Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Τα 5 γραφήματα που εξηγούν τον πόλεμο στις τιμές πετρελαίου μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας

CNBC: Τα 5 γραφήματα που εξηγούν τον πόλεμο στις τιμές πετρελαίου μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά -60% από τις αρχές του 2020, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού και του πολέμου τιμών μεταξύ Ριάντ και Μόσχας
Οι δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, είναι έτοιμες να αυξήσουν δραματικά την παραγωγή τους, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας των ΟΠΕΚ+ στα τέλη Μαρτίου.
Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ είχαν συνεργαστεί για να μειώσουν την προσφορά πετρελαίου στην αγορά από το 2017, αλλά δεν κατάφερα να προχωρήσουν σε συμφωνια τον περασμένο μήνα.



Η πτώση στη ζήτηση πετρελαίου
Από τα μέσα Ιανουαρίου, η ζήτηση πετρελαίου βρέθηκε στον «αέρα», καθώς η έξαρση του κορωνοϊού προκάλεσε αναστολή λειτουργίας εργοστασίων και ταξιδιωτικές ακυρώσεις στην Κίνα.
Αυτές οι ανησυχίες έχουν πλέον ενταθεί, καθώς πολλές χώρες έχουν προχωρήσει σε lockdowns και ταξιδιωτικούς περιορισμούς, προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.


Τόσο ο ΟΠΕΚ όσο και η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας μείωσαν τις προβλέψεις τους για τη ζήτηση πετρελαίου τον Μάρτιο, εκτιμώντας ότι η αύξησςη της ζήτησης θα κυμανθεί στα 60 χιλ. και 400 χιλ. βαρέλια ημερησίως αντίστοιχα.
Καθώς οι φόβοι μεγάλωναν, υπήρξαν συνομιλίες και μία έκτακτη σύσκεψη μεταξύ του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του προκειμένου να σταθεροποιηθεί η αγορά.
Ωστόσο, μόνο η Κοινή Τεχνική Επιτροπή των ΟΠΕΚ+ συναντήθηκε τον Φεβρουάριο, προτείνοντας μία επέκταση των περικοπών στην παραγωγή μέχρι τα τέλη του έτους.

Η απομάκρυνση Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας
Οι τιμές κατέρρευσαν μετά την άρνηση της Ρωσίας στην πρόταση του ΟΠΕΚ για επιπλέον μείωση της παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια, μαζί με τη μείωση των 1,7 εκατ. βαρελιών που είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.
Chart: oil prices 200401 Asia

Η Σαουδική Αραβία απάντησε προσφέροντας μειώσεις στις τιμές πώλησης πετρελαίου και ανακοινώνοντας αύξηση της παραγωγής, οδηγώντας το Brent και το WTI στο να καταγράψουν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από το 1991, προκαλώντας παγκόσμιο sell-off στις αγορές.

Ο ανταγωνισμός για το μερίδιο της αγοράς
Το αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο ήταν ένας μπαλαντέρ για την αγορά ενέργειας, με την παραγωγή των ΗΠΑ να ξεπερνάει το 2018 τόσο το Ριάντ όσο και τη Μόσχα.
Το μερίδιο αγοράς των ΗΠΑ συνέχισε να αυξάνεται και τον Νοέμβριο του 2019 διαμορφώθηκε γύρω στο 15%.
Chart: World oil market share 200401 Asia


Ωστόσο, η πρώτη θέση των ΗΠΑ βρίσκεται υπό απειλή, καθώς οι παραγωγοί δυσκολέυονται να ανταπεξέλθουν στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, ως αποτέλεσμα του πολέμου των τιμών.

Η αύξηση της παραγωγής
Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να καταλάβει την πρώτη θέση, καθώς η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα προχωρήσει στην παραγωγή 12,3 εκατ. βαρελιών ημερησίως τον Απρίλιο.
Πρόκειται για όγκο αυξημένο κατά σχεδόν 2 εκατ. βαρέλια σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Μαρτίου, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Refinitiv Eikon.


«Η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν δηλώσει επίσης ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή τους, και υπάρχουν και άλλες χώρες που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το ίδιο», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Frost & Sullivan, Ravi Krishnaswamy.
«Υπάρχει μία αρκετά μεγάλη πιθανότητα οι τιμές του πετρελαίου να συνεχίσουν να πέφτουν και το αμερικανικό αργό να βρεθεί ακόμα και στο επίπεδο των 10 δολ. ανά βαρέλι», πρόσθεσε ο κ. Krishnaswamy, διευκρινίζοντας ότι «κανείς δε γνωρίζει πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσει».
«Απλά θα συνεχίσει να υποχωρεί περαιτέρω, επδειδή η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί να υποχωρήσει περαιτέρω», επεσήμανε ο κ. Krishnaswamy, για να προσθέσει ότι «τα 15, τα 13 και 10 δολ. ανά βαρέλι είναι τιμές που θα μπορούσαμε να δούμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης