Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Limit up για τις εξαγωγές πετρελαίου στις ΗΠΑ

Σαουδική Αραβία: Limit up για τις εξαγωγές πετρελαίου στις ΗΠΑ
Διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές σαουδικού πετρελαίου στις ΗΠΑ
Σε επίπεδα ρεκόρ κυμαίνονται οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία στις ΗΠΑ, εντείνοντας τις πιέσεις στις αμερικανικές εταιρείες ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας έχουν διπλασιαστεί από τον Φεβρουάριο, με τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ να οδηγούνται σε απόγνωση λόγω του ανταγωνισμού αλλά και της πτώσης στη ζήτηση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Τα φορτία σαουδικού αργού αυξήθηκαν, κατά μέσο όρο, από 366.000 βαρέλια σε ημερήσια βάση (bpd) τον Φεβρουάριο σε 829.540 bpd τον Μάρτιο, όπερ σημαίνει πως η Σαουδική Αραβία έστειλε στις ΗΠΑ τον Μάρτιο 25 εκατομμύρια βαρέλια.
Image
Μάλιστα, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεραστεί τον Απρίλιο, καθώς μέχρι τώρα διακινούνται σε ημερήσια βάση 1,46 εκατομμύριο βαρέλια.
Ο πετρελαϊκός γίγαντας Aramco, μάλιστα, ανέφερε πως μέχρι την 1η Απριλίου, μία ημέρα πριν από την ιστορική συμφωνία του OPEC+, είχε ναυλώσει 15 δεξαμενόπλοια.
Η αύξηση των εξαγωγών σημειώνεται σε μια από τις χειρότερες περιόδους για την αγορά πετρελαίου.
Στις αρχές Μαρτίου, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του απέτυχαν όταν η Ρωσία απέρριψε τους όρους της Σαουδικής Αραβίας για μείωση της παραγωγής προκειμένου να αυξήσει τις τιμές, κάτι που προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου κρίση.
Ο εμπορικός πόλεμος που ξέσπασε, σε συνδυασμό με τη ραγδαία πτώση στη ζήτηση, ήταν τόσο καταστρεπτικός που πολλές εταιρείες χρεοκόπησαν ή περιόρισαν δραματικά την παραγωγή και τα επενδυτικά προγράμματά τους.
Ενδεικτικό παράδειγμα για την πτώση της ζήτησης αποτελεί η Κίνα, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς πετρελαίου.
Από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο, οι αποστολές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας προς την Κίνα μειώθηκαν κατά περίπου 800.000 bpd, ενώ τον Απρίλιο άγγιξαν τo 1,3 εκατομμύριο bpd.
Image
Ως εκ τούτου, «υπάρχει πλέον περισσότερο πετρέλαιο για να αποσταλεί στις ΗΠΑ», σύμφωνα με την Ellen Wald, πρόεδρο της Transversal Consulting και ειδική στη Saudi Aramco.
Για πολλά αμερικανικά διυλιστήρια η εισαγωγή σαουδικού πετρελαίου είναι απαραίτητη για τεχνικούς λόγους, ενώ η Σαουδική Αραβία, παρά τη συμφωνία για τη ρύθμιση της αγοράς, εξακολουθεί να μειώνει τις τιμές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης