Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Ο κορωνοϊός οδηγεί σε πλήρη οικονομική κατάρρευση την Αφρική - Χάνονται εκατομμύρια θέσεις εργασίας

ΟΗΕ: Ο κορωνοϊός οδηγεί σε πλήρη οικονομική κατάρρευση την Αφρική - Χάνονται εκατομμύρια θέσεις εργασίας
Η αγορά εργασίας στην Αφρική βασίζεται από τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, τα lock downs στον κόσμο, πάγωσε τις οικονομίες, οδηγώντας στην απώλεια σχεδόν όλων των θέσεων εργασίας
Η πανδημία COVID-19 και τα lock downs σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο απειλούν με οικονομική κατάρρευση, σύμφωνα με δηλώσεις της περιφερειακής διευθύντριας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Αφρική, η οποία μίλησε στο πρακτορείο Associated Press (AP).
Η Ahunna Eziakonwa, περιφερειακή διευθύντρια του προγράμματος ανάπτυξης του ΟΗΕ για την Αφρική, προειδοποίησε ότι η πανδημία θα οδηγήσει πιθανώς σε απώλειες θέσεων εργασίας για εκατομμύρια ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη χαμηλό εισόδημα, δεν έχουν οικονομίες και δεν έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη.
«Έχουμε περάσει πολλά, ήδη στην Αφρική.
Ο Έμπολα, ναι, ήταν ένα χτύπημα για τις αφρικανικές κυβερνήσεις, αλλά δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο πριν», δήλωσε η Eziakonwa.
«Η αγορά εργασίας στην Αφρική βασίζεται από τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, η καραντίνα και τα lock downs σε ολόκληρο τον κόσμο, σημαίνει ουσιαστικά πάγωμα της οικονομίας, που οδηγεί φυσικά στην απώλεια σχεδόν όλων των θέσεων εργασίας».
Προειδοποιήσαμε τον τελευταίο μήνα ότι η κρίση των ιωδών στην Αφρική.
Πάνω από το ήμισυ των 54 χωρών της ηπείρου έχουν επιβάλει αποκλεισμούς, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και απαγορεύσεις ταξιδιών για να μετριάσουν την εξάπλωση του ιού.
Μέρη όπως η Νότια Αφρική, όπου ο στρατός έχει επιβάλει "πρωτοφανή" αστυνομικά μέτρα περιορισμού από τα μέσα Απριλίου, είναι μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τις κοινωνικές εξεγέρσεις καθώς πιθανότατα χάθηκαν 370.000 θέσεις εργασίας.
Για τα 1,3 δισεκατομμύρια που κατοικούν στην ήπειρο, τα εκτεταμένα lock downs προκαλούν φαινομενική οικονομική ύφεση, ζευγαρώνουν με μια κρίση δημόσιας υγείας και θα μπορούσε να είναι μια τέλεια καταιγίδα που οδηγεί κατ'ευθείαν σε κοινωνικές αναταραχές.
Όπως τόνισε η Eziakonwa, αν δεν ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού, τότε μπορεί να δούμε ως και το 50% της εκτιμώμενης ανάπτυξης για τα ταξίδια, τις υπηρεσίες, την εξόρυξη, τη γεωργία και τους ανεπίσημους τομείς της Αφρικής να χάνεται.
"Θα δούμε μια πλήρη κατάρρευση των οικονομιών και των μέσων διαβίωσης.
Τα μέσα διαβίωσης θα καταστραφούν με τρόπο που δεν έχουμε δει ποτέ πριν", προειδοποίησε.
Κορυφαίες χώρες παραγωγοί και εξαγωγείς πετρελαίου, όπως η Νιγηρία και η Αγκόλα, θα μπορούσαν να χάσουν έσοδα έως 65 δισ. δολ.
Η πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων - σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις των χωρών θα προσπαθήσουν να εξισορροπήσουν τους προϋπολογισμούς, ανέφερε η Οικονομική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Αφρική (UNECA).
Πολλές χώρες στην περιοχή της νοτίως της Σαχάρας είναι υπερβολικά χρεωμένες και ενδέχεται να εισέλθουν σε σοβαρή οικονομική δυσπραγία με δημοσιονομικούς περιορισμούς σε περίοδο ύφεσης.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εκκλήσεις για τόνωση ορισμένων αφρικανών ηγετών έχουν ήδη αρχίσει:
"Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Abiy Ahmed μίλησε για μια «υπαρξιακή απειλή» για τις οικονομίες της Αφρικής αναζητώντας μέχρι και 150 δισεκατομμύρια δολάρια από τα έθνη της G20.
Μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Αφρικής συμφώνησε ότι η ήπειρος χρειάζεται πακέτο μέτρων ύψους μέχρι 100 δισεκ. δολαρίων, με 44 δισ. δολ. πληρωμών τόκων.
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa υποστήριξε τις προσκλήσεις για πακέτο κινήτρων, λέγοντας σε πρόσφατη ομιλία του ότι η πανδημία «θα αντιστρέψει τα κέρδη που έχουν καταφέρει να επιτύχουν πολλές χώρες τα τελευταία χρόνια».
Πολλά αφρικανικά έθνη είναι μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων στον κόσμο", σημειώνει.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι 20 αφρικανικές χώρες είχαν ζητήσει οικονομική βοήθεια, ενώ αναμένεται ότι άλλες δέκα χώρες θα χρειαστούν κάποια μορφή ενίσχυσης.
Το ΔΝΤ έχει ήδη πιστωτικές διευκολύνσεις για τη Γουινέα και τη Σενεγάλη.
Στα προσεχή τρίμηνα οι κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις θα εξακολουθήσουν να υφίστανται για την Αφρική, καθώς τα τελευταία lock downs λόγω της πανδημίας του ιού θα συμβάλουν στις αρνητικές οικονομικές προοπτικές για την περιοχή.
Η UNECA δήλωσε ότι χρειάζονται προγράμματα έκτακτης ανάγκης για την προστασία 30 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας που κινδυνεύουν να εξαφανιστού.
Η Πρόεδρος της Γκάνα Nana Akufo-Addo είπε πρόσφατα: «Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να ξαναζωντανέψουμε την οικονομία.
Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πώς να επαναφέρουμε τους ανθρώπους στη ζωή».
Δημιούργησε ένα ταμείο που θα διανέμει τρόφιμα και μισθούς σε κάποιους πολίτες για τρεις μήνες.
Στην Κένυα, ο Πρόεδρος Uhuru Kenyatta ξεκίνησε προσωρινά προγράμματα φορολογικών ελαφρύνσεων για τους πολίτες και δημιούργησε ένα κεφάλαιο ύψους 94 εκατομμυρίων δολαρίων για την προστασία των οικογενειών χαμηλού εισοδήματος.
Ο πρόεδρος του Μπενίν, Patrice Talon, δήλωσε ότι οι πλούσιες αφρικανικές χώρες κινητοποιούν μέτρα για την τόνωση των οικονομιών τους, ενώ οι φτωχές αφρικανικές χώρες, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν.
Συνοψίζοντας, η Αφρική στραγγαλίζεται ολόκληρη από μια πανδημία που έχει αναγκάσει πολλές χώρες να εφαρμόσουν καραντίνα και lock downs για να μετριάσουν την εξάπλωση, γεγονός που οδηγεί τις οικονομίες τους σε βαθιά κάμψη.
Ένα μεγάλο μέρος της ηπείρου βυθίζεται σε οικονομική δυστυχία, καθώς η παγκόσμια οικονομία έχει σταματήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης