Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Ο κορωνοϊός θα σταματήσει την ανάπτυξη της Ασίας για πρώτη φορά σε 60 χρόνια - Στο 1,2% η ανάπτυξη της Κίνας το 2020

ΔΝΤ: Ο κορωνοϊός θα σταματήσει την ανάπτυξη της Ασίας για πρώτη φορά σε 60 χρόνια - Στο 1,2% η ανάπτυξη της Κίνας το 2020
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 9,1% το 2021
Η οικονομία ανάπτυξη της Ασίας θα «παγώσει» το 2020 για πρώτη φορά σε 60 χρόνια, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού «βλέπει» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο Changyong Rhee επικεφαλής του τμήματος Ασίας και Ειρηνικού στο Ταμείο επισημαίνει ότι οι κινεζικές αρχές πρέπει να προσφέρουν στοχευμένη στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα από τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, τις πολιτικές κοινωνικής αποστασιοποίησης αλλά και άλλα μέτρα που στόχο έχουν τον περιορισμό της πανδημίας.
«Πρόκειται για ιδιαίτερα αβέβαια και δύσκολες στιγμές για την παγκόσμια οικονομία.
Η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού δεν αποτελεί εξαίρεση.
Η επίδραση του κορωνοϊού στην περιοχή θα είναι σοβαρή, γενικά, και πρωτόγνωρη» δήλωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε «δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη κατάσταση.
Οι χώρες της Ασίας πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλες τα εργαλεία πολιτικής που έχουν στην εργαλειοθήκη τους».
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, η οικονομία της Ασίας αναμένεται να υποστεί μηδενική ανάπτυξη φέτος για πρώτη φορά σε 60 χρόνια.
Ενώ η Ασία θα έχει καλύτερη πορεία από άλλες περιοχές, η προβολή είναι χειρότερη από τους μέσους ρυθμούς ανάπτυξης 4,7% σε όλη την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την αύξηση 1,3% κατά τη διάρκεια της ασιατικής χρηματοπιστωτικής κρίσης στα τέλη της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ αναμένει επέκταση 7,6% στην ασιατική οικονομική ανάπτυξη το επόμενο έτος με την υπόθεση ότι οι πολιτικές περιορισμού θα επιτύχουν, αλλά πρόσθεσε ότι το outlook είναι εξαιρετικά αβέβαιο.
Σε αντίθεση με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 που άρχισε από την κατάρρευση της Lehman Brothers, η πανδημία έχει βάλει στο στόχαστρο της τον τομέα υπηρεσιών της περιοχής, αναγκάζοντας τα νοικοκυριά να παραμείνουν στα σπίτια τους και τα καταστήματα τα κλείσουν.
Την ίδια στιγμή, η οικονομία της Κίνας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,2% το 2020 έναντι ανάπτυξης 6% που περιλαμβανόταν στις προβλέψεις του ΔΝΤ τον Ιανουάριο, λόγω των αδύναμων εξαγωγών και της μειωμένης εγχώριας δραστηριότητας λόγω των μέτρων κοινωνικής απόστασης.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναμένεται να δει ανάκαμψη της δραστηριότητας αργότερα το 2020, με την ανάπτυξη να ανακάμπτει στο 9,1% το 2021.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης