Τελευταία Νέα
Διεθνή

Roach (Yale): Ο κορωνοϊός έχει οδηγήσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας στην απόλυτη ρήξη

Roach (Yale): Ο κορωνοϊός έχει οδηγήσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας στην απόλυτη ρήξη
Από έναν μη αναγκαίο και εντελώς περιττό εμπορικό πόλεμο σε έναν ολοένα και πιο απελπισμένο πόλεμο εξαιτίας ενός ιού, δύο θυμωμένες χώρες παγιδεύτηκαν σε ένα παιχνίδι κατηγοριών χωρίς εύκολη διέξοδο
Από έναν μη αναγκαίο και εντελώς περιττό εμπορικό πόλεμο σε έναν ολοένα και πιο απελπισμένο πόλεμο εξαιτίας ενός ιού, δύο θυμωμένες χώρες παγιδεύτηκαν σε ένα παιχνίδι κατηγοριών χωρίς εύκολη διέξοδο, τώρα περισσότερο από ποτέ, και οι δύο πλευρές πρέπει να εξετάσουν πολύ σοβαρά τις οικονομικές και γεωπολιτικές συνέπειες μιας πλήρους ρήξης επισημαίνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Yale και πρώην επικεφαλής της Morgan Stanley Ασίας, Stephen Roach σε άρθρο του στο Project Syndicate.
Δεν έπρεπε να τελειώσει με αυτόν τον τρόπο, αλλά ο κύβος ερρίφθη.
Μετά από 48 χρόνια επίπονης προόδου, πλησιάζει μια μεγάλη ρήξη στη σχέση ΗΠΑ-Κίνας.
Αυτό είναι ένα τραγικό αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές - και για τον κόσμο.
Ένα εθνικιστικό αμερικανικό κοινό έχει βαρεθεί την Κίνα.
Σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση του ερευνητικού κέντρου Pew, το 66% των πολιτών των ΗΠΑ βλέπουν τώρα την Κίνα σε δυσμενέια- έξι μονάδες πιο χαμηλότερα από το περασμένο καλοκαίρι και την υψηλότερη αρνητική ανάλυση από τότε που ο Pew παρουσίασε αυτό το ερώτημα πριν από 15 χρόνια.
Ενώ αυτή η μετατόπιση ήταν πιο εμφανής για τους Ρεπουμπλικάνους, τους ηλικιωμένους άνω των 50 ετών και τους αποφοίτους ΑΕΙ, το δυσμενές κλίμα μεταξύ των Δημοκρατών, των νεότερων κοόρτων και των λιγότερο μορφωμένων επίσης έφτασε στα ρεκόρ.
Ένα εξίσου εθνικιστικό κινεζικό κοινό είναι επίσης εξοργισμένο εντός Ηνωμένων Πολιτειών.
Αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή ο Πρόεδρος Donald Trump επέμενε να ονομάσει μια παγκόσμια πανδημία ως «Κινέζικο ιό».
Αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι οι ψίθυροι μετατράπηκαν σε κραυγές που συνδέουν το ξέσπασμα του COVID-19 με υποτιθέμενες ύποπτες δραστηριότητες στο Εθνικό Εργαστήριο Βιοασφάλειας του Wuhan.
Ακριβώς όπως τα περισσότερα παιδιά διδάσκονται ότι δύο λάθη δεν κάνουν σωστό, ο πόλεμος ευθυνών δεν δικαιολογεί τη διακοπή της πιο σημαντικής διμερούς σχέσης στον κόσμο.
Αλλά ο χρόνος της ψυχρής λογικής έχει τελειώσει.
Πρέπει, αντίθετα, να μελετήσουμε τις σκληρές συνέπειες αυτής της ρήξης.
Και οι δύο οικονομίες, είναι συνδεδεμένες σε μια βαθιά ενσωματωμένη αλληλεξάρτηση, και θα πληγούν.
Η Κίνα αναμένεται να χάσει τη μεγαλύτερη πηγή εξωτερικής ζήτησης, σε μια εποχή που οι εξαγωγές εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 20% του ΑΕΠ της.
Θα χάσει επίσης την πρόσβαση σε αμερικανικές τεχνολογικές συνιστώσες, που απαιτούνται για την προώθηση της καινοτομίας στην οποία προσβλέπει.
Και η απώλεια ενός νομίσματος σταθερού όπως το δολάριο ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικονομική αστάθεια.
Αλλά οι συνέπειες θα είναι επίσης προβληματικές και για τις ΗΠΑ, οι οποίες θα χάσουν μια σημαντική πηγή αγαθών χαμηλού κόστους στα οποία οι καταναλωτές με περιορισμένο εισόδημα που δεν τα βγάζουν πέρα, υπολογίζουν.
Μια οικονομία που διψάει και προσβλέπει συνέχεια στην ανάπτυξη θα χάσει επίσης μια σημαντική πηγή εξωτερικής ζήτησης, επειδή η Κίνα έχει γίνει η τρίτη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη εξαγωγική αγορά της Αμερικής.
Και οι ΗΠΑ θα χάσουν τη μεγαλύτερη πηγή εξωτερικής ζήτησης για ομόλογα του Δημοσίου, ακόμη πιο ανησυχητικές υπό το φως των επικείμενων χρηματοδοτικών απαιτήσεων των μεγαλύτερων κρατικών ελλειμμάτων στην ιστορία.
Αυτή η ρήξη δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη.
Όπως συμβαίνει στις διαπροσωπικές σχέσεις, η γεωπολιτική αλληλεξάρτηση μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση, ειδικά εάν ένας εταίρος αρχίσει να πράττει ανεξάρτητα, κατά τα συμφέροντά του.
Και η δεκαετία όπου η Κίνα επαναπροσδιόριζε τις ισορροπίες της, με μετατόπιση από τις εξαγωγές και τις επενδύσεις στην ανάπτυξη με γνώμονα τους καταναλωτές, από τη βιομηχανία στις υπηρεσίες, από την πλεονασματική εξοικονόμηση έως την εξοικονόμηση απορρόφησης και από τις εισαγόμενες στην εγχώρια καινοτομία - την έθεσε πράγματι σε πολύ διαφορετικό δρόμο.
Αυτό αποδείχθηκε να είναι μια όλο και πιο δυσάρεστη εξέλιξη για τις ΗΠΑ που εξαρτώνται από την Κίνα.
Μένοντας πίσω, η Αμερική αισθάνθηκε περιφρόνηση και αυτή η περιφρόνηση οδήγησε πρώτα στην επίρριψη ευθυνών και τώρα σε ανοιχτή σύγκρουση.
Οι συνέπειες της ρήξης ΗΠΑ-Κίνας ξεπερνούν τα οικονομικά.
Μια αποφασιστική αλλαγή στην ισορροπία της παγκόσμιας δύναμης, που θα οδηγήσει σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο, θα μπορούσε να είναι κοντά.
Με γνώμονα το η «Αμερική Πρώτα» του Trump οι ΗΠΑ γύρισαν στην εσωστρέφεια, γυρνώντας την πλάτη στους κάποτε πιστούς συμμάχους τους, αποσύροντας την υποστήριξη από βασικούς πολυμερείς θεσμούς (συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και, εν μέσω μιας πανδημίας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), και αγκαλιάζοντας τον προστατευτισμό του εμπορίου.
Εν τω μεταξύ, η Κίνα γεμίζει το κενό, εν μέρει από το σχεδιασμό (μέσω της πρωτοβουλίας Belt and Road, της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων σε Υποδομές και αεροπορικών μεταφορών ιατρικών προμηθειών σε χώρες που έχουν πληγεί από πανδημία στην Ευρώπη και αλλού), αλλά και από προεπιλογή, καθώς οι ΗΠΑ υποχωρούν.
Παρόλο που αυτές οι τεκτονικές μετατοπίσεις θα αφήσουν τους περισσότερους Αμερικανούς σε χειρότερη κατάσταση από πριν, οι ΗΠΑ φαίνεται να σηκώνουν τους ώμους.
Το America First αντηχεί με την εκτεταμένη επιφυλακτικότητα της παγκοσμιοποίησης (τώρα ενισχύεται από ανησυχίες σχετικά με την ευπάθεια της αλυσίδας εφοδιασμού).
Πολλοί Αμερικανοί είναι θυμωμένοι για φερόμενες αθέμιτες εμπορικές συμφωνίες και πρακτικές, αγανακτισμένοι με τη φαινομενικά δυσανάλογη χρηματοδότηση των ΗΠΑ για ιδρύματα όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, και υποψιάζονται ότι η αμερικανική ομπρέλα ασφαλείας στην Ευρώπη, την Ασία και αλλού ενθαρρύνει εκείνους που δεν θέλουν να πληρώνουν το μερίδιό τους.
Παραδόξως, αυτή η εσωτερική στροφή έρχεται ακριβώς τη στιγμή που η ήδη πιεσμένη εγχώρια αποταμίευση της Αμερικής είναι πιθανό να υποστεί τεράστια πίεση από μια έκρηξη κρατικών ελλειμμάτων που σχετίζονται με την πανδημία.
Αυτό όχι μόνο συνεπάγεται την εμβάθυνση των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών και του εμπορίου (η νέμεση της ατζέντας η Αμερική Πρώτα), αλλά θέτει επίσης μια σημαντική πρόκληση για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.
Ο λόγος δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ της Αμερικής, ο οποίος έφτασε το 79% το 2019, θα είναι σχεδόν σίγουρα πολύ υψηλότερος από το ρεκόρ του 106% στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Με τα επιτόκια να είναι καρφωμένα στο μηδέν, κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται.
Αλλά αυτό είναι μόνο το πρόβλημα: τα επιτόκια δεν θα παραμείνουν στο μηδέν για πάντα και η οικονομική ανάπτυξη στις υπερχρεωμένες ΗΠΑ θα μειώνεται με την παραμικρή αύξηση του κόστους δανεισμού.
Μπορούν να διασωθούν οι διαρρηγμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας;
Κατά ειρωνικό τρόπο, ο COVID-19 προσφέρει μια εξωτερική ευκαιρία.
Οι ηγέτες και των δύο χωρών θα πρέπει να τερματίσουν το παιχνίδι της ευθύνης και να αρχίσουν να αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη.
Για να το κάνουν αυτό, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν αυτό που πραγματικά συνέβη στις πρώτες μέρες της πανδημίας - Δεκέμβριο για την Κίνα και Ιανουάριο και Φεβρουάριο για τις ΗΠΑ.
Δεν είναι καιρός για ψευδή υπερηφάνεια ή εθνικιστική αναταραχή.
Οι αληθινοί ηγέτες συχνά εμφανίζονται - ή αποκαλύπτονται - στις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας.
Είναι πραγματικά πολύ αργά για τον Trump και τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping να κατανοήσουν τι διακυβεύεται και να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία;
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης