Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η τουρκική λίρα συναγωνίζεται το ραντ της Νοτίου Αφρικής ως το χειρότερο σε απόδοση νόμισμα

Η τουρκική λίρα συναγωνίζεται το ραντ της Νοτίου Αφρικής ως το χειρότερο σε απόδοση νόμισμα
Ραντ και τουρκική λίρα συναγωνίζονται ποιο θα έχει τη χειρότερη απόδοση
Το ραντ της Νοτίου Αφρικής και η τουρκική λίρα συναγωνίζονται μεταξύ τους, ως τα νομίσματα με τη χειρότερη απόδοση το 2020.
Οι αναλυτές, από τη μεριά τους, θεωρούν ότι η λίρα έχει μεγαλύτερη πτώση και χειρότερες προοπτικές τους τελευταίους δέκα μήνες, βασιζόμενοι στο κόστος αντιστάθμισης έναντι της πτώσης των put options.
Την Πέμπτη 16 Απριλίου, το ασφάλιστρο των συμβολαίων πώλησης του νομίσματος της Νοτίου Αφρικής έναντι των αγοραστών (25-Delta risk reversal) ήταν 5,36 εκατοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με τις 9,12 εκατοστιαίες μονάδες για τη λίρα.
Και ενώ αυτή η διαφορά έχει μειωθεί κατά 6,13 εκατοστιαίες μονάδες από τις 6 Απριλίου για το ραντ, το premium για τη λίρα έχει αυξηθεί περίπου 80 μονάδες βάσης.
Το ραντ έχει υποχωρήσει κατά 25% έναντι του δολαρίου φέτος, ενώ η λίρα κατά 14%.
Image
Το νόμισμα της Νοτίου Αφρικής επλήγη από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην κατηγορία «Junk» («σκουπίδι»), από την κατάρρευση των commodities και την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ωστόσο, παρότι οι τουρκικές τράπεζες έχουν «κάψει» δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν τη λίρα, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής στη Νότιο Αφρική δεν παρεμβαίνουν στην αγορά συναλλάγματος.
Ως εκ τούτου, η Τουρκία φαίνεται να έχει ξεμείνει από «πυρομαχικά», στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τη λίρα.
Εκ των πραγμάτων, το τουρκικό νόμισμα έχει γίνει πιο αδύναμο, σύμφωνα με τον Louis Costa, επικεφαλής στρατηγικής της Citigroup για τις παγκόσμιες αγορές.
«Πιστεύουμε ότι οι αγορές αποτιμούν, πλέον, σωστά τους κινδύνους του ραντ και της λίρας», δήλωσε ο Costa σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης