Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απίστευτοι διάλογοι στο Eurogroup της 7ης Απριλίου – Centeno σε Hoekstra: Ντροπή... Τι δεν καταλαβαίνετε; - Είναι επείγον να ληφθούν μέτρα

Απίστευτοι διάλογοι στο Eurogroup της 7ης Απριλίου – Centeno σε Hoekstra: Ντροπή... Τι δεν καταλαβαίνετε; - Είναι επείγον να ληφθούν μέτρα
Ο Wopke Hoekstra είναι ηγέτης του ολλανδικού χριστιανικού δημοκρατικού κόμματος και θεωρείται αντίπαλος του Πρωθυπουργού, Mark Rutte, στις επόμενες εκλογές
Μία απίστευτη στιχομυθία, ενδεικτική του κλίματος στο Eurogroup, αποκάλυψε ο ανταποκριτής της πορτογαλικής TVI στις Βρυξέλλες, Pedro Moreira, μεταξύ του επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno, και του Ολλανδού Υπουργού Οικονομικών, Wopke Hoekstra.
Στην αρχή του Eurogroup της 7ης Απριλίου, οι χώρες ήταν τόσο διχασμένες - συμπεριλαμβανομένης μιας διαμάχης μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας - ένας συμμετέχων θεώρησε ότι θα ήταν προτιμότερο να ακυρώσει τη συνάντηση, αναφέρει ο Moreira.
Σύμφωνα με διαρροές, ο Hoekstra θεώρησε τις προτάσεις εντελώς απαράδεκτες, και ζητούσε την τήρηση των κανόνων.
Για να λάβει τελικά την απάντηση του Centeno: "Είμαι καθηγητής οικονομικών, μπορώ να συζητήσω μαζί σας τους προϋπολογισμούς και τους φόρους, αλλά ποιο σημείο είναι αυτό που δεν καταλαβαίνετε;
Δεν αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης;», ρώτησε ο Centeno.
Και ο Bruno Le Maire, ο Γάλλος υπουργός πρόσθεσε: "Καθώς μετράμε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, οι υπουργοί οικονομικών παίζουν με λόγια και επίθετα.
Αυτό είναι κρίμα για τους υπουργούς Οικονομικών, μια ντροπή για την Ευρώπη".
Σταδιακά, η Γαλλία και η Γερμανία ήρθαν πιο κοντά και ξεκίνησε συναίνεση: τα δάνεια ESM θα είναι χωρίς όρους και δεσμεύσεις για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας (που κανείς δεν ξέρει ακόμα πώς θα χρηματοδοτηθεί).
Η Ολλανδία ήταν αυτή που διατηρούσε την αδιαλλαξία της μέχρι το τέλος, την ώρα που μερικές από τις χώρες της Βαλτικής αποστασιοποιήθηκαν, όπως και στη συνέχεια η Αυστρία, ενώ τις πρωινές ώρες ο Φιλανδός υπουργός ανέφερε ότι: «ήρθα εδώ με πολλές αμφιβολίες και αντιρρήσεις αλλά τώρα ήρθε η ώρα για συμβιβασμό».
Αντίθετα, ο ολλανδός υπουργός εξακολουθούσε να είναι αδιάλλακτος, ζητώντας να δοθούν δάνεια μόνο με μακροοικονομικές συνθήκες, ενώ ζητούσε το πρόγραμμα απασχόλησης της Επιτροπής να μην αποκλειστική λειτουργία, λόγω του κινδύνου να θεωρηθεί ως έμβρυο ασφαλιστικής ανεργίας της ΕΕ.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες όμως κατάλαβαν τι συνέβαινε: ο Wopke Hoekstra είναι ηγέτης του ολλανδικού χριστιανικού δημοκρατικού κόμματος και θεωρείται αντίπαλος του Πρωθυπουργού, Mark Rutte, στις επόμενες εκλογές.
Δεν θέλει οι εγχώριοι ψηφοφόροι να τον δουν να υποκύπτει στις πιέσεις των νότιων Ευρωπαίων.
Μάλιστα, με βάση αυτό πολλοί αμφισβητούν εάν ο ολλανδός υπουργός δεν δημιουργήσει και πάλι προβλήματα.
Άλλοι ελπίζουν ότι μια κλήση από τη Merkel προς τον Rutte θα μπορούσε να λύσει το αδιέξοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης