Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Γιατί οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κάτω από τα 0 δολ. ανά βαρέλι - Άνευ προηγουμένου η πίεση στην αγορά ενέργειας

CNBC: Γιατί οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κάτω από τα 0 δολ. ανά βαρέλι - Άνευ προηγουμένου η πίεση στην αγορά ενέργειας
Εάν δεν υπάρξει άμεση ανάκαμψη της ζήτησης, η παραγωγή θα πρέπει να περιοριστεί με μεγαλύτερη ταχύτητα
Ο επενδυτικός κόσμος έμεινε έκπληκτος την περασμένη εβδομάδα όταν τα προθεσμιακά συμβόλαια αμερικανικού πετρελαίου βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος.
Σε περίπτωση που χάσατε αυτό το γεγονός την πρώτη φορά, μην ανησυχείτε, γιατί θα μπορούσε να συμβεί ξανά.
Οι αποθηκευτικοί χώροι πετρελαίου σε όλο τον κόσμο γεμίζουν γρήγορα, οι χερσαίες δεξαμενές στα περισσότερα μέρη των ΗΠΑ έχουν φτάσει στα μέγιστα επίπεδα και οι απελπισμένοι έμποροι και παραγωγοί χρησιμοποιούν οποιονδήποτε πόρο μπορούν ώστε να αποθηκεύσουν το πετρέλαιό τους.
Τα δεξαμενόπλοια μοιάζουν με παπαράτσι πετρελαίου που γεμίζουν τις ακτές στο Λος Άντζελες, είτε ως πλωτές αποθήκες είτε επειδή βρίσκονται σε αναμονή για κάποια αλλαγή του κλίματος.
Οι περικοπές στην παραγωγή του OPEC+ και των G20 ξεκινούν την Παρασκευή 1η Μαΐου, αλλά ήδη υπάρχει μία αρμάδα από δεξαμενόλποια που βρίσκονται καθ' οδόν ώστε να παραδώσουν περισσότερα από 40 εκατ. βαρέλια πετρελαίου τα οποία δε χρειάζεται κανείς.
Εάν τα διυλιστήρια τελικά δε θέλουν πετρέλαιο, αυτό δεν έχει σχεδόν καμία αξία, ενώ στην περίπτωση που κάποιος έχει πετρέλαιο αλλά δεν έχει να το αποθηκεύσει πουθενά, τότε αποκτάει αρνητική αξία.
Το βασικό ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι το πόσος χρόνος έχει απομείνει μέχρι να γεμίζει κάθε δεξαμενή, κάθε πλοίο, κάθως τρύπα που υπάρχει στο έδαφος.
Η απάντηση ποικίλλει από δύο εβδομάδες έως και δύο μήνες στην καλύτερη περίπτωση, αναλόγως από το ποιον θα ρωτήσει κάποιος.
Η υποδομή της βιομηχανίας πετρελαίου είναι τεράστα και γεμάτη από έξυπνους και δημιουργικούς ανθρώπους που είναι σε θέση να επεκτείνουν την τρέχουσα αποθηκευτική ικανότητα, αναβάλλοντας αυτό που κανένας δεν είχε φανταστεί ποτέ: το πετρέλαιο που δεν έχει κανένα μέρος να πάει και τις αρνητικές τιμές.
Η βιομηχανία πετρελαίου βρίσκεται αυτή στιγμή κάτω από μία άνευ προηγουμένου πίεση.
Εάν δεν υπάρξει άμεση ανάκαμψη της ζήτησης, η παραγωγή θα πρέπει να περιοριστεί με μεγαλύτερη ταχύτητα απ' ό,τι τώρα, και οι παραγωγοί πετρελαίου στις ΗΠΑ ίσως χρειαστεί να προχωρήσουν σύντομα σε δεύτερο γύρω περικοπών των κεφαλαιουχικών δαπανών τους.
Ακόμα και οι μακροπρόθεσμοι φίλοι του πετρελαίου, οι οποίοι είναι αισιόδοξοι, καταλαβαίνουν ότι αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να μην βγάλουν το πετρέλαιο από το έδαφος, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιο μέρος να αποθηκευτεί και κάποιο άτομο για να το πουλήσουν.
Η βιομηχανία είναι αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή καταστροφή της ζήτησης, των θέσεων εργασίας και του πλούτου, ωστόσο υπάρχει ακόμα κόσμος που συνεχίζει να ξοδεύει για την εξόρυξη του πετρελαίου, τη μετακίνησή του και την αποθήκευσή του σε άλλο μέρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης