, υποχώρησε στις 31,42  μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε +2,89% στις 11.107 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο +2,21% στις 18.067 μονάδες.
Image
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-04-29.png?itok=N95XaT4E
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας χειρότερη του αναμενομένου ήταν η συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ το α' 3μηνο του 2020, αφού διαμορφώθηκε στο 4,8%, από 3,5% που ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με έρευνα του Dow Jones.
Σύμφωνα με την πρώτη αντίδραση των αναλυτών, τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου αποτυπώνουν τη βαθιά ζημιά που προκάλεσε η κρίση του κορωνοϊού στην οικονομία των ΗΠΑ.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/GDP%20crash_0.jpg?itok=t01_7cZB
Μάλιστα, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά μετά το -1,1% το πρώτο τρίμηνο του 2014 και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό μετά το -8,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2008, ήτοι στη μεγάλη οικονομική κρίση.
Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν ήδη τις ΗΠΑ σε ύφεση παρόλο που ο τεχνικός ορισμός είναι γενικά δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.
Το τέταρτο τρίμηνο του 2019 η αμερικανική οικονομία σημείωσε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1%.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/GDP%20components.jpg?itok=_m8_Aukk
Αυτή η άποψη οφείλεται κυρίως στο ότι τα μεγέθη του πρώτου τριμήνου περιλαμβάνουν μόνο λίγες εβδομάδες από το οικονομικό lockdown που προκλήθηκε από την κρίση του κορωνοϊού, και ακόμη και σε αυτό πιθανώς να υποτιμούν την πραγματική ζημιά.
Όταν το Υπουργείο Εμπορίου κάνει τις αναθεωρήσεις του στην αρχική ανάγνωση του ΑΕΠ, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να δείξει επιπλέον μείωση περίπου 3 έως 4 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με εκτίμηση της Goldman Sachs.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-04-29%20%281%29.jpg?itok=qzq-Xl94
Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, για παράδειγμα, η πρώτη εκτίμηση για το 4ο τρίμηνο του 2008 ήταν πτώση 3,8%, η οποία υπερδιπλασιάστηκε τη στιγμή που η κυβέρνηση πέρασε όλους τους αριθμούς.
Ένα ζήτημα είναι ότι με τις περισσότερες επιχειρήσεις κλειστές - η Citigroup εκτιμά ότι το 95% του ΑΕΠ υπόκειται σε παραγγελίες στο σπίτι - ήταν δύσκολο να ληφθούν ακριβείς αριθμοί σχετικά με την κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών.
«Πιστεύουμε ότι η οικονομική πραγματικότητα κατά τη διάρκεια του τριμήνου ήταν ακόμη χειρότερη», δήλωσε ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, Spencer Hill.
«Μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες αναθεωρήσεις στα δεδομένα ανάπτυξης είναι συχνές σε ύφεση και άλλες περιόδους υψηλής οικονομικής αστάθειας».
Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες λιανικών πωλήσεων και διαρκών αγαθών για τον Μάρτιο που δεν ήταν τόσο άσχημες.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας σημαντική άνοδο κατέγραψαν τα κέρδη της General Electric για το πρώτο τρίμηνο του 2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα (29/4) ο αμερικανικός πολυεθνικός όμιλος, ο οποίος ωστόσο απέσυρε τις εκτιμήσεις του για το σύνολο του έτους, λόγω των συνθηκών που επικρατούν γύρω από τον κορωνοϊό.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη του αμερικανικού κολοσσού ενισχύθηκαν κατά +75% σε ετήσια βάση, στα 6,16 δισ. δολ. (0,7 δολ. ανά μετοχή), έναντι 3,55 δισ. δολ. (0,4 δολ. ανά μετοχή) το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Παράλληλα, τα συνολικά έσοδα της General Electric κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -8% στα 20,52 δισ. δολ. την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν περαιτέρω πτώση των εσόδων, στα 20,38 δισ. δολ.
Σύμφωνα με τη General Electric, η πτώση που σημειώθηκε στα έσοδα από τις επιχειρήσεις ενέργειας και αεροναυπηγικής αντισταθμίστηκε από την άνοδο που σημειώθηκε στις επιχειρήσεις υγειονομικής περίθαλψης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Παράλληλα, ο αμερικανικός πολυεθνικός όμιλος απέσυρε τις εκτιμήσεις του για τα αποτελέσματα που αφορούν το σύνολο του 2020, καθώς δεν είναι σε θέση να προβλέψει «με εύλογη ακρίβεια την πλήρη διάρκεια, το μέγεθος και τον ρυθμό ανάκαμψης στις αγορές, τις λειτουργίες και τις αλυσίδες εφοδιασμού».
«Ο αντίκτυπος από τον COVID-19 αποτέλεσε πρόκληση για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, κυρίως στον τομέα της αεροναυπηγικής, όπου σημειώθηκε δραματική μείωση στην εμπορική αεροδιαστημική, καθώς ο ιός εξαπλώθηκε παγκοσμίως τον Μάρτιο», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Henry Lawrence Culp Jr., μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Πτώση κατέγραψαν τα κέρδη της Standard Chartered για το πρώτο τρίμηνο του 2020, παρά την αύξηση που σημειώθηκε στα έσοδα της βρετανικής τράπεζας, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε σε σημαντική άνοδο των πιστωτικών απομειώσεων.
Ειδικότερα, τα υποκείμενα προ φόρων κέρδη της βρετανικής τράπεζας υποχώρησαν κατά -12% σε ετήσια βάση, στα 1,22 δισ. δολ. καθώς οι πιστωτικές απωμειώσεις κατέγραψαν «άλμα» σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019, στα 962 εκατ. δολ.
Παράλληλα, τα λειτουργικά κέρδη της Standard Chartered κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +13% στα 4,33 δισ. δολ. λόγω ισχυρής απόδοσης στις επιχειρήσεις χρηματοοικονομικών αγορών της τράπεζας.
Όσον αφορά τα καθαρά έσοδα από τόκους, σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -4,2% στα 1,84 δισ. δολ. ενώ το καθαρό περιθώριο επιτοκίου υποχώρησε κατά 0,14 ποσοστιαίες μονάδες, στο 1,52%.
Για το 2020, η Standard Chartered αναμένει ότι η συντονισμένη μείωση επιτοκίων από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα και από τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως θα περιορίσει επιπλέον τα έσοδα κατά 600 εκατ. δολ.
«Τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Standard Chartered εμφανίζουν ισχυρή επιτυχία καθώς εξελίσσεται ο αντίκτυπος του COVID-19», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Bill Winters, προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε να δείξουμε κάθε μέρα ότι είμαστε εδώ για καλό, ως άτομα και ως σύνολο, και είμαι περήφανος για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν αυτή την πρόκληση οι 91.000 συνάδελφοί μου σε όλο τον κόσμο».
«Ανάμεσα στις πολλές πρωτοβουλίες υποστήριξης που αναπτύσσονται στις 59 αγορές μας, έχουμε ξεκινήσει ένα παγκόσμιο ταμείο ύψους 50 εκατ. δολ. με δωρεές από τους συναδέλφους και την τράπεζα, για παροχή βοήθειας σε όσους έχουν πληγεί από τον COVID-19 και για σχετικές οικονομικές επιτπώσεις», ανέφερε ο κ. Winters, ο οποίος διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται να σταματήσουμε και θα συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε πρακτικούς και αποτελεσματικούς τρόπους ώστε να κάνουμε τη διαφορά».
Κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων ανακοίνωσε για το α’ τρίμηνο η AstraZeneca, ενώ επιβεβαίωσε το outlook για το 2020, καθώς η ζήτηση για τα πιο καινούρια φάρμακα της εταιρείας παρέμεινε σταθερή.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι πωλήσεις προϊόντων για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 17% στα 6,31 δισ. δολάρια, σε σταθερή συναλλαγματική βάση, σηματοδοτώντας το έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης.
Τα βασικά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 21% στα 1,05 δολάρια ανά μετοχή, ενώ τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 17% στα 6,35 δις. δολάρια σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Οι αναλυτές προέβλεπαν πως τα βασικά κέρδη της εταιρείας θα διαμορφώνονταν στα 94 σεντς ανά μετοχή και οι πωλήσεις προϊόντων σε 5,89 δισ. δολάρια.
Το Reuters υπενθυμίζει πως η AstraZeneca πραγματοποιεί δοκιμές σε δυο από τις εγκεκριμένες θεραπείες της για την αντιμετώπιση της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο και ισχυρά κέρδη συνέχισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Τετάρτης (29/4), εν μέσω ενός νέου μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων.
Ανοδική ώθηση προσέφερε στις συναλλαγές και η είδηση ότι τόσο το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων όσο και η Gilead έκριναν ως θετικά τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης των δοκιμών του φαρμάκου remdesivir σε ασθενείς με κορωνοϊό, γεγονός που εντείνει την αισιοδοξία για τη μάχη με την ασθένεια σε παγκόσμια κλίμακα.
Καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την ύφεση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, επιδεινώνονται οι προβλέψεις των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για την κερδοφορία τους το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι εισηγμένες στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 αναμένουν τώρα ότι θα ανακοινώσουν πτώση 40,4% στα κέρδη του β' τριμήνου, έναντι πτώσης 37% που προέβλεπαν την περασμένη εβδομάδα.
Για το γ' τρίμηνο, αναμένουν πτώση 29,1% στα κέρδη έναντι πτώσεως 27,6% που προέβλεπαν την περασμένη εβδομάδα.
Image
Σημειώνεται πως πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας, οι αναλυτές ανέμεναν πως θα έμπαινε τέλος στην εταιρική ύφεση της Ευρώπης, η οποία διήρκεσε και το 2019, ωστόσο έκτοτε οι ελπίδες αυτές έχουν εξανεμιστεί.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, με την πτώση ωστόσο να αποδεικνύεται μικρότερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη διαμορφώθηκε στο 0,8% σε ετήσια βάση, έναντι 1,4% τον Μάρτιο του 2020, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν περαιτέρω επιβράδυνση στο 0,7%.
Παράλληλα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3%, έναντι μηνιαίας ανόδου 0,1% τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο 0,1%.
Όσον αφορά τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος παρακολουθείται προσεκτικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυτός διαμορφώθηκε στο 0,8% ετησίως, έναντι 1,4% τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο 0,5%.
Σε μηνιαία βάση, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% έναντι μηνιαία ανόδου 0,1% τον Μάρτιο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στο 0,1%.
Μεταξύ των ομοσπονδιακών κρατιδίων της Γερμανίας, η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος του ΔΤΚ σημειώθηκε στα κρατίδια του Βρανδεμβούργου και της Βάδης-Βυρτεμβέργης (αμφότερα στο 1,2%), ενώ αντίθετα η μικρότερη ετήσια άνοδος καταγράφηκε στα κρατίδια της Έσσης και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (αμφότερα στο 0,8%).
Σημειώνεται ότι τα τελικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίς θα δημοσιευθούν στις 14 Μαΐου.
Σε υποβάθμιση των προβλέψεων της για την ανάπτυξη του 2020 προχώρησε η γερμανική κυβέρνηση λόγω του κορωνοϊού.
Με τις νεότερες εκτιμήσεις, η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο -6,3% το 2020 από 1,1% που αναμενόταν τον Ιανουάριο.
Την ίδια στιγμή, ενισχύονται οι προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2021 στο 5,2% από 1,5% που αναμενόταν.
Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση αναμένει υποχώρηση του πληθωρισμού σε 0,5% το 2020 και ανάκαμψη στο 1,5% το 2021, ενώ για την ανεργία προβλέπει αύξηση σε 2,62 εκατ. το 2020 από ένα μέσο όρο 2,27 εκατ. το 2019.
Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει ότι η ύφεση θα φτάσει στο κατώτατο σημείο το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμψει ξανά από το γ' τρίμηνο του 2020.
Ιδιαίτερα αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία της γερμανικής οικονομίας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, το γερμανικό ινστιτούτο DIW εκτιμά ότι η οικονομία πιθανό να έχει συρρικνωθεί κατά 2% το α' τρίμηνο του 2020, ενώ αναμένεται να καταρρεύσει κατά 10% το β' τρίμηνο.
Παράλληλα, η παραγωγή αναμένεται να υποχωρήσει κατά περισσότερο από 6% το 2020.
«Η επικείμενη ύφεση θα είναι πιο βαθειά από εκείνη του κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008» επισημαίνει το DIW.
Τέλος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το οικονομικό βαρόμετρο υποχώρησε κατά 47 μονάδες τον Απρίλιο στο χαμηλό-ρεκόρ των 37 μονάδων.
Σημαντική αύξηση κατέγραψε ο δείκτης προσφοράς χρήματος Μ3, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ώρα που αυξάνεται η ζήτηση για δάνεια, εν μέσω της πανδημίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης M3 αυξήθηκε στον Μάρτιο στο 7,5% από 5,5%.
Οι αναλυτές ανέμεναν τον δείκτη αμετάβλητο στο 5,5%, σύμφωνα με το Reuters.
H ζήτηση για δάνεια αυξήθηκε στον Μάρτιο, με την πιστωτική επέκταση στο 5,4% από 3% τον Φεβρουάριο, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009.
Ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις επιβραδύνθηκε στο 3,4% από 3,7%.
Ισχυρή πτώση κατέγραψε ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, εν μέσω του lockdown στις οικονομίες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης υποχώρησε στις 67 μονάδες τον Απρίλιο, από 94,2 μονάδες (με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία).
Ο δείκτης υπηρεσιών της Ευρωζώνης έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, όπως και η βιομηχανική παραγωγή.
Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησε επίσης ο δείκτης προσδοκιών για την απασχόληση στην Ευρωζώνη.
Πτώση κατέγραψαν οι τιμές εισαγωγών στη Γερμανία τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (29/4) στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών εισαγωγών της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης υποχώρησε κατά -5,5% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης -2% τον Φεβρουάριο του 2020, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η ετήσια πτώση θα περιοριστεί στο -3,8%.
Εάν εξαιρεθούν οι τιμές πετρελαίου και ορυκτών, η ετήσια πτώση του δείκτη διαμορφώνεται στο -2,2% για τον Μάρτιο, έναντι πτώσης -0,9% τον προηγούμενο μήνα.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές εισαγωγών κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -3,5% έναντι μείωσης -0,9% τον Φεβρουάριο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -2,5%.
Όσον αφορά τις τιμές εξαγωγών, σημειώθηκε πτώση -0,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2016.
Παράλληλα, ο δείκτης τιμών εξαγωγών κατέγραψε πτώση της τάξεως του -0,7% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020.
Κατέρρευσαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ιταλία τον Απρίλιο, εν μέσω του lockdown στην οικονομία, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η πτώση στις πωλήσεις τον Απρίλιο ανήλθε στο 98%.
Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν μόλις 2.182 πωλήσεις, από 107.930 πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Automotive News Europe.
Οι αντιπροσωπείες των οχημάτων στην Ιταλία θα ανοίξουν στις 4 Μαίου.
Στη Γερμανία ήδη κάποιες αντιπροσωπείες επέστρεψαν κανονικά σε λειτουργία.
Η Ένωση Ξένων Κατασκευαστών Αυτοκινήτου στην Ιταλία, έχει ζτήσει από την κυβέρνηση να εγκρίνει μέτρα για την τόνωση της ζήτησης αυτοκινήτων, σύμφωνα με το Bloomberg.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας  πτώση κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Barclays για το πρώτο τρίμηνο του 2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα (29/4) η βρετανική τράπεζα, η οποία διέθεσε συνολικά 2,1 δισ. στερλίνες σε προβλέψεις για ζημίες από δάνεια τα οποία επηρεάστηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, τα κέρδη της βρετανικής τράπεζας υποχώρησαν κατά -42% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, στα 605 εκατ. στερλίνες, ενώ τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν πτώση της τάξεως του -38% στα 913 εκατ. στερλίνες.
Παράλληλα, τα συνολικά έσοδα της Barclays αυξήθηκαν κατά +20% σε ετήσια βάση, στα 6,3 δισ. στερλίνες, ενώ τα λειτουργικά έσοδα κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +13% στα 4,2 δισ. στερλίνες.
«Η Barclays δεσμεύεται να στηρίξει τους πελάτες της και την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της κρίσης», δήλωσε οε διευθύνων σύμβουλος της Barclays, Jes Staley, διευκρινίζοντας ότι «παρά τη μακροοικονομική ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία του Covid-19, η θέση του Ομίλου παραμένει ισχυρή, αντικατοπτρίζοντας το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μας μοντέλο».
«Δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από την οικονομική ύφεση που εξελίσσεται και το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το 2020 αναμένεται να είναι δύσκολο», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.
Στα 66 εκατ. ευρώ υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της Deutsche Bank στο α΄τρίμηνο του 2020, από 201 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, με την πτώση να ανέρχεται στο 67%, καθώς οι συνέπειες από την κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός  βρίσκονται στο επίκεντρο.
Υπό αυτό το πρίσμα, η τράπεζα έβαλε στην άκρη «μαξιλάρι» ύψους 260 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανές απώλειες από τον κορωνοϊό.
Οι ζημιές που αντιστοιχούν στους μετόχους, ανέρχονται σε 43 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 97 εκατ. ευρώ, ένα χρόνο νωρίτερα.
Ωστόσο, η  αύξηση των εσόδων στην επενδυτική τραπεζική κατά 18% βελτίωσε την εικόνα των αποτελεσμάτων της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας.
Τα έσοδα από τη μονάδα σταθερού εισοσήματος αυξήθηκαν κατά 13%.
Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 6,35 δισ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το α΄τρίμηνο του 2019.
Η Volkswagen AG ανακοίνωσε μείωση κερδών το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ προειδοποίησε ότι η πανδημία του κορονοϊού αναμένεται να πλήξει τα λειτουργικά κέρδη για το σύνολο του 2020.
Τα λειτουργικά κέρδη στο πρώτο τρίμηνο του έτους μειώθηκαν στα 900 εκατομμύρια ευρώ (975 εκατομμύρια δολάρια) από 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος, όπως ανακοίνωσε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.
Τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν στα 700 εκατομμύρια ευρώ για το τρίμηνο, σε σύγκριση με 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος.
Πτώση 49% κατέγραψαν το α’ τρίμηνο τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη της Airbus, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 281 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 15% στα 10,631 δισ. ευρώ, εν μέσω της «σοβαρότερης κρίσης που έχει γνωρίσει ποτέ η αεροδιαστημική βιομηχανία».
Ο μεγαλύτερος αεροδιαστημικός όμιλος της Ευρώπης ανακοίνωσε επίσης αρνητικές ταμειακές ροές 8,03 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένου του προστίμου των 3,6 δισ. ευρώ που κλήθηκε να καταβάλλει για τον διακανονισμό της υπόθεσης δωροδοκιών και διαφθοράς σε Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Παράλληλα, η Airbus αποφάσισε να μην  προβεί σε προβλέψεις για τις προοπτικές των κερδών της, ανέστειλε την καταβολή μερίσματος, ενώ τον περασμένο μήνα διαπραγματεύτηκε νέες εμπορικές πιστωτικές γραμμές λόγω της επίπτωσης της πανδημίας του κορωνοϊού .
Ο όμιλος με έδρα της Γαλλία, που δήλωσε πως θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην εξοικονόμηση ρευστού, θα μειώσει τις κεφαλαιακές δαπάνες του 2020 κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ, στα 1,9 δις. ευρώ, ενώ είτε θα διαφοροποιήσει ή θα αναστείλει δραστηριότητες που «δεν είναι κρίσιμης σημασίας για τη συνέχεια της επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Ήπια άνοδος στην Ασία

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (29/4) οι αγορές της Ασίας, μετά τα μεικτά πρόσημα των προηγούμενων ημερών, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας αργότερα εντός της ημέρας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,44% στις 2.822,44 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η αύξηση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +0,12% και τις 10.514,17 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει οριακές μεταβολές, στο +0,02% και τις 24.581 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,47% στις 10.772,22 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,70% στις 1.947,56 μονάδες, ενώ παρόμοια είναι η άνοδος για τον δείκτη IDX Composite στην Ινδονησία, και συγκεκριμένα στο +0,67% και τις 4.560,07 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του +1,51% στις 5.393,40 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας.
Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ενέκρινε νέο πακέτο στήριξης ύψους 240 δισ. δολ. προκειμένου να στηρίξει περαιτέρω τη μάχη της χώρας απέναντι στην πανδημία του Covid-19 και να περιορίσει τον αντίκτυπο του ιού στην εγχώρια οικονομία.
«Δε χρειάστηκε μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε οι αγορές της Ασίας να επιστρέψουν ξανά στο λεωφορείο του ράλι», αναφέρει σε σημείωμά του ο επικεφαλής αγορών της AxiTrader, Stephen Innes, προσθέτοντας ότι «οι επενδυτές αναμένουν μία σημαντική επανεγγραφή της δήλωσης πολιτικής από την Επιτροπή της Fed, η οποία θα στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι οι ρυθμίσεις στην πολιτική θα παραμείνουν για όσο χρειαστεί».
Στις ΗΠΑ, οι αγορές της Wall Street έκλεισαν με πτώση, αντιστρέφοντας την άνοδο που σημειώθηκε τη δευτέρα, με τον δείκτη Nasdaq να υποχωρεί κατά -1,40% στις 8.607,73 μονάδες, εν μέσω πιέσεων στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου.
Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,13% στις 24.101,55 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά -0,52% στις 2.863,39 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης