Διεθνή

CNBC: Πάνω από 3 εκατ. δολάρια διοχέτευσαν σε κυβερνητικούς και γερουσιαστές επενδυτικοί κολοσσοί για το πακέτο διάσωσης Trump

CNBC: Πάνω από 3 εκατ. δολάρια διοχέτευσαν σε κυβερνητικούς και γερουσιαστές επενδυτικοί κολοσσοί για το πακέτο διάσωσης Trump
Η Blackstone, η Carlyle Group και η SoftBank στοχεύοντας στο πακέτο στήριξης των 2 τρισεκ. δολαρίων, επιδόθηκαν σε συντονισμένες κινήσεις στο παρασκήνιο, (lobbying) ώστε να επηρεάσουν όσο το δυνατόν τις αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου
Περισσότερα από 3 εκατομμύρια δολάρια στοίχισε σε εταιρίες όπως οι Blackstone, Carlyle Group και SoftBank το lobbying με μέλη της κυβέρνησης Trump και γερουσιαστές για το περίφημο νομοσχέδιο που προορίζεται για να ανακουφίσει εκείνους που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημια του κορωνοϊού.
Η Blackstone, η Carlyle Group και η SoftBank στοχεύοντας στο πακέτο στήριξης των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που υπεγράφη από τον Πρόεδρο Donald Trump στα τέλη Μαρτίου, επιδόθηκαν σε πακέτο συντονισμένων κινήσεων στο παρασκήνιο, (lobbying) ώστε να επηρεάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο και προς όφελός τους τις αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου, ενώ η παγκόσμια πανδημία έτρεχε, κλονίζοντας τις αγορές και βάζοντας σε αναγκαστική εργασιακή παύση εκατομμύρια ανθρώπους.
Αυτές οι εταιρείες και οι εκπρόσωποι συμφερόντων τους, συνεργάστηκαν με αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και ηγετικά στελέχη της Βουλής και της Γερουσίας.
Άτομα κοντά σε δύο από αυτές τις εταιρείες, υποστηρίζουν ότι οι στόχοι των ομάδων πίεσης επιδίωκαν να πιέσουν οι εταιρείες χαρτοφυλακίου τους να συμμετάσχουν στο ομοσπονδιακό πρόγραμμα δανείων, παρακολουθώντας την πορεία επεξεργασίας του νόμου CARES Act από την αρχή ως την ψήφιση.
Η ανακάλυψη έγινε από το CNBC αφού εξέτασε νέες εκθέσεις λόμπι πρώτου τριμήνου.
Πολλοί ηγέτες αυτών των εταιρειών έχουν δεσμούς με τον ίδιο τον Trump, συμπεριλαμβανομένου του Steve Schwarzman, Διευθύνοντος Συμβούλου του επενδυτικού γίγαντα Blackstone.
Ο Schwarzman συμμετείχε σε κοινή διάσκεψη στις 24 Μαρτίου με άλλους εξέχοντες επενδυτές, όπως ο Dan Loeb του Third Point, ο Jeffrey Sprecher της Intercontinental Exchange και ο Paul Tudor Jones.
Αν και δεν δίνονται λεπτομέρειες, η κίνηση των εταιριών επιταχύνθηκε αφότου έγινε γνωστό ότι το Αμερικανικό Συμβούλιο Επενδύσεων, ένας οργανισμός του οποίου τα μέλη περιλαμβάνουν τις τρεις εταιρείες, προσπάθησε να επηρεάσει τη νομοθεσία από μόνος του.
Ο οργανισμός πίεσε το ταμείο οικονομικής σταθεροποίησης να παράσχει αρκετή ρευστότητα από το πακέτο των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
Ωστόσο, για να καμφθούν οι διακρίσεις και να στηριχθούν όλες οι επιχειρήσεις, ακόμη και αυτές που δεν είχαν πίσω τους την κάλυψη μεγάλων ομίλων, ο πρόεδρος Trump υπέγραψε ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο βοήθειας ύψους 484 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τα περισσότερα από τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια αυτού του συνόλου να πηγαίνουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ένα πρόγραμμα που έγινε γνωστό ως Πρόγραμμα Προστασίας των Τσεκ Πληρωμών.
Όπως έγινε γνωστό από τα αρχεία που εξέτασε το πρακτορείο CNBC:
Το Αμερικανικό Συμβούλιο Επενδύσεων κατέληξε να ξοδεύει 640.000 δολάρια για την άσκηση πίεσης ως τα τέλη Μαρτίου.
Η SoftBank, 1,2 εκατομμύρια για να ασκήσει πιέσεις στο CARES Act, το νόμο-στήριξης.
Ένας εκπρόσωπος είπε στο CNBC ότι δύο από τις εταιρείες χαρτοφυλακίου της, η Kabbage και η SoFi, συμμετέχουν στο εγχείρημα.
Η Blackstone, η οποία αρνείται την ενεργό συμμετοχή στο lobbying για τον νόμο CARES Act, όπως προκύπτει χορήγησε 90.000 δολάρια απευθείας στην εταιρία του Jeff Miller, ενός λομπίστα που κατάφερε να συγκεντρώσει 2 εκατομμύρια δολάρια υπέρ της προεκλογικής καμπάνιας του προέδρου Trump και την Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών, το πρώτο 3μηνο του 2020, για να παρακολουθεί την πορεία επεξεργασίας του νόμου.
Ο Miller, την ίδια περίοδο, ενώ εκπροσωπούσε ένα τμήμα της Blackstone, συνδέθηκε με αξιωματούχους, από το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εργασίας, την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος και τους υπαλλήλους στη Διοίκηση Μικρών Επιχειρήσεων.
Παράλληλα η Blackstone χορήγησε 470.000 δολάρια στην εταιρία Harbinger Strategies, η οποία απασχολεί λομπίστες με στενούς δεσμούς με τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή και τη Γερουσίας, μαζί με ένα πρώην μέλος της κυβέρνησης Τραμπ, προκειμένου να έχουν λόγο στο πακέτο βοήθειας.
Τέλος η Carlyle, δαπάνησε 1,2 εκατομμύρια προκειμένου να ασκήσει πιέσεις υπέρ στήριξης των αεροπορικών εταιριών των συμφερόντων της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης