Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα πυρά Ισπανίας κατά Γερμανίας: Έχει πλεόνασμα προϋπολογισμού - Πρέπει να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη στη μετά τον κορωνοϊό εποχή

Νέα πυρά Ισπανίας κατά Γερμανίας: Έχει πλεόνασμα προϋπολογισμού - Πρέπει να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη στη μετά τον κορωνοϊό εποχή
Ιταλία και Ισπανία επιμένουν ότι το ευρωομόλογο είναι ο μόνος για τη διαχείριση του συμμετρικού σοκ που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού
Τα βέλη της κατά της Γερμανίας εκτόξευσε η Ισπανία με την υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων της χώρας να επισημαίνει πως η Γερμανία πρέπει να κατανοήσει ότι θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη της Ευρώπης μετά την πανδημία του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, η Nadia Clavino δήλωσε πως η Γερμανία έχει πλεόνασμα προϋπολογισμού η χρήση του οποίου είναι καθοριστικής σημασίας.
«Τώρα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι να καταλάβουν ότι πρέπει επίσης να χρηματοδοτήσουμε την ανάκαμψη των υπόλοιπων χωρών (ΕΕ), ότι πρέπει να χρηματοδοτήσουμε την ανάκαμψη ολόκληρης της Ευρώπης» δήλωσε η Calvino μιλώντας στο CNBC.
Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είναι σε διαμάχη για το πως θα μετριάσουν το οικονομικό σοκ από την πανδημία του κορωνοϊού, παρά το γεγονός ότι έχουν συμφωνήσει σε ένα πακέτο 500 δισ. ευρώ για τις πιο άμεσες ανάγκες δαπανών.
Ωστόσο, πρέπει να παρουσιαστεί και ένα δεύτερο σχέδιο σχετικά με το τεράστιο ποσό χρέους που θα προκύψει λόγο της κρίσης του κορωνοϊού.
Είναι πασιφανές ότι η πανδημία έχει φέρει στην επιφάνεια τις παλιές διαφορές μεταξύ των χωρών που απαρτίζουν την ΕΕ.
Χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία δεν είναι πρόθυμες για τη λήψη πρωτοφανών μέτρων και την έκδοση κοινού χρέους -ένα εργαλείο που συχνά αναφέρει ως corona bonds- για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την κρίση.
Αυτές οι χώρες υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δίκαιο για τους φορολογούμενους τους.
Από την άλλη πλευρά, οι χώρες με υψηλά χρέη, όπως η Ιταλία και η Ισπανία υποστηρίζουν ότι αυτός ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση του συμμετρικού σοκ από τον κορωνοϊό.
Μάλιστα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, επανέλαβε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι έχει φτάσει η ώρα για τα corona bonds.
Ωστόσο, η Calvino επεσήμανε ότι έχει διαπιστώσει μια διαλλακτικότητα από την πλευρά του Βερολίνου όσον αφορά τον σχεδιασμό του λεγόμενου Fund Ανάκαμψης.
«Αυτό που έχει δει είναι μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση από την πλευρά της Γερμανίας και ελπίζω ότι από τώρα έως την Πέμπτη, κι άλλες χώρες, που ίσως είναι πιο απρόθυμες, θα καταλάβουν ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να χρηματοδοτήσουμε και την ανάκαμψη, εάν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί και να επανεκκινήσουμε την οικονομία μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα» δήλωσε η Calvino στο CNBC.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης