Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Ο κορωνοϊός θα βυθίσει στη φτώχεια μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους

ΟΗΕ: Ο κορωνοϊός θα βυθίσει στη φτώχεια μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους
Περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται να βυθιστούν στη φτώχεια λόγω κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
Επιπλέον μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να βυθιστούν στη φτώχεια εάν δεν τεθούν γρήγορα σε εφαρμογή προγράμματα στήριξης, ειδικά προς τις λιγότερο προνομιούχες χώρες, για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο ΟΗΕ διευκρινίζει πως ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που κυμαίνεται μεταξύ του 6% και του 8% (420 εκατομμύρια με 580 εκατομμύρια άνθρωποι) διατρέχει κίνδυνο να περιπέσει στην ανέχεια, καθώς οι κυβερνήσεις τραβάνε έχουν αναστείλει σε πολλές περιπτώσεις κάθε δραστηριότητα, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Οι ερευνητές βασίζουν τους υπολογισμούς τους στο πιο δυσμενές σενάριο της μείωσης κατά 20% του εισοδήματος ή της κατανάλωσης σε όλο τον κόσμο.
Επίσης, η έρευνα ανθρώπους που καλούνται να ζήσουν με λιγότερο από 5,50 δολάρια την ημέρα.
Περίπου 3,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με λιγότερα από 5,50 δολάρια την ημέρα το 2018.
Στην εποχή του κορωνοϊού ο παγκόσμιος πληθυσμός που θα βυθιστεί στη φτώχεια μπορεί να ξεπεράσει τους 7,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Η πανδημία της COVID-19 δεν είναι «λευκή επιταγή» για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η πανδημία του κορωνοϊού δεν πρέπει να αποτελεί «λευκή επιταγή» προκειμένου να καταπατηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, προειδοποίησε στις 9 Απριλίου η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Michelle Bachelet, επικρίνοντας τις «απεριόριστες εξουσίες» που έχουν υιοθετήσει ορισμένες χώρες.
«Μέτρα έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι απαραίτητα προκειμένου να ανταποκριθούμε σε αυτή την έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας.
Αλλά μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν είναι μια λευκή επιταγή ώστε να αγνοήσουμε τις υποχρεώσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε η Michelle Bachelet με την ευκαιρία μιας διαδικτυακής --της πρώτης στην ιστορία του-- συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.
«Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης πρέπει να είναι απαραίτητα και ανάλογα», πρόσθεσε, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία για την υιοθέτηση από ορισμένες χώρες απεριόριστων εξουσιών έκτακτης ανάγκης».
Απέναντι στην πανδημία, που έχει προκαλέσει σχεδόν 100.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο μετά την εμφάνισή της τον Δεκέμβριο στην Κίνα, πολλές χώρες έλαβαν έκτακτα μέτρα, όπως στην Ουγγαρία όπου πλήρεις εξουσίες αποδόθηκαν στον πρωθυπουργό Οrban προκειμένου να νομοθετεί με διατάγματα στο πλαίσιο μιας απροσδιόριστης διάρκειας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
«Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιδημία χρησιμοποιείται προκειμένου να δικαιολογήσει κατασταλτικές αλλαγές της κοινής νομοθεσίας, που θα παραμείνουν σε ισχύ για πολύ μετά το τέλος της έκτατης ανάγκης», είπε η Michelle Bachelet, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει κάποια χώρα.
Εξέφρασε επίσης «ανησυχία» για τα μέτρα που ελήφθησαν σε ορισμένες περιπτώσεις προκειμένου να περιοριστεί η ελευθερία των ΜΜΕ και η ελευθερία της έκφρασης, λέγοντας πως η «υποτιθέμενη μάχη κατά της παραπληροφόρησης» κινδυνεύει να χρησιμοποιηθεί για τη φίμωση της αντίθετης άποψης.
«Σε ορισμένες χώρες, έχουμε ήδη δει αναφορές για δημοσιογράφους που τιμωρήθηκαν επειδή αναφέρθηκαν σε έλλειψη μασκών, για επαγγελματίες υγείας που επιπλήχθηκαν επειδή είπαν ότι δεν διαθέτουν μέσα προστασίας και για απλούς πολίτες που συνελήφθησαν επειδή δημοσιοποίησαν μηνύματα για την πανδημία στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης», είπε, υπενθυμίζοντας πως «η άσκηση κριτικής δεν είναι έγκλημα».
Η πρώην πρόεδρος της Χιλής κάλεσε επίσης όλες τις κυβερνήσεις να «αυξήσουν σημαντικά την πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες και στατιστικές» για την πανδημία, υπογραμμίζοντας πως «η διαφάνεια είναι πρωταρχικής σημασίας και μπορεί να σώσει ζωές σε περιπτώσεις υγειονομικής κρίσης».
Τις τελευταίες ημέρες ορισμένες χώρες, οργανώσεις και ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, εξέφρασαν αμφιβολίες για τους κινεζικούς αριθμούς.
Η Bachelet κάλεσε επίσης τις χώρες να προστατεύσουν τα πιο ευάλωτα στην υγειονομική κρίση τμήματα του πληθυσμού, όπως οι κρατούμενοι, οι φτωχοί, οι γυναίκες και οι μετανάστες. «Αν δεν τεθεί υπό έλεγχο, η πανδημία κινδυνεύει να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερες ανισότητες», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή της για μια ελάφρυνση των διεθνών κυρώσεων που πλήττουν χώρες όπως το Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης