Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γαλλία στηρίζει την ισπανική πρόταση για το ταμείο ανασυγκρότησης - «Ναι» σε χρέος μεγάλης διάρκειας

Η Γαλλία στηρίζει την ισπανική πρόταση για το ταμείο ανασυγκρότησης - «Ναι» σε χρέος μεγάλης διάρκειας
Στην αυριανή (23/4/2020) Σύνοδο Κορυφής, η Ισπανία θα παρουσιάσει μια πρόταση-γέφυρα για τη στήριξη των οικονομιών που έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού
Υπέρ της ισπανικής πρότασης για το ταμείο ανασυγκρότησης τάσσεται η Γαλλία.
Ειδικότερα, Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ενόψει της αυριανής (23/4/2020) Συνόδου Κορυφής ότι στηρίζει τις αρχές της ισπανικής πρότασης για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ με χρέος μεγάλης διάρκειας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης, η ισπανική κυβέρνηση θα καταθέσει στη Σύνοδο Κορυφής πρόταση «γέφυρα» μεταξύ των απαιτήσεων του ευρωπαϊκού Νότου και των φόβων της Γερμανίας και των ισχυρών του Βορρά.
Η ισπανική κυβέρνηση σκοπεύει να προτείνει στους εταίρους της στην ΕΕ τη δημιουργία ενός ταμείου 1,5 τρισ. ευρώ που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του κοροναϊού.
Το ταμείο που προτείνει η Μαδρίτη θα χρηματοδοτείται από «ομόλογα στο διηνεκές» (perpetual bond) που θα εκδώσουν οι 27 χώρες της ΕΕ και τα χρήματα που θα δοθούν στις χώρες θα θεωρούνται μεταφορά μετρητών και όχι χρέος.
Στην ουσία η Μαδρίτη με τη θέση της συνδέει το ταμείο με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, σε μια ιδέα παρόμοια με αυτή του Παρισιού με στόχο να πει «ναι» το Βερολίνο γιατί δεν περιλαμβάνει τροποποιήσεις των συνθηκών με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή και να αποφεύγονται ενστάσεις στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.
Επί της ουσίας, η πρόταση της Ισπανίας δεν επικεντρώνεται στην άμεση κρίση, την οποία η κάθε χώρα θα αναλάβει να διευθετήσει με τους δικούς της πόρους και τη βοήθεια της ΕΚΤ, αλλά προτείνει ένα ταμείο με περίπου το μέγεθος της ιταλικής οικονομίας και τριπλάσιο ποσό από το αυτό που έχει συμφωνήσει το Eurogroup για να προμηθεύσει με ρευστότητα τις οικονομίες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης