Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές, με το βλέμμα σε Fed - ΕΚΤ και στην άρση των lockdown - Απώλειες -0,52% για S&P 500 - O DAX +1,27%

Νευρικότητα στις αγορές, με το βλέμμα σε Fed - ΕΚΤ και στην άρση των lockdown - Απώλειες -0,52% για S&P 500 - O DAX +1,27%
Νευρικότητα στις αγορές καθώς η επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας πλησιάζει
Νευρικότητα και διακυμάνσεις ήταν το κύριο χαρακτηριστικό σε ευρωπαϊκές αγορές και Wall Street σήμερα (28/4), εν μέσω προσδοκιών για επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στις συνεδριάσεις των Fed και EKT, στην αγορά πετρελαίου, καθώς και στα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου.
Οι επενδυτές αναμένουν τη συνεδρίαση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αναζητώντας περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις εκτιμήσεις της Fed για την τρέχουσα ύφεση της οικονομίας στις ΗΠΑ και τις προοπτικές ανάκαμψης.
Εξαιρετικά απίθανη χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin, την αγορά μετοχών από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για να μετριαστούν οι συνέπειες που έχει προκαλέσει στην οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού.
Όπως δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, η επιπλέον βοήθεια προς τις Πολιτείες θα συζητηθεί στο Κογκρέσο και δεν θα αποτελεί ομοσπονδιακή διάσωση.
Οι επενδυτές, έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου, καθώς την τρέχουσα 145 εκ των 500 εταιρειών του S&P 500 αναμένεται να ανακοινώσουν τα μεγέθη τους για το α’ τρίμηνο του 2020.
Ο κορωνοϊός μοιάζει μέχρι στιγμής να ρίχνει βαριά τη σκιά του στα εταιρικά κέρδη.
Eντός της εβδομάδας αναμένονται τα αποτελέσματα των Microsoft, Alphabet και Amazon.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,13% στις 24.101 μονάδες.
O δείκτης S&P 500 κατέγραψε απώλειες -0,52% στις 2.863 μονάδες,
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες -1,4% στις 8.607 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, ενισχύθηκε στις 34,25 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά +1,27% στις 10.795 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο +1,71% στις 17.677 μονάδες.
Image

Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας τo έλλειμμα των ΗΠΑ στο εμπόριο αγαθών διευρύνθηκε αναπάντεχα τον Μάρτιο στα 64,22 δισ. δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 4,33 δισ. δολάρια.
Όπως μεταδίδει το Marketwatch, οι εξαγωγές ανήλθαν στα 127,65 δισ. δολάρια, υποχωρώντας από τα 136,7 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο.
Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές αγαθών από τις ΗΠΑ διολίσθησαν κατά 4,76 δισ. δολάρια σε μηνιαία βάση στα 191,87 δισ. δολάρια.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας με βάση τις εκτιμήσεις της Wall Street κινήθηκαν τα κέρδη της Pfizer για το α' τρίμηνο του 2020.
Μάλιστα, η εταιρεία επιβεβαίωσε τον στόχο για τα έσοδα στο σύνολο του έτους, καθώς εργάζεται για την ανακάλυψη του εμβολίου για την προστασία από τον κορωνοϊό.
Ο φαρμακευτικός κολοσσός ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 80 σεντς ανά μετοχή, 7 σεντς υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα 12 δισ. δολ., υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 11,8 δισ. δολ..
Τέλος, η Pfizer εκτιμά ότι δυνητικά μπορεί να παράγει εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τον κορωνοϊό έως το τέλος του 2020.
Υπενθυμίζεται πως σύντομα στη Γερμανία θα αρχίσουν κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο από την εταιρεία Biontech σε συνεργασία με τη Pfizer
Κατώτερα του αναμενομένου κέρδη, αλλά καλύτερα έσοδα ανακοίνωσε η UPS για το α' τρίμηνο του 2020.
Τα καθαρά κέρδη έπεσαν στα 965 εκατ. δολ. ή στα 1,11 δολ. ανά μετοχή από 1,11 δισ. δολ. ή 1,28 δολ. ανά μετοχή την ίδια περίοδο πέρυσι.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη υποχώρησαν στα 1,15 δολ. ανά μετοχή από 1,39 δολ. το α' τρίμηνο του 2019, έναντι εκτιμήσεων αναλυτών σε έρευνα της  FactSet για 1,24 δολ. ανά μετοχή.
Τα έσοδα της UPS σημείωσαν αύξηση κατά 5,1%, στα 18,04 δισ. δολ., έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 17,27 δισ. δολ. Τα έσοδα στις ΗΠΑ, συγκεκριμένα, σημείωσαν αύξηση 9,3%, έναντι πτώσης 2,2% των εσόδων στις διεθνείς αγορές εκτός ΗΠΑ.
Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν παρείχε αναλυτικό χρηματοοικονομικό guidance για το σύνολο του έτους, ανέφερε ότι το 2020 οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της αναμένεται να είναι κατά 1 δισ. δολ. μικρότερος σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις.
Καλύτερα του αναμενομένου από τους αναλυτές έσοδα και κέρδη ανακοίνωσε στο τρίμηνο ο κολοσσός της φαρμακοβιομηχανίας Merck&Co., ο οποίος όμως αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για το σύνολο του έτους.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 1,50 δολ. από 1,22 δολ. ανά μετοχήπέρσι, έναντι εκτιμήσεων σε έρευνα της FactSet για 1,34 δολ. ανά μετοχή.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11%, στα 12,06 δισ. δολ., ενώ στην έρευνα της FactSet η εκτίμηση ήταν για 11,48 δολάρια.
Η εταιρεία τονίζει ότι η επίδραση της πανδημίας του κορονοϊού στο α' τρίμηνο "δεν ήταν ουσιαστική", ωστόσο πρόσθεσε ότι αναμένει ότι η μείωση εξαιτίας της κρίσης στα έσοδά της θα αγγίξει τα 2,1 δισ. δολ., 1,7 δισ. δολ. όσον αφορά τον κλάδο των φαρμάκων και 400 εκατ. δολ. στη δραστηριότητα της υγείας των ζώων.
Πιο συγκεκριμένα, η Merck περικόπτει τις προβλέψεις της για το 2020 όσον αφορά τα προσαρμοσμένα κέρδη της στο εύρος των 5,17 έως 5,37 δολ. ανά μετοχή - έναντι 5,59 δολ. που ανέμεναν οι αναλυτές - και όσον αφορά τα έσοδα στο εύρος των 46,1 δισ. δολ. έως 48,1 δισ. δολ., έναντι εκτιμήσεων για 48,8 δισ. δολ.
Καθαρά κέρδη 1,092 δισ. δολ. ή 1,98 δολ. ανά μετοχή ανακοίνωσε η Caterpillar στο τρίμηνο, σε μια σημαντική μείωση έναντι των 1,881 δισ. δολ. ή 3,25 δολ. ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Τα κέρδη ανά μετοχή περιλαμβάνουν και έναν υπολογισμό κέρδους 0,38 δολ. ανά μετοχή το οποίο συνδέεται με έναν διακανονισμό σχετικά με το συνταξιοδοτικό εργαζομένων εκτός ΗΠΑ.
Τα δε κέρδη ανά μετοχή για το 2019 περιελάμβαναν μια φοροαπαλλαγή ύψους 0,31 δολ. ανά μετοχή, η οποία συνδεόταν με τη φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ.
Τα έσοδα ανήλθαν σε 10,6 δισ. δολ., έναντι 13,5 δισ. δολ. την ίδια περίοδο πέρσι. Σε έρευνα της FactSet, τα κέρδη ανά μετοχή υπολογίζονταν στα 1,69 δολ. και τα έσοδα σε 11,1 δισ. δολ.
Κέρδη και έσοδα καλύτερα του αναμενομένου, αλλά και απόσυρση του outlook για το σύνολο του 2020 ανακοίνωσε η 3Μ, επικαλούμενη την επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊού στις δραστηριότητές της.
Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,29 δισ. ευρώ ή 2,22 δολ. ανά μετοχή, από 891 εκατομμύρια ή 1,51 δολ. ανά μετοχή την ίδια περίοδο το 2019.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανήλθαν σε 2,16 δολ. ανά μετοχή, αντί 2,03 δολ. τα οποία προέβλεπαν οι αναλυτές σε έρευνα της FactSet.
Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 2,7%, στα 8,08 δισ. δολ., έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 7,91 δισ. δολ.  
Προσαρμοσμένα κέρδη αυξημένα κατά 10% στο α' τρίμηνο ανακοίνωσε η PepsiCo αποσύροντας ωστόσο το outlook της για το σύνολο του έτους, εν μέσω της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στο 1,07 δολ. ανά μετοχή, επί εσόδων 13,88 δισ. δολ.
Οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 7,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Θετικό επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω προσδοκιών για επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στις συνεδριάσεις των Fed και EKT, στην αγορά πετρελαίου, καθώς και στα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου.
Οι ευρωπαϊκές αγορές ανακάμπτουν τα χαμηλά του Μαρτίου, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx να έχει ενισχυθεί κατά 20%.
Μεγάλη αύξηση της ζήτησης δανείων από επιχειρήσεις κατέγραψαν οι τράπεζες της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ αναμένουν περαιτέρω άνοδο στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει την οικονομία, όπως προκύπτει από την έρευνα τραπεζικού δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Οι πιστωτικοί κανόνες, δηλαδή τα εσωτερικά κριτήρια των τραπεζών για την έγκριση δανείων, έγιναν πιο αυστηροί, αλλά αυτή η επιδείνωση ήταν «μικρή» σε σύγκριση με την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και την κρίση χρέους που ακολούθησε στην Ευρωζώνη, αναφέρει η έρευνα.
«Η ζήτηση δανείων ή η χρήση πιστωτικών γραμμών από τις επιχειρήσεις εκτινάχθηκε στο πρώτο τρίμηνο, λόγω των έκτακτων αναγκών ρευστότητας των εταιρειών.
Στο δεύτερο τρίμηνο, η ζήτηση επιχειρηματικών δανείων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, στο υψηλότερο καθαρό υπόλοιπο από την έναρξη της έρευνας το 2003», αναφέρει η ΕΚΤ.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας σημαντική πτώση κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία για τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (28/4) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, διευρύνοντας τις απώλειες που σημειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 95 μονάδες, έναντι 103 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση που έχει καταγράψει ποτέ η Υπηρεσία.
«Ο δείκτης κατέγραψε απώλειες 8 μονάδων, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη της έρευνας, το 1972», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Insee.
Ωστόσο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν περαιτέρω πτώση στις 83 μονάδες.
Ο υποδείκτης που αφορά την πρόθεση των καταναλωτών να προχωρήσουν σε κάποια σημαντική αγορά κατέγραψε «βουτιά» στις -59 μονάδες, έναντι -16 μονάδων τον Μάρτιο, γεγονός που αποτελεί ιστορικό χαμηλό.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που σχετίζεται με τις εκτιμήσεις των καταναλωτών για τη μελλοντική οικονομική τους κατάσταση υποχώρησε στις -22 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 1972.
Όσον αφορά τον υποδείκτη οικονομικής κατάστασης του παρελθόντος, σημειώθηκε περαιτέρω άνοδος στις -7 μονάδες, ενώ ο δείκτης τρέχουσας ικανότητας αποταμίευσης αυξήθηκε στις 20 μονάδες, έναντι 16 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Την ίδια στιγμή, ο υποδείκτης που σχετίζεται με το βιοτικό επίπεδο των επόμενων μηνών στη Γαλλία υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά, και συγκεκριμένα στις -71 μονάδες, ενώ αντίθετα ο αντίστοιχος υποδείκτης που αφορά τους προηγούμενους μήνες βελτιώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, στις -31 μονάδες.
Συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 6,6% το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού «βλέπει» το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο, Ifo.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα συρρικνωθεί κατά 1,9% τους πρώτους τρεις μήνες του 2020 και κατά 12,2% το β' τρίμηνο του έτους.
Τέλος, η επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα αναμένεται στο τέλος του 2021.
Στο 14,4% του ενεργού πληθυσμού αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία, στο πρώτο τρίμηνο του 2020, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το εθνικό στατιστικό ινστιτούτο INE.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 13,8%, η χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.
Η απώλεια θέσεων εργασίας το πρώτο τρίμηνο είναι ιδιαίτερα έντονη στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς ο τουρισμός, που είναι πυλώνας της ισπανικής οικονομίας, έχει πληγεί σοβαρά από τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν στις 14 Μαρτίου.
Ο συνολικός αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε στα 3,31 εκατ. άτομα, δηλαδή καταγράφηκε αύξηση κατά 121.000 ανθρώπους, αλλά η INE τονίζει πως είναι «πιθανόν πολλοί μισθωτοί που έχασαν την εργασία τους να κατατάσσονται στην κατηγορία των ανενεργών», καθώς οι συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται η συνήθης στατιστική έρευνα έχουν μεταβληθεί λόγω της καραντίνας.
Ο αριθμός των ανέργων κατά συνέπεια θα είναι υποεκτιμημένος καθώς ο αριθμός των «ανενεργών», δηλαδή όσων δεν αναζητούν πλέον απασχόληση, αυξήθηκε κατά 257.500 το πρώτο τρίμηνο.
Ο αριθμός των ενεργών απασχολουμένων (που έχουν εργαστεί τουλάχιστον μία ώρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αναφοράς) καταγράφει «την ισχυρότερη πτώση του από το 2013», καθώς χάθηκαν 285.600 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την INE.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας περί τα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει στο γερμανικό κράτος η διάσωση της Lufthansa, η οποία βρέθηκε στα όρια της χρεοκοπίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του γερμανικού οικονομικού περιοδικού «Business Insider», η κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ της εταιρίας και της κυβέρνησης επετεύχθη κατά τη χθεσινή, μυστική, συνάντηση των δύο πλευρών σε υπηρεσιακό επίπεδο, ενώ αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα, σε συνάντηση που θα έχουν η Καγκελάριος Angela Merkel και ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz, με τον επικεφαλής του γερμανικού αερομεταφορέα Carsten Spohr.
Μείωση κατά 82% στα αποδοτέα κέρδη κατέγραψε στο α' τρίμηνο η ισπανική Banco Santander καθώς, ακολουθώντας τις αμερικανικές και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, προχωρεί σε λήψη προληπτικών μέτρων για απώλειες στον τομέα των δανείων, στο πλαίσιο των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η ισπανική τράπεζα, μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, "έβαλε στην άκρη" 2,31 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο για πιθανές απώλειες από δάνεια, σε μια αύξηση 6% σε σχέση με τα ανάλογα μέτρα το α' τρίμηνο του 2019.
Τα ευρύτερα προληπτικά μέτρα, μαζί με τη μείωση των εσόδων, συνέβαλαν στην κατάρρευση των αποδοτέων κερδών στα 331 εκατ. ευρώ/
Τα έσοδα σημείωσαν πτώση 2%, στα 11,81 δισ. ευρώ.
Οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά κέρδη 1,75 δισ. ευρώ επί εσόδων 11,86 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμούσαν τα προληπτικά μέτρα έναντι απωλειών δανείων στα 2,61 δισ. ευρώ.
«Βουτιά» 67% στα 800 εκατ. ευρώ κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της BP στο α΄τρίμηνο του 2020, εν μέσω κατάρρευσης της ζήτησης λόγω του lockdown στις μεγάλες οικονομίες.
Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 τα κέρδη του πετρελαϊκού κολοσσού ανήλθαν σε 2,4 δισ. δολ.
Οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση των κερδών στα 710 εκατ. δολ. σύμφωνα με το Reuters.
To χρέος της BP αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας, στα 51,4 δισ. δολ, ωστόσο η πετρελαϊκή διατήρησε το μέρισμα στα 10,5 σεντς ανά μετοχή, παρά την προειδοποίηση για ακραία αβεβαιότητα το επόμενο διάστημα.
Η παραγωγή τριμήνου ανήλθε στα 2,58 εκατ. βαρέλια, εξαιρουμένου του μεριδίου της στη ρωσική Rosneft, χαμηλότερα κατά 2,9% σε σχέση με πέρυσι.
Η Novartis AG ανακοίνωσε ότι πωλήσεις και καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε ετήσια βάση το α΄ τρίμηνο, ενώ επιβεβαίωσε το outlook της για το σύνολο του έτους.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στο τρίμηνο στα 2,17 δισ. δολ., αυξημένα κατά 16% σε σχέση με το 1,87 δισ. του α' τριμήνου του 2019. Σε σταθερή νομισματική βάση, η αύξηση διαμορφώθηκε στο 24%.
Τα λειτουργικά έσοδα από τις βασικές της δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 4,18 δισ. δολ. από 3,25 δισ. δολ., με τις καθαρές πωλήσεις να διαμορφώνονται στα 12,28 δισ. δολ.
Η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία σημείωσε ότι οι αυξημένες προληπτικές αγορές λόγω κορονοϊού αύξησαν τις πωλήσεις της κατά 400 εκατ. δολάρια, φαινόμενο ωστόσο που θα υποχωρήσει το υπόλοιπο διάστημα του έτους.
Σημαντική άνοδο της τάξεως του +40% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της UBS για το πρώτο τρίμηνο του 2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα (28/4) η ελβετική τράπεζα, εν μέσω αύξησης στα κέρδη του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της επενδυτικής τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 1,6 δισ. δολ. (0,43 δολ. ανά μετοχή) έναντι 1,14 δισ. δολ. (0,3 δολ. ανά μετοχή) το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Παράλληλα, τα έοσδα της UBS ενισχύθηκαν στα 7,93 δισ. δολ. έναντι 7,22 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Τα κέρδη προ φόρων στις επιχειρήσεις επενδυτικής τραπεζικής τριπλασιάστηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο έτος, ενώ τα κέρδη για τις επιχειρήσεις διαχείρισης πλούτου αυξήθηκαν κατά +41% σε ετήσια βάση.
Όσον αφορά τα έξοδα πιστωτικών ζημιών, σημειώθηκε άνοδος στα 268 εκατ. δολ. έναντι 20 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2019, εκ των οποίων τα 122 εκατ. δολ. αφορούν το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής και τα 53 εκατ. δολ. σχετίζονται με το τμήμα διαχείρισης πλούτου.
«Ως αποτέλεσμα χρόνων πειθαρχικής στρατηγικής εκτέλεσης, διαχείρισης κινδύνων και συνεχιζόμενων τεχνολογικών επενδύσεων, εισερχόμαστε σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς από θέση ισχύος», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος τηης τράπεζας, Sergio Ermotti, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
«Για αυτό το τρίμηνο, η UBS είχε την καλύτερη δυνατή απόδοση σε όλες τις διαστάσεις, και παρουσίασε τον πραγματικό χαρακτήρα του οργανισμού και των ανθρώπων μας, καθώς είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τους πελάτες μας με συμβουλές, πίστωση και ρευστότητα τη στιγμή που τα χρειάζονται περισσότερο, ενώ δημιουργούμε αξία για τους μετόχους», πρόσθεσε ο κ. Ermotti.
Σημαντική πτώση κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της HSBC Holdings για το πρώτο τρίμηνο του 2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα (28/4) η επενδυτική τράπεζα, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού και η πτώση στις τιμές του πετρελαίου προκάλεσαν αύξηση των πιστωτικών ζημιών.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της βρετανικής τράπεζας υποχώρησαν κατά -57% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, στα 1,79 δισ. δολ. ενώ τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν κατά -48% στα 3,2 δισ. δολ.
Παράλληλα, τα έσοδα της HSBC κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -5% στα 13,7 δισ. δολ. έναντι 14,4 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Όσον αφορά τις αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες, σημειώθηκε αύξηση στα 3 δισ. δολ. για το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ η τράπεζα αναμένει ότι η κρίση του κορωνοϊού θα προκαλέσει πλήγμα στα έσοδα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Την ίδια στιγμή, η κερδοφορία αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερη για το 2020, ενώ η αύξηση των περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να διαμορφωθεί σε μονοψήφιο αριθμό.
«Ο οικονομικός αντίκτυπος από την πανδημία του Covid-19 στους πελάτες μας αποτέλεσε τον κύριο μοχλό της αλλαγής στις οικονομικές μας επιδόσεις από την αρχή του έτους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της τράπεζας, Noel Quinn, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
«Η επακόλουθη αύξηση των πιστωτικών ζημιών για το πρώτο τρίμηνο συνέβαλε στη σημαντική πτώση των κερδών προ φόρων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους», τόνισε ο κ. Quinn, διευκρινίζοντας ότι «συενχίζουμε να προχωράμε με άλλους τομείς του μετασχηματισμού μας, με στόχο την παροχή μίας ισχυρότερης επιχείρησης, η οποία είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να βοηθήσει τους πελάτες μας να ευδοκιμήσουν στην ανάκαμψη που θα έρθει».

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, με το «βλέμμα» στις κεντρικές τράπεζες

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τρίτη (28/4) οι αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τη σταδιακή επανεκκίνηση των οικονομιών και τα μέτρα στήριξης των κεντρικών τραπεζών εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με οριακή πτώση της τάξεως του -0,06% στις 19.771,19 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +0,59% στις 1.934,09 μονάδες.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία κατέγραψε πτώση της τάξεως του -0,16% στις 5.313,10 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,23% στις 4.523,64 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,93% στις 24.505,75 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,46% στις 10.616,06 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,19% στις 2.810,02 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης SZSE Component σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,39% στις 10.492,61 μονάδες.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε μόλις έξι νέα κρούσματα μόλυνσης από τον από τον Covid-19 στη χώρα για το τελευταίο 24ωρο, ενώ δεν υπήρξε κανένας νέος θάνατος.
Την ίδια στγμή, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Νότια Κορέα διαμορφώθηκε κάτω από τα δεκαπέντε για δέκατη συνεχόμενη μέρα, γεγονός που υποδεικνύει ότι η επιβράδυνση των κρουσμάτων στη χώρα συνεχίζεται.
Στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση της χώρας εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση προς τους πολίτες, ενόψει των διακοπών της Χρυσής Εβδομάδας, οι οποίες ξεκινούν στα τέλη της εβδομάδας και αποτελούν τη μεγαλύτερη αργία μετά τους εορτασμούς του Νέου Έτους.
Η κυβέρνηση έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία αναμένεται να επεκταθεί πέραν της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ έχει ζητήσει από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνία κατέγραψε οριακή άνοδο στο 2,5% τον Μάρτιο του 2020, έναντι 2,4% τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 20.000 άτομα, στα 1,76 εκατ. άτομα συνολικά.
Οι επενδυτές αναμένουν αργότερα εντός της ημέρας τη διήμερη συνεδρίαση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αναζητώντας περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις εκτιμήσεις της Fed για την τρέχουσα ύφεση της οικονομίας στις ΗΠΑ και τις προοπτικές ανάκαμψης.
«Βρισκόμαστε σε ύφεση, και η ανάκαμψη από αυτό το σημείο είναι μεγάλη», αναφέρει ο οικονομολόγος της J.P. Morgan, Joe Seydl, διευκρινίζοντας ότι «η απόσταση ανάμεσα σε αυτά τα δύο σημεία αρχίζει να δείχνει κάπως καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, επειδή φαίνεται ότι τα χειρότερα έχουν περάσει».
Στη Wall Street, οι αγορές ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση καταγράφοντας κέρδη, με τον δείκτη Dow Jones να ενισχύεται κατά +1,51% στις 24.133,78 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο της τάξεως του +1,47% στις 2.878,48 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η αύξηση για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, και συγκεκριμένα στο +1,11% και τις 8.730,16 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης